Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν μπορούσαν να αποφευχθούν οι υποβαθμίσεις από τους Moody’s και την Standard & Poor’s σε περίπτωση που η κυβέρνηση λάμβανε νωρίτερα μέτρα, έριξε και πάλι τα βέλη του με το γάντι στον Αθανάσιο Ορφανίδη, λέγοντας ότι «λόγω της σύνδεσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, εάν χειροτερεύσουν τα πράγματα στην Ελλάδα πιθανόν να μην σταματήσουν οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας».
Δυστυχώς σε κάποιο βαθμό, αν γίνουν τα χειρότερα στην Ελλάδα, πολύ πιθανόν να μην σταματήσουν οι υποβαθμίσεις, «διότι οι ξένοι οίκοι θεωρούν το κυπριακό και ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως συγκοινωνούντα δοχεία» σημείωσε.
Ο κ. Σταυράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s - τη δεύτερη σε τέσσερις μήνες - διατύπωσε τη θέση ότι «τα τελευταία μέτρα που έχουν πάρει οι κυπριακές τράπεζες αυξάνοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα τις θωρακίσουν στη θεωρητική περίπτωση που χρειαστεί να λάβουν μέτρα».
Ο κ. Σταυράκης είπε ότι τις τελευταίες 36 ώρες είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Ορφανίδη αποφεύγοντας να αποκαλύψει το αντικείμενο της συζήτησης και τονίζοντας ότι η ΚΤ είναι ανεξάρτητη αρχή. Διαβάζοντας μέρος του αυθεντικού κειμένου που απέστειλαν οι S&P για να τεκμηριώσει τα όσα υποστηρίζει και απευθύνοντας παράκληση στους δημοσιογράφους να είναι όσον γίνεται πιο αντικειμενικοί, είπε:
«Οι S&P συμπεραίνουν ότι η βαθμολογία της Κύπρου μπορεί να μειωθεί και άλλο αν αντιληφθούμε ότι έχει αυξηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».
«Είναι εξαιρετικά άδικο να κατηγορείται η κυβέρνηση για το τραπεζικό σύστημα για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη και αρμοδιότητα».
«Ανεξάρτητα από τα προβλήματα στην Ελλάδα και τις υποβαθμίσεις στόχοι της κυβέρνησης παραμένουν η βελτίωση των δημοσιονομικών και η λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως οι ξένοι οίκοι βλέπουν ένα πιθανόν πρόβλημα στην Ελλάδα βλέπουν μια διασύνδεση των δύο τραπεζικών συστημάτων και καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα τα οποία δυστυχώς είναι εκτός ελέγχου της κυβέρνησης».
Στο σημείο αυτό ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε «το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1000 άτομα το χρόνο, την ανάθεση στον αναλογιστή του συνταξιοδοτικού συστήματος, το νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις. Και το θέμα της συμβολής των δημοσίων υπαλλήλων στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο πρόεδρος Χριστόφιας».
Αποκάλυψε ότι «θα πάρει το δρόμο του μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή φόρου των τραπεζών».
Στο κατά πόσο θα δυσκολευθεί ο εξωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης λόγω των υποβαθμίσεων ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι ευέλικτη στον τομέα αυτό και να αντλεί εκείνα τα ποσά που χρειάζεται είτε από την ντόπια είτε την εξωτερική αγορά ανάλογα με τις συνθήκες. Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση προληπτικά δανείστηκε αρκετά μεγάλα ποσά από την ντόπια αγορά δημιουργώντας επιπρόσθετο αποθεματικό για να καλύψει κάποιους μήνες μπροστά σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο».