tromaktiko: «Πράσινο φως» για το Σύμφωνο περιμένουν οι Βρυξέλλες

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

«Πράσινο φως» για το Σύμφωνο περιμένουν οι Βρυξέλλες




Οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι (πηγή: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης)Κατ' αρχήν συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέος αναμένουν διπλωματικές πηγές από την αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν όλα...


 πάνε κατ' ευχήν, η λύση που θα προκριθεί θα αποσαφηνισθεί από το eurogroup και θα επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Όπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνάντησής τους οι ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε κοινή δήλωση. Θα κάνουν αναφορά στην ανάγκη συνολικής λύσης για την κρίση χρέους, αφήνοντας στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου να καθορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σύμφωνο αναμένεται να μετονομαστεί σε "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης" και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση από τις αρχικές προτάσεις.

Με επιστολή του προς τους ηγέτες των 17 μελών της ευρωζώνης, ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι εύχεται "να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου". Ζητά από τους "17" να συμφωνήσουν στις βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι έχουν απαλειφθεί οι αναφορές σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η πανευρωπαϊκή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η συνταγματική πρόβλεψη για τον έλεγχο του χρέους και των ελλειμμάτων.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!