και το Νομισματικό με τις συλλογές τους καθώς και η μεγάλη συλλογή της Alpha Bank.
Κοινός «τόπος» γι΄αυτήν τη σπονδυλωτή έκθεση που εγκαινιάζεται στις 15 Απριλίου με το γενικό τίτλο «Μύθος και Νόμισμα» είναι ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας με στόχευση στην απεικόνιση, τη διαχείριση και τη χρήση του μύθου στις όψεις των νομισμάτων από τον 7ο αιώνα π. Χ. Δύο υπότιτλοι εξάλλου δηλώνουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε κάθε Μουσείο: Στο Εθνικό Αρχαιολογικό θα παρουσιασθεί «Η εικονογράφηση του μύθου» ενώ στο Νομισματικό «Η χρήση του μύθου».
Στον αριθμό των 261 ανέρχονται τα νομίσματα της συλλογής της Alpha Bank, τα οποία θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. (Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank διαθέτει μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες διεθνώς, συλλογή νομισμάτων, η οποία αριθμεί άνω των 10.000 τεμαχίων). Επίσης, 71 νομίσματα του Νομισματικού και 79 επιλεγμένα αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού, συγκεκριμένα γλυπτά, αγγεία και μετάλλινα.
Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών μύθων, το δωδεκάθεο, τα μυθικά όντα, ο ημίθεος Ηρακλής, οι δευτερεύουσες θεότητες, οι ήρωες και οι μυθικές ιστορίες διαμορφώνουν τις πέντε ενότητες της έκθεσης με στόχο την υποστήριξη και την προβολή των μυθολογικών θεμάτων που απεικονίζονται στις όψεις των νομισμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.
Η χρήση και η προβολή του μύθου, που ως έκφραση της επίσημης ιδεολογίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα νομίσματα, αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τη δημόσια αρχή είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Νομισματικό Μουσείο μέσα από:135 νομίσματα, 22 μετάλλια και 15 χαρτονομίσματα από τις συλλογές του, 15 νομίσματα της Συλλογής Alpha Bank, 14 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 2 έργα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η σχέση μύθου και νομίσματος στην αρχαιότητα αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες γύρω από τη φύση και το μύθο, τους ιδρυτικούς μύθους των πόλεων, την πολιούχο θεότητα, τη μυθολογία του Αλεξάνδρου, την ταύτιση των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες κ. α. Σε ξεχωριστές ενότητες προσεγγίζεται η αναβίωση μυθολογικών εικονογραφικών θεμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κατά τους νεώτερους χρόνους, με στόχο είτε για να προβληθεί το ένδοξο παρελθόν είτε για να περιγραφεί η σύγχρονη πραγματικότητα περιβεβλημένη με το μανδύα του μύθου.
Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι διευθυντές των δύο μουσείων Δρ Νικόλαος Καλτσάς και Δρ Δέσποινα Ευγενίδου και η επιμελήτρια της συλλογής της Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη. Διάρκεια έκθεσης ως 27 Νοεμβρίου.
http://erroso.blogspot.com/2011/03/blog-post_22.html