tromaktiko: Ελλάς το μεγαλείο σου… «Φακελάκι» παντού

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ελλάς το μεγαλείο σου… «Φακελάκι» παντού



Ελλάς το μεγαλείο σου… «Φακελάκι» παντού Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παρατηρήθηκε αισθητή μείωση των περιπτώσεων διαφθοράς στην χώρα μας, και αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς».

Όπως οι περισσότεροι από εμάς θα ανέμεναν πρωταγωνιστές στα περιστατικά χρηματισμού και αδιαφάνειας παραμένουν, τα νοσοκομεία, ενώ ακολουθούν οι εφορίες που πέρυσι «προσπέρασαν» τις πολεοδομίες.
Τα στοιχεία για το 2010, που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της οργάνωσης, Κώστα Μπακούρη και τον επικεφαλής της Public Issue, Γιάννη Μαυρή, έδειξαν ότι το εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς περιορίστηκε στα 632 εκατ. ευρώ, από 787 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφερε περιστατικά διαφθοράς διαμορφώθηκε σε 10,4%, από 13,4% την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Την πρωτοκαθεδρία στους διεφθαρμένους θεσμούς, διατηρούν τα νοσοκομεία. Εκεί όπου τα φακελάκια ξεκινούν από τα 50 ευρώ και φτάνουν στις 7.500 για μία εγχείρηση. Οι πολεοδομίες «έπεσαν» στην τρίτη θέση κυρίως λόγο της κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και της τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων.
Ιδιαίτερη αλλαγή δεν υπάρχει ούτε στον ιδιωτικό τομέα εκεί όπου πρώτοι στη διαφθορά είναι και πάλι οι υπηρεσίες υγείας και ακλουθούν οι δικηγόροι. Σημαντική είναι η υποχώρηση των περιστατικών στις τράπεζες, από 10,8% το 2009 σε 4,9%.

Αναλυτικά το... τιμολόγιο της διαφθοράς:

Όσον αφορά στη στάση των πολιτών απέναντι στη διαφθορά, το 92% θεωρεί την ελληνική κοινωνία διεφθαρμένη, ενώ παρατηρείται αύξηση του αριθμού όσων θεωρούν πράξη διαφθοράς ενέργειες όπως το "μέσο" για την πρόσληψη συγγενή.
Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό όσων ζητούν δημοσιοποίηση του "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπαλλήλων (από 47% που ήταν το 2008 σε 61% το 2010), την αυστηρή τιμωρία όσων παίρνουν μίζες ή φακελάκια (από 74% το 2008 σε 80%) και όσων δίνουν μίζες ή φακελάκια (από 53% σε 60%).
"Θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν, είναι πιθανόν να μειωθούν τα ποσά που διακινήθηκαν σε διεφθαρμένες καθημερινές πρακτικές, ακολουθώντας την ταυτόχρονη μείωση των εσόδων των νοικοκυριών. Πάντως, όπως και να το δούμε είναι ένα θετικό αποτέλεσμα", δήλωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο επικεφαλής της "Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς", Κ. Μπακούρης.
"Το κλειδί για την έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, είναι η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη-επιχειρήσεων, μέσα από την επένδυση στη διαφάνεια", υπογράμμισε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!