tromaktiko: Υπό παρακολούθηση οι τιμές

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Υπό παρακολούθηση οι τιμές



Μετά τα λιπάσματα και τους σπόρους τίθενται σε καθεστώς παρακολούθησης και οι τιμές των ζωοτροφών, ύστερα από τη συμπλήρωση της Αγορανομικής Διάταξης αρ. 9/2010 από τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνο Ρόβλια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 29 Μαρτίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υφυπουργό Αγροτικής...
 Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη και ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας. Η απόφαση ελήφθη μετά την ραγδαία αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η οποία φθάνει το 50%, τον τελευταίο χρόνο και επηρεάζει τόσο τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου, όσο και την τελική τιμή των κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς το κόστος παραγωγής τους διαμορφώνεται κατά 60% από την τιμή των ζωοτροφών.

Με την νέα απόφαση οι εταιρείες εισαγωγής τυποποιημένων ζωοτροφών υποχρεώνονται να ενημερώνουν τις υπηρεσίες των δύο υπουργείων 2 μήνες πριν αυξήσουν τις τιμές των ζωοτροφών που εμπορεύονται, δικαιολογώντας με αναλυτική αναφορά κόστους τυχόν αυξήσεις.

Όπως ανέφερε η κα Αποστολάκη, η άνοδος των τιμών στις ζωοτροφές ξεκίνησε την περίοδο του ράλι που σημειώθηκε σε τρόφιμα και εμπορεύματα την περίοδο 2007-8 και αντιστοιχεί σε 50- 60% αύξηση σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την τριετία 2004-2006. Στην συνέχεια παρατηρήθηκε μια σχετική αποκλιμάκωση το 2009, αυτή δεν συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα το 2010 οι ζωοτροφές να ξαναπάρουν την ανιούσα. Η κυρία Αποστολάκη τόνισε ότι η απόφαση των δύο υπουργείων δεν έχει στόχο να προστατεύσει μόνο μία κοινωνική ομάδα, τους κτηνοτρόφους, αλλά ευρύτερα την ελληνική κοινωνία λόγω του ειδικού βάρους που έχουν οι ζωοτροφές στο τελικό προϊόν.

Η αγορανομική διάταξη αφορά τις τυποποιημένες ζωοτροφές, καθώς όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Κομνηνός, αυτές αντιπροσωπεύουν το 92-95% των ζωοτροφών που καταναλώνονται από τους κτηνοτρόφους και στις οποίες μπορεί να παρέμβει η πολιτεία, καθώς οι «χύμα» ζωοτροφές είναι χρηματιστηριακά εμπορεύματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας αξιολόγησε ως πετυχημένη την αγορανομική διάταξη που ετέθη στα λιπάσματα, καθώς έκτοτε δεν αυξήθηκε κανένας τιμοκατάλογος.

Η κυρία Αποστολάκη ανέφερε επίσης πως στα άμεσα σχέδια του υπουργείου της είναι η εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για τον περιορισμό των εισαγωγών ζωοτροφών και την υποκατάστασή τους από την εγχώρια παραγωγή. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ανατεθεί σχετική μελέτη στο ΕΘΙΑΓΕ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σε λιγότερο 2 μήνες περίπου. Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης εξετάζεται η δυνατότητα παροχής κινήτρων για την ιδιοκαλλιέργεια ζωοτροφών

kritinea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!