tromaktiko: Όλι Ρεν: Προνομιούχοι, κατεστημένα συμφέροντα και καθυστερήσεις απειλούν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Όλι Ρεν: Προνομιούχοι, κατεστημένα συμφέροντα και καθυστερήσεις απειλούν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας



Για κατεστημένα συμφέροντα και προνομιούχους, καθυστερήσεις, μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα φέτος...


ακόμα πιο κάτω και από τον προβλεπόμενο στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο έκανε λόγο ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, ο κ. Ο. Ρεν σημείωσε πως ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων. Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. A. Γκουρία σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Φιλανδός Επίτροπος συνέδεσε την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα. Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Moody's μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας αλλά και ενόψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της ευρωζώνης είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις. Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών μελών".

Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση (απομαγνητοφωνημένη):
Ερώτηση κ. Γ. Παπανικολάου:
Δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης και θέση της Επιτροπής
Την Πέμπτη, 28.1.2011, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurría υποστήριξε ότι "υπάρχει μια χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα". Σημειώνεται, ότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση για ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους μέλους της ευρωζώνης από επικεφαλής ενός ισχυρού διεθνή οργανισμού, ο οποίος μάλιστα συνεργάζεται στενά με την ΕΕ σε διάφορα πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Ποιά η θέση της Επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα και σε σχέση με την τοποθέτηση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ;
Απάντηση κ. Ο. Ρεν:
Η Επιτροπή μαζί με το ΕΚΤ και ΔΝΤ ολοκλήρωσαν την τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογή της Ελλάδας.

Η κοινή γενική εκτίμησή μας μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι διττή και συνοψίζεται στα εξής:
1. Το πρόγραμμα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο ως προς τους στόχους του.
2. Απομένουν σημαντικές προκλήσεις να υπερβληθούν για να επέλθει δημοσιονομική εξυγίανση και για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και ένας βιώσιμος τραπεζικός τομέας.

Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάποιους τομείς αλλά οι μεταρρυθμίσεις για να αποδώσει το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμα τίθενται τώρα σε λειτουργία.
Παρόλα αυτά θα πρέπει ακόμα να επιβληθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει κρίσιμη μάζα για την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη οικονομία.
-Οι μόνιμες προσπάθειες εξυγίανσης του προϋπολογισμού υποστηρίζονται και από ένα τολμηρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όπως είπε και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.
-Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευσή της να επιταχύνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για να αποκομίσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό θα σημάνει ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα μειωθεί το χρέος κατά 20 και πλέον μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ.
Επίσης θα αυξηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα και θα υποστηριχθούν οι μεγαλύτερες επενδύσεις και οι εξαγωγές.
Για όλους αυτούς τους λόγους η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν προνόμια και εγκατεστημένα συμφέροντα θα είναι κρίσιμα για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι και να αξιοποιηθεί το δυναμικό που υπάρχει για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα.

Ενθαρρύνει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα να προσχωρήσει στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αυτό συνδέεται και με την παρατήρηση που έκανε ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ. Το 2011 είναι αποφασιστική χρονιά για την Ελλάδα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των οικονομικών της πολιτικών και είναι προαπαιτούμενο για να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Για το σκοπό αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιτύχουν για φέτος το δημοσιοοικονομικό στόχο ή ακόμα και να τον ξεπεράσουν και να επιτύχουν και τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους.

Επιπλέον η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μία αποφασιστική καμπή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, με αποφασιστικότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα για να ενισχύσει και την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των πολιτών.

Ολοκληρώνω· είναι μικτοί οι στόχοι: και δημοσιονομικοί αλλά και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να εφαρμοστεί. Τα ευρωπαϊκά μέτρα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η αναθεώρηση της πολιτικής των επιτοκίων μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν τους προβληματισμούς για την βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Παρέμβαση Παπανικολάου:
Πέρυσι συνυπογράψατε ένα μνημόνιο με την Ελλάδα το οποίο προέβλεπε αποπληρωμή του σχετικού δανείου σε τρεισήμισι χρόνια. Σήμερα εσείς ο ίδιος προτείνετε επιμήκυνση σε 7 χρόνια που σημαίνει ότι κάποιος λάθος υπολογισμός έγινε. Την ίδια στιγμή, ο οίκος Moody's υποβαθμίζει αδικαιολόγητα και απαράδεκτα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε αντίστοιχο επίπεδο με εκείνο της Αγκόλας. Στο τέλος της ημέρας κ. Επίτροπε τί τελικά αρκεί για την Ελλάδα για να ορθοποδήσει; Η απλή επιμήκυνση; Η μείωση των επιτοκίων; Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου; Το ευρωομόλογο; Το αναπτυξιακό ευρωπαϊκό ομόλογο; Όλα τα παραπάνω μαζί; Μήπως κάτι άλλο; Μήπως κι άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Τί κ. Επίτροπε;

Απάντηση κ. Ο. Ρεν:
Το βασικό και προαπαιτούμενο είναι να παραμείνουμε στους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με πλήρη αποφασιστικότητα όπως ορίζει το μνημόνιο. Επιπλέον όπως είπα και στην προηγούμενη απάντησή μου, είναι ουσιώδους σημασίας η Ελλάδα να ξεκινήσει το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα βοηθήσει για να μειωθεί το χρέος. Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που θα αποφασιστεί το Μάρτιο στην ΕΕ και θα εξετάσουν τα κράτη μέλη το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους να ενθαρρύνω τα κράτη μέλη να αποφασίσουν την επιμήκυνση για τα δάνεια και της Ελλάδας αλλά και να επανεξετάσουν το θέμα των επιτοκίων των δανείων αυτών.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!