tromaktiko: Σκληρή κριτική στον πρόεδρο Χριστόφια άσκησε ο Γ.Ομήρου

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο Χριστόφια άσκησε ο Γ.Ομήρου



Λευκωσία: Να μην υποκύψουν στα πλαστά διλήμματα της πόλωσης και τους μηχανισμούς αλλοτρίωσης της πολιτικής θέλησης του λαού...
και να στηρίξουν στις βουλευτικές εκλογές την ΕΔΕΚ «της συνέπειας στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, την ΕΔΕΚ των οραμάτων, των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, την ΕΔΕΚ της κοινωνικής ευαισθησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής», κάλεσε τους Κύπριους ψηφοφόρους από το βήμα του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΚΣ ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου.

Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση τόσο για τη διαχείριση του Κυπριακού όσο και σε ό,τι αφορά τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και κάνοντας λόγο για συνυπευθυνότητα του ΔΗΣΥ για την πορεία που ακολουθείται στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν αυτή την πορεία, ψηφίζοντας την ΕΔΕΚ και επιλέγοντας «λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη, άμεση απόσυρση της εκ περιτροπής προεδρίας με σταθμισμένη ψήφο, της παραμονής 50.000 εποίκων, του περιορισμού του δικαιώματος στη ιδιοκτησία» και «οικονομική πολιτική που διασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «οι προσδοκίες που δημιούργησε η Κυβέρνηση Χριστόφια, έχουν διαψευστεί», καθώς «η διαχείριση του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Χριστόφια, έχει οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα και φοβερούς κινδύνους» και «η λανθασμένη στρατηγική και οι απαράδεκτες παραχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν φέρει την ε/κ πλευρά σε δυσμενέστερη θέση απ' όταν ξεκίνησαν οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο, με τον υπαρκτό κίνδυνο να επιρριφθούν στις δύο πλευρές ίσες ευθύνες και να δρομολογηθεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους, πως ως εκ τούτου, «η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, αποτελούν πλέον εθνική ανάγκη».

Είπε ότι η ΕΔΕΚ είχε προειδοποιήσει ότι ήταν λάθος η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων της 8ης Ιουλίου και της συμφωνημένης επιστολής Γκαμπάρι, ότι η τουρκική πλευρά κινείται εντελώς έξω από το πλαίσιο της βάσης λύσης που υποτίθεται είχε συμφωνηθεί, ότι η λανθασμένη τακτική της ε/κ πλευράς επιτρέπει στην Τουρκία να εμφανίζεται ως αθώα περιστερά που επείγεται για λύση, ότι αποτελούσε τεράστιο λάθος τακτικής, η επί δύο σχεδόν χρόνια αποκλειστική συζήτηση στις διαπραγματεύσεις του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, πως οι απαράδεκτες παραχωρήσεις της ε/κ πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50.000 εποίκων, δεν θα οδηγούσαν σε υποχωρήσεις την τουρκική πλευρά και διερωτήθηκε «πού είναι τα ανταλλάγματα που προσδοκούσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας από τις «γενναιόδωρες προσφορές του;».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέφερε προτάσεις του κόμματος του, οι οποίες περιλαμβάνουν διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου το Σεπτέμβριο του 2009, απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50.000 εποίκων, προώθηση της υιοθέτησης δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε ένα προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας, ως απεσταλμένου της για το Κυπριακό και ανάληψη διαφωτιστικής εκστρατείας.

Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να διασαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να επιτρέψει άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας - ΕΕ, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και την Κύπρο, να προωθηθούν διαβήματα εντός της ΕΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά και να γίνει αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των νέων ριζικών γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην περιοχή της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο κ. Ομήρου μίλησε για «εφησυχασμό και αδράνεια» της Κυβέρνησης ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, που οδήγησαν την οικονομία σε κρίση, για έλλειψη αποτελεσματικότητας που συσσωρεύει προβλήματα στην ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία, και αδιαφάνεια που ρίχνει βαριές σκιές σε κρίσιμες αποφάσεις. Ανέφερε ακόμη πως η έλλειψη ανοχής στην κριτική υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως ο λαός μπορεί στις 22 Μαΐου να αλλάξει αυτή την πορεία, επιλέγοντας οικονομική πολιτική που διασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, κατάργηση της φοροεπιδρομής και δράσεις που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

Κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να ψηφίσουν την ΕΔΕΚ «για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του κράτους και δημοκρατικό έλεγχο κάθε εξουσίας», σύγκρουση με κάθε κατεστημένο, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σήψη στη δημόσια ζωή, «για ανταγωνιστική και κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία, κράτος αξιόπιστο και αγορά που να λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού».

