tromaktiko: ΗΠΑ: Ο Καντάφι «έχει παραισθήσεις»

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Ο Καντάφι «έχει παραισθήσεις»



«Ακατάλληλος να κυβερνήσει» είναι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν...
 πολεμικά αεροσκάφη και πλοία πιο κοντά στη Λιβύη.

Παράλληλα, δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν αναπτυχθεί στα δυτικά της χώρας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν φόβους, σύμφωνα με το Reuters, ότι ετοιμάζονται να επιτεθούν προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ναλούτ, 60 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία.

Παράλληλα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και άλλες ξένες κυβερνήσεις συζητούν ακόμα και στρατιωτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Η Ράις, δήλωσε ότι ο Καντάφι «έχει παραισθήσεις», «είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα» και «σφάζει τον ίδιο του το λαό».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος μιλούσε μετά τη μετάδοση συνέντευξης του Λίβυου ηγέτη από το BBC, το ABC και τους Sunday Times, στην οποία ο ίδιος δήλωσε ότι όλος ο λαός τον αγαπάει.

«Όλος ο λαός μου με αγαπάει. Θα έδιναν τη ζωή τους για να με προστατεύσουν», όπως είπε.

Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι εγκατέλειψαν τη Λιβύη και ότι θέλουν να την κάνουν αποικία τους. Παράλληλα, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε πολεμικά αεροσκάφη εναντίον των διαδηλωτών, ισχυριζόμενος ότι βομβάρδισαν μόνο στρατιωτικούς στόχους και αποθήκες πυρομαχικών. Αρνήθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και υποστήριξε ότι η Αλ Κάιντα έδωσε στους νέους ναρκωτικά πριν βγουν στους δρόμους.

Στρατιωτική λύση;

Η Ράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με τους συμμάχους της σχετικά με πιθανές στρατιωτικές λύσεις.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης όσο η λιβυκή κυβέρνηση συνεχίζει να απειλεί και να σκοτώνει Λίβυους», προσθέτοντας ότι έχει συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού με άλλους υπουργούς Εξωτερικών.

Επέμεινε ότι η ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι επίκειται στρατιωτική δράση, τονίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να διασωθούν πρόσφυγες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε ότι η κυβέρνησή του θα προετοιμάσει την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις από αέρος εναντίον αντικαθεστωτικών.

Βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι η Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη βάση της στο Ακρωτήρι της Κύπρου για την εφαρμογή της ζώνης.

Ανθρωπιστική κρίση

Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση με τους χιλιάδες Αιγύπτιους εργάτες που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα με την Τυνησία επιδεινώνεται. Σύμφωνα με το BBC, περίπου 2.000 περνούν τα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας κάθε ώρα. Αλλοι 20.000 βρίσκονται στη λιβυκή πλευρά.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είπε ότι 70.000 με 75.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει στη Τυνησία από την έναρξη της εξέγερσης στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Οι υπάλληλοί μας στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας μας είπαν σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση εκεί πλησιάζει το όριο της κρίσης», όπως δήλωσε.

naftemporiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!