“δυσανάλογη” η αντίδραση που προκλήθηκε παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση της "γρίπης των χοίρων".
Εγκρίνοντας την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτού των Πρασίνων Μισέλ Ριβασί, η Ολομέλεια επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν υπερβολικές δεδομένου ότι η επιδημία της γρίπης Α (Η1Ν1) προκάλεσε 2.900 νεκρούς στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2010, αριθμός σχετικά χαμηλός, σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία για τα συνήθη δεδομένα της εποχικής γρίπης, η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για 40.000 θανάτους τον χρόνο.
Το ότι η γρίπη του Η1Ν1 ήταν μεσαίας έντασης, αναγνωρίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο του 2009 και όμως έναν μήνα αργότερα ο ίδιος ο ΠΟΕ σήμανε συναγερμό "πανδημίας" στο υψηλότερο επίπεδο, με βάση την ευκολία μετάδοσης του ιού και όχι την επικινδυνότητά του, τονίζεται στην έκθεση.
Κατά την εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, αυτό το μέγιστο επίπεδο συναγερμού, οδήγησε σε ιδιαίτερα δαπανηρές εκστρατείες εμβολιασμού σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ (με το κόστος να υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στη Βρετανία και περίπου τα 700 εκατομμύρια στη Γαλλία έναντι κόστους 87 εκατομμυρίων ευρώ για την εποχική γρίπη).
Αυτή η δαπάνη δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της γρίπης Η1Ν1, ήταν εκτός κάθε αναλογίας σε σχέση με τον πραγματικό και γνωστό κίνδυνο που στοιχειοθετεί, κατέληξε η κ. Ριβασί.
Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, ζητείται περισσότερη συνεργασία, μεγαλύτερη ανεξαρτησία και μεγαλύτερη διαφάνεια στις περιπτώσεις πανδημιών και τονίζεται ότι οι διαδικασίες κατεπείγουσας έγκρισης νέων φαρμάκων δεν παρέχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα ασφάλειας, για ασθενείς και καταναλωτές.
Ζητείται, ακόμη, να αναθεωρηθούν τα σχέδια πρόληψης για μελλοντικές πανδημίες ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία, ενώ, όπως τονίζεται, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο ίδιος ο ορισμός της "πανδημίας", που θα πρέπει, εφεξής, να μη λαμβάνει υπ' όψιν του μόνο τη διάδοση αλλά και τη σοβαρότητα.
Με το Ψήφισμα, στηρίζεται η από κοινού αγορά εμβολίων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η διασφάλιση ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες θα διατηρούν στο ακέραιο την ευθύνη για την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η έρευνα για τα εμβόλια, πρέπει να μη σχετίζεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες, απαιτείται πλήρης διαφάνεια στην αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων που συστήνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και δημοσιοποίηση κάθε τυχόν αντικρουόμενου (επαγγελματικού ή οικονομικού) συμφέροντος από την πλευρά των ειδικών που αξιολογούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, καταλήγει το Ψήφισμα
nooz.gr