tromaktiko: Τά είδη των "αιώνιων φοιτητών"

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τά είδη των "αιώνιων φοιτητών"



Ξεκινώ ξεκαθαρίζοντας το εξής:
Δεν μπορεί να νοείται "αιώνιος" κάποιος φοιτητής που βρίσκεται στον 5ο ή 6ο χρόνο σπουδών... (αν πάρουμε ως κανονική διάρκεια τα 4 ετη) γιατί σχεδόν κανένας δεν τελειώνει μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης. (Το γιατί είναι άλλο θέμα για το οποίο θα επανέρθω).


Αν το δεχτούμε αυτό τότε το 99,9% των φοιτητών είναι ή θα είναι "αιώνιοι φοιτητές". Αιώνιους μπορούμε να πούμε τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το διπλάσιο προβλεπόμενο χρόνο σπουδών π.χ.κάποιος που φοιτεί σε 4ετή σχολή και βρίσκεται από το 16ο εξάμηνο και πάνω. Από εκεί και πέρα Υπάρχουν τα εξής είδη "αιώνιων φοιτητών":
1ο - Φοιτητοπατέρες: Φοιτητές που ανήκουν σε κομματική παράταξη με ηγετική θέση που κινούν τα νήματα στο εκάστοτε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ(αποτελούν όργανα του επίσημου κόμματος και παραμένουν στο πανεπιστήμιο για ιδίον όφελος)
2ο - Τεμπέληδες: Με πρόσχημα τις σπουδές δε δουλεύουν και απολαμβάνουν τη φοιτητική ζωή με τα λεφτά του μπαμπά, μέχρι να βάλουν μυαλό και να ωριμάσουν(αν τελειώσουν, τελειώνουν με δυσκολία)
3ο - Λαϊκά παιδιά: Δουλεύουν και σπουδάζουν ταυτόχρονα γιατί δεν τους φτάνει η γονική επιχορήγηση. Τελειώνουν (τις περισσότερες φορές) πολύ δύσκολα τις σπουδές τους και φυσικά με πολλές θυσίες.
4ο - Οι "ώριμοι": μεγάλοι σε ηλικία (πάνω από 35 ή 40 συνήθως) που τους έρχεται φλασιά να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσαν μικρότεροι για διάφορους λόγους.Συνήθως εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές και έχουν οικογένεια.
5ο - οι "πολυπτυχιούχοι": Συνειδητοποιημένοι, πάνε για 2ο ή 3ο πτυχίο( ή μεταπτυχιακό κτλ.), συνήθως εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές και έχουν ως στόχο την απόκτηση πλουσιότερων προσόντων για καλύτερες ευκαιρίες εργασίας.

Πιστέψτε με οι "αιώνιοι" δεν επιβαρύνουν σε τίποτα το κράτος ή τα πανεπιστήμια.Δεν δικαιούνται τίποτα μετά την κανονική διάρκεια φοίτησης(πάσο, φαγητό, βιβλία κτλ.)και συνήθως πατάνε μόνο στις εξεταστικές.

Από τα παραπάνω είδη φαίνεται ξεκάθαρα νομίζω ότι δεν μπορούμε να κολλάμε την πινακίδα "αιώνιος φοιτητής" στον καθένα με την κακή έννοια χωρίς πρώτα να εξετάσουμε τις παραπάνω παραμέτρους.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!