Στην Ασπροκκλησια του 2011 η υπόθεση του διαδικτύου είναι άλλη μια <<πονεμένη>> ιστορία.
Παράλληλα υπάρχει πρόβλημα και με τις υπόλοιπες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, μιας και δεν μπορούμε να επωφεληθούμε των καλύτερων προσφορών.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90 το δίκτυο του ΟΤΕ αναβαθμίστηκε από αναλογικό σε ψηφιακό.
Τότε ήταν όλα καλά γιατί πλέον δεν μπορούσες να κρυφακούς τους συγχωριανούς σου απλά σηκώνοντας το ακουστικό του τηλεφώνου.
Οι καιροί αλλάζουν ώμος και όταν έφτασε η ώρα να μπούμε και εμείς οι χωριάτες στο διαδίκτυο, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Ναι μεν περάσαμε στην ψηφιακή εποχή αλλά ο τρόπος που περάσαμε δεν προέβλεπε την υποστήριξη δικτύου internet (υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο μέσο τηλεφώνου αλλά με ταχύτητα 12 - 20 kbps, και για όποιον διαβάζει αυτή τη στιγμή καταλαβαίνει τι σημαίνει ). Μιας και η σύνδεση με τα κεντρικά του ΟΤΕ στην Καστοριά γίνετε με ασύρματο σύστημα και όχι με ενσύρματο.
Εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχει τρόπος να υποστηριχτεί αυτή η ασύρματη σύνδεση, αλλά το κόστος είναι ασύμφορο για τον ιδιωτικό πλέον ΟΤΕ, γιατί αν μιλούσαμε για ΔΕΚΟ ίσως γινόταν κάτι. Τα σταθερά τηλέφωνα του χωριού είναι υποχρεωτικά του ΟΤΕ (εκτός από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να σου προσφέρουν σταθερή γραμμή σε μορφή κινητής, δλδ. με κάρτα SIM και να εξυπηρετείται από της κεραίες κινητής, χωρίς βεβαίως τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.) Η ενσύρματη σύνδεση με ταχύτητες γύρω στα 2000 kbps και την δυνατότητα ανταγωνισμού, μιας και όλες οι εταιρίες θα έχουν πρόσβαση, φτάνει 3 χιλιόμετρα πριν το χωριό. Αλλά και αυτά τα 3 χιλιόμετρα είναι πολλά για τον ΟΤΕ, μονοπώλιο βλέπετε στην σταθερή τηλεφωνία, πάνω από 70 συνδέσεις. Το κόστος για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από επίσημα χείλη 130.000 Ευρώ, να φτάσει δηλαδή οπτική ίνα από το Άργος Ορεστικό στο χωριό. Το κόστος για την απλή ενσύρματη σύνδεση, τα 3 χιλιόμετρα που απομένουν, όπως φαντάζεστε είναι κατά πολύ λιγότερο.
Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Ρωτήστε τους εμπλεκόμενους στις μίζες της εποχής. Που υποχρέωσαν τον ΟΤΕ αντί για 3 χιλιόμετρα κολώνες να αγοράζει συστήματα ασύρματης επαφής λες και η Ασπροκκλησια είναι νησί του Ειρηνικού, η κανένα απομακρυσμένο χωριό στα 5.000 μέτρα υψόμετρο
Εδώ και ένα χρόνο περίπου το χωριό μου έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο τρόπος απλός με ένα σύστημα hot spot για το οποίο γίνεται πόλεμος ποιος θα έχει καλύτερο σήμα, πατέντα στην πατέντα, κεραίες ξανά κεραίες, μεγαλύτερες, μικρότερες, ομορφότερες, στικάκια κτλ. Το αποτέλεσμα ανώτερη ταχύτητα αν δεν είναι και πολλοί μέσα που λέμε 350 kbps, Πάντα ελεγχόμενος για το ποιες ιστοσελίδες θα έχεις δικαίωμα πρόσβασης από τον παροχέας - ρουφιάνος . Και πάντα Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, γιατί οι βλάβες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Οι χρήστες σήμερα φτάνουν και τους 50 και μοιράζονται τα 2 σημεία πρόσβασης . Δεν λογαριάζουμε τους αγανακτισμένους όπως εμένα, που υποχρεωνόμαστε στο νταβατζιλίκι της σύνδεσης με εταιρείες κινητής, με μηνιαίο πάγιο 35 Ευρώ για 5 gb χρήσης! και 55 για 30 gb.
Αν αυτό θεωρείται λύση με συγχωρείτε.
Την λύση θα μας την δίναν πολλοί, όλοι μάλλον. Ορίστε και μερικές απαντήσεις
Πρώην δημοτική αρχή : Το θέμα το έλυσε μετά από 7 χρόνια θητεία με το "Argos-orestiko.Hotspot".
Πρώην βουλευτής : Το μόνο εύκολο , άλλο θέμα πιο σοβαρό έχουμε;
Νυν βουλευτής : Το έχει εδώ και χρόνια γραμμένο σε αυτήν την ατζέντα που κυκλοφορεί σε χωριά όπου σημειώνει τα προβλήματα.
Νυν δημοτική αρχή : Θα συζητήσει με τον ΟΤΕ για να φέρει την λύση. (Πλάκα με κάνεις; Θα αναγκαστεί ιδιωτική εταιρεία να κάνει επένδυση εκεί που θέλεις εσύ γνωρίζοντας ότι δεν θα έχει άμεση απόσβεση - οφέλη. Τότε να φέρουμε και τα goody's!).
Μια λύση που ακούστηκε και είναι εφικτή, είναι να γίνει ιδιωτικό δίκτυο του δήμου, σε όλα τα χωριά με παρόμοια προβλήματα εννοείτε και να νοικιάζεται στης εταιρείες που θα ενδιαφερθούν .
Εγώ πιστεύω πως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα βρεθεί ποτέ λύση, γιατί κάποιοι είναι πολύ μικροί για της ευθύνες που αναλαμβάνουν
Μακάρι να βγω ψεύτης, θα ζητήσω και συγνώμη.
Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρέωση στη νέα γενιά, για ίσα δικαιώματα και υπηρεσίες όπου αυτή και αν ζει.
Έχουμε το δικαίωμα στη ελεύθερη πρόσβαση και στην επιλογή παροχέα όπως όλοι.
Αποκέντρωση για την κεντρική εξουσία δεν υπάρχει.
Μένει να αποδειχτεί αν υπάρχει στην τοπική εξουσία.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Καταλαβετε ολοι οτι και οι χωριάτες εχουν ισα δικαιωματα σε ολα.
Δεν ειμαστε πολίτες β κατηγόριας. Συνεισφέρουμε σαν ισοι
Αν υπαρχουν κατηγοριες τοτε ειμαστε Α και με τονο.
Δεν ζηταμε χάρες. Απαιτούμε τα βασικα.
Δεν κρυβομαστε πισω απο 4 τοίχους να περιμενουμε το τέλος.
Όποιος δεν αντεχει μπαινει στο κλουβι μόνος του.
Είναι επιλογη μας να παραμενουμε στην υπαιθρο .
Είτε το θελετε ειτε οχι μια μερα θα σας αναγκασουν να επιστρεψετε.
Σας περιμενουμε.
www.zoistochorio.blogspot.com/.