«Στις 22 Μαΐου, ψηφίζουμε ΕΔΕΚ», πρόσθεσε, για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και της ταυτόχρονης παραχώρησης σύνταξης και μισθού, για φορολόγηση του αδρανούς πλούτου, για επιβολή τέλους στις τράπεζες ανά συναλλαγή με βάση το ενεργητικό ή παθητικό τους, για ένταση των ελέγχων και υιοθέτηση αποτρεπτικών ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν, για σύνδεση των αυξήσεων στο Δημόσιο με την παραγωγικότητα και αναπροσαρμογή του τρόπου παραχώρησης της ΑΤΑ, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη στους χαμηλά αμειβόμενους. «Για ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στους νέους και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ενθάρρυνση της πράσινης οικονομίας, για εφαρμογή νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού, για κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών για ιδιοκατοίκηση».

Συνέχισε λέγοντας ότι η στήριξη της ΕΔΕΚ στις εκλογές ισοδυναμεί με προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, για το οποίο είπε, πως «δεν νοείται άλλη καθυστέρηση», αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη, διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας μας.

Είπε ότι για την ΕΔΕΚ, η ενίσχυση της δύναμης της στο λαό και τη Βουλή, δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο για να ακουστεί πιο αποφασιστικά η φωνή της, που είναι, όπως πρόσθεσε, η φωνή του πολίτη. «Μέσο, για να μπορούμε να έχουμε αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων, για να πιέσουμε ώστε να αλλάξει η στρατηγική που ακολουθείται στο Κυπριακό, για να επιδιώξουμε μια δίκαιη οικονομική πολιτική, που στηρίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, για να εφαρμοσθούν πολιτικές που οδηγούν σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Μέσο για να δοθεί προτεραιότητα στον απλό άνθρωπο, στον κάθε πολίτη».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «η ΕΔΕΚ των αγώνων για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, η ΕΔΕΚ της δημοκρατικής και προοδευτικής προοπτικής, η ΕΔΕΚ της ανυποχώρητης στάσης στη διεκδίκηση της λύσης», πρέπει το βράδυ των εκλογών, να είναι πιο δυνατή. «Δεν φτάνει η αναγνώριση της συνέπειας μας. Δεν αρκεί η συμπάθεια. Τώρα είναι για όλους η ώρα της υπέρβασης. Τώρα είναι η ώρα όσοι συμφωνούν μαζί μας, να ψηφίσουν ΕΔΕΚ. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Κύπρου» πρόσθεσε.

Οι 56 υποψήφιοι βουλευτές της ΕΔΕΚ

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι 56 υποψήφιοι του Κ.Σ ΕΔΕΚ για τις βουλευτικές εκλογές οι οποίοι είναι:

Επαρχία Λευκωσίας: Ομήρου Γιαννάκης, Βασιλειάδου Μαρία, Θρασυβούλου Μαρία, Ιεροκηπιώτης Γιάννης, Καμένος Κώστας, Κουτσοκούμνης Νέμος, Κουττούκης Ανδρέας, Μαυρονικόλα Ρούλλα, Μαυροσκούφης Αρης, Νεοφύτου Νεόφυτος, Νικολάου Δώρος, Παπαδάκης Δημήτρης, Παπασωζόμενος Πέτρος, Παύλου Παύλος, Πολυδώρου Μάριος, Σταύρου Ελενα, Σωκράτους Γιώργος, Φραγκουλίδης Αντρέας, Χαραλάμπους Νιόβη, Χριστοφίδης Αγαθοκλής

Επαρχία Λεμεσού: Αντωνιάδου Γεωργία, Αριστείδου Χριστίνα, Θεοδώρου Αντρέας, Κόμπος Αδάμος, Νικολαΐδης Νίκος, Παναγιώτου Αντρέας, Πιττάκαρας Πάρης, Σιαξατέ Νικολέτα, Σιζόπουλος Μαρίνος, Σταματίου Γιώργος, Σταύρου Βασίλης, Τσιάρτας Γιαννάκης

Επαρχία Αμμοχώστου: Αντρέου Λευτέρης, Βαρνάβα Γιώργος, Βουτουρή Πέτρος, Γεωργίου (Κέκκου) Λουκάς, Γεωργίου Πέτρος, Καλλή Αντρέας, Λοΐζου (Λούβαρη) Χρυσούλλα, Πάπυρου Αγγέλα, Πέτρου (Ασσιας) Πέτρος, Στέκα Χριστίν, Τσίρτος Ζαχαρίας

Επαρχία Λάρνακας: Διομήδης Διομήδους, Ευαγγελίδης Νικόλας, Κυπριανού Μαρία, Λευκαρίτης Χριστόδουλος, Σοφοκλής Σοφοκλέους, Τουλούπης Χρυσός

Επαρχία Πάφου: Μυριάνθους Ηλίας, Σαρίκας Φειδίας, Σιήκκης Αντρέας Χαραλαμπίδης (Πολυνείκης) Μιχάλης

Επαρχία Κερύνειας: Αγγελίδης Οδυσσέας, Κουνναμάς Γρηγόρης, Νικολάου Γιώργος.

http://www.philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!