Στελέχη πωλήσεων, χρηματοοικονομικοί υπάλληλοι, αλλά και οικιακοί βοηθοί, καθώς και σερβιτόροι σε εστιατόρια αναζητούνται μετά μανίας παρά την οικονομική κρίση, για να καλύψουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια αισιόδοξη προοπτική για τους Ευρωπαίους και κυρίως για πολλούς Έλληνες, που σκέφτονται σοβαρά να αναζητήσουν το εργασιακό τους μέλλον σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με το Eures, που αποτελεί μια ηλεκτρονική πύλη ευρέσεως εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πέντε πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ε.Ε. το Νοέμβριο του 2010 ήταν οι χρηματοοικονομικοί υπάλληλοι και τα στελέχη πωλήσεων, οι οικιακοί βοηθοί και οι σερβιτόροι σε εστιατόρια, οι πωλητές σε καταστήματα και γενικότερα στο χώρο της προώθησης προϊόντων, οι απασχολούμενοι στο ευρύτερο χώρο της προσωπικής φροντίδας και οι μηχανικοί και εγκαταστάτες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Να μιλήσουμε με νούμερα
Στα οικονομικά επαγγέλματα και τις πωλήσεις οι θέσεις εργασίας που ήταν κενές το Νοέμβριο στη Γερμανία ανήλθαν σε 12.300, στο Βέλγιο σε 3.400 και στην Ολλανδία σε 2.900. Στο χώρο της οικιακής βοήθειας και της εξυπηρέτησης στα εστιατόρια υπήρχαν 12.200 κενές θέσεις εργασίας στην Αυστρία, 10.800 στη Γερμανία και 5.100 θέσεις στη Μ.Βρετανία. Τον ίδιο μήνα στη Γερμανία ζητούσαν ως πωλητές σε καταστήματα 6.700 άτομα, στο Βέλγιο 2.600 και στην Αυστρία 2.200. Στο χώρο της προσωπικής φροντίδας στη Γερμανία αναζητούσαν 12.200 εργαζόμενους, στο Βέλγιο 1.600 και στη Γαλλία 1.000 άτομα. Τέλος, στη Γερμανία υπήρχαν 14.100 θέσεις εργασίας για μηχανικούς και εγκαταστάτες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στη Μ.Βρετανία 7.500 και στην Ολλανδία 1.300 θέσεις.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας οι δέκα πιο δυσεύρετες ειδικότητες το 2010, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Manpower, είναι οι εξής: στελέχη πωλήσεων, τεχνικοί κυρίως παραγωγής/λειτουργίας και συντήρησης), γραμματείς όλων των βαθμίδων και προσωπικό υποστήριξης γραφείου, λογιστές και χρηματοοικονομικοί υπάλληλοι, καθώς και στελέχη διοίκησης, προσωπικό IT (κυρίως προγραμματιστές /developers), εργάτες, πτυχιούχοι μηχανικοί, εξειδικευμένοι τεχνίτες και στελέχη εξυπηρέτησης πελατών και προσωπικό υποστήριξης πελατών.
Σημειώνεται ότι παρά την κρίση το α΄εξάμηνο του 2010 περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. βρήκαν μια νέα εργασία, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Απασχόληση, το επάγγελμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ε.Ε. σε απόλυτους αριθμούς είναι οι πωλητές σε καταστήματα και αγορές. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα προσλήφθηκαν από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 σε αυτόν τον τομέα. Ακολουθούν από απόσταση οι οικιακοί βοηθοί και καθαριστές με περισσότερες από 2 εκατομμύρια νέους εργαζόμενους και οι υπάλληλοι σε εστιατόρια με 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Σε γενικές γραμμές οι εργοδότες στις περισσότερες χώρες δυσκολεύονται σημαντικά να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε τεχνικές και διοικητικές δεξιότητες, ενώ ευκολότερο να καλύψουν τις θέσεις αντιπροσώπων, μάνατζερς και χαμηλών δεξιοτήτων. Το υψηλότερο ποσοστό σε νέους εργαζόμενους ανώτατης εκπαίδευσης καταγράφεται σε Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Κύπρο, Μ.Βρετανία και Ολλανδία. Αντιθέτως, το υψηλότερο ποσοστό νέων εργαζομένων με βασική και χαμηλή εκπαίδευση σημειώθηκε σε Πορτογαλία, Μάλτα, Ισπανία, Ιταλία και στη χώρα μας (37%).
http://e-parembasis.blogspot.com