tromaktiko: ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ: "Μαϊμού" οι μεταρρυθμίσεις για τα "κλειστά" επαγγέλματα

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ: "Μαϊμού" οι μεταρρυθμίσεις για τα "κλειστά" επαγγέλματα



Οι δανειστές διαπιστώνουν ότι οι νόμοι έχουν εφαρμοστεί σε ποσοστό μόλις 60%, ενώ η αποτελεσματικότητά τους φτάνει στο 20%.


Κόκκινος συναγερμός σήμανε σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών μόλις έλαβαν γνώση απόρρητης έκθεσης της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Αν και η ύπαρξή της, για ευνόητους λόγους, δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες (σ.σ.: τα σχετικά στοιχεία αποδίδονται σε ανεπίσημες εκτιμήσεις), η ουσία είναι πως οι δανειστές διαπιστώνουν ότι οι νόμοι έχουν εφαρμοστεί σε ποσοστό μόλις 60%, ενώ την οικονομική αποτελεσματικότητά τους την περιορίζουν στο 20%.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και ότι η επίτευξη των στόχων από την οποία θα εξαρτηθεί η καταβολή της πέμπτης δόσης τον Ιούνιο είναι στον αέρα. «Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να ζήσει ένα θρίλερ στον έλεγχο του Μαΐου, πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της» επισημαίνουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Οι ίδιοι άνθρωποι αποκαλύπτουν πως «με δυσκολία κράτησαν τα στόματά τους κλειστά στην τελευταία συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ. και της Ε.Ε.»! .

Σε αυτή τη γνώση αποδίδουν και το «χτύπημα» με τη δημόσια περιουσία. «Ηθελαν να χτυπήσουν καμπανάκι και να βγάλουν την κυβέρνηση από την ευφορία και την ψευδαίσθηση πως ό,τι νομοθετεί εφαρμόζεται» λένε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης προαναγγέλλουν δεύτερους γύρους σε: συγχωνεύσεις οργανισμών, αποκρατικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, Εργασιακό, σχέδια εξυγίανσης, κλειστά επαγγέλματα, φορολογικό κ.ά..

Οι εκπρόσωποι των δανειστών σημειώνουν με μεγάλη ανησυχία και τη δραματική υστέρηση της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τη λεγόμενη αναθέρμανση της οικονομίας. Οι τράπεζες κρατούν τις στρόφιγγες κλειστές, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καταφέρει να ανοίξει τους κρουνούς του ΕΣΠΑ, ενώ οι κρατικοί περιφερειάρχες συναντούν την αντίδραση των αιρετών σε κάθε εκταμίευση που προωθούν.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο έχει να κάνει με την ανεργία. Οι δανειστές μας προειδοποιούν πως αν σύντομα δεν δοθεί έμφαση στα έργα και στον τουρισμό, τομείς που μπορούν να προσφέρουν αμέσως μερικές μονάδες του ΑΕΠ ανάπτυξης, σύντομα το 20% του εργατικού δυναμικού θα βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας.

Στα χαρτιά έχει μείνει μέχρι σήμερα η απελευθέρωση στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Εξι, σχεδόν, μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 3887/2010, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ που σπεύδουν να συστήσουν κοινοπρακτικά σχήματα, κάνοντας χρήση της «άυλης υπεραξίας» των υφιστάμενων αδειών, οι οποίες αποκτούν μηδενική ισχύ το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για νέες εταιρείες δεν έχουν ξεπεράσει πανελλαδικά τις 100-200, αριθμός ιδιαίτερα μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υφιστάμενες άδειες ξεπερνούν τις 33.000 (για διεθνείς, εθνικές και νομαρχιακές μεταφορές, αλλά και για βυτία υγρών καυσίμων).

Στα χαρτιά μένει μέχρι σήμερα η μεγάλη μεταρρύθμιση για το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με την κυβέρνηση να δείχνει αδύναμη να προωθήσει τις εξαγγελθείσες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο νόμος για τα κλειστά επαγγέλματα μπορεί να ψηφίστηκε, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η έννοια της απελευθέρωσης μοιάζει να είναι κάπως σχετική. Η έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη διατήρηση... αρκετών... περιορισμών...

Χαρακτηριστική... είναι η περίπτωση... των φαρμακοποιών, για τους οποίους διατηρήθηκαν τελικά οι αδικαιολόγητοι πληθυσμιακοί και γεωγραφικοί περιορισμοί για την είσοδο νέων φαρμακοποιών στο επάγγελμα, καθώς και η κληρονομικότητα των κρατικών αδειών, οι οποίες επίσης συνεχίζουν... να πωλούνται με τη γνωστή μέθοδο των συστεγάσεων... Η φεουδαρχία των φαρμακοποιών-ιδιοκτητών φαμακείων συνεχίζεται και το 2011!
Απέδωσε όμως και η πίεση των δικηγόρων και των μηχανικών, με την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω και να διατηρεί τις κατώτατες αμοιβές.
ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!