Ο μάρτυρας κατηγορίας, Υπαστυνόμος Νεόφυτος Σιάηλος ανέφερε στο δικαστήριο ότι ήταν μέλος της οκταμελούς ανακριτικής ομάδας διερεύνησης της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή, σημειώνοντας ότι είχε εποπτικό και καθοδηγητικό ρόλο στις έρευνες και στις ανακρίσεις κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης.
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας κατηγορίας το βράδυ του φόνου, γύρω στις 21:30, μετέβη στη σκηνή, όπου ο συνάδελφος του Χρήστος Ιωάννου (Τζιάγκας), που βρισκόταν ήδη εκεί, του ανέφερε ότι είχε πληροφορίες πως κάποιοι ήθελαν να δολοφονήσουν τον Άντη Χατζηκωστή.
Ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν κουμπάρος με τη σύζυγο του Άντη Χατζηκωστή, η οποία μπήκε κουμπάρα στο γάμο του. Επίσης, είπε πως του ανέφερε ότι αυτοί που ήθελαν να σκοτώσουν το Άντη Χατζηκωστή ήταν ο Ανδρέας Γρηγορίου Κασάπης και ο Φάνος Χατζηγεωργίου.
Συνέχισε λέγοντας ότι το συγκεκριμένο βράδυ οδήγησε ο ίδιος τον Τζιάγκα στο ΤΑΕ Λευκωσίας, όπου του ζήτησε να δώσει κατάθεση, αλλά αυτός του είπε ότι προς το παρόν ήθελε να το αποφύγει. Στο μεταξύ, πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν έδωσε κατάθεση, γιατί επικαλείται λόγους ασφάλειας και εκκρεμεί εναντίον του πειθαρχική έρευνα.
Αναφερόμενος στη διερεύνησης της υπόθεσης, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι μετά το βράδυ του φόνου, έλαβε πληροφορία από τον συνάδελφό του, τον Αστυνομικό Σάββα Ρουσογένη ότι το μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου του 2010, πριν από το φόνο, η 3η κατηγορούμενη Έλενα Σκορδέλη τηλεφώνησε στον 1ο κατηγορούμενο Ανδρέα Γρηγορίου και ακολούθως γύρω στα μεσάνυκτα λήφθηκε κατάθεση από την Σκορδέλη στο ΤΑΕ Λευκωσίας.
Επιπλέον, είπε ότι με τη συγκατάθεση της 3ης κατηγορούμενης, τα ξημερώματα της 12ης Ιανουαρίου του 2010, ερευνήθηκε η οικία της.
Ο κ. Σιάηλος είπε ακόμα πως στις 14 Ιανουαρίου του 2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Αντρέα Γρηγορίου, με τη συγκατάθεση του οποίου ερευνήθηκε το δωμάτιο, όπου νοσηλευόταν, καθώς και η οικία του στο Τσέρι. Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην οικία του 1ου κατηγορουμένου βρέθηκε μοτοσικλέτα που ανήκε στον ίδιο, το ελαστικό πέλμα της οποίας προσομοίαζε με φωτογραφίες, που λήφθηκαν από τη σκηνή του φόνου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντρέας Γρηγορίου, Μιχάλης Πικής κάλεσε τον μάρτυρα να αναφέρει εάν ο αστυνομικός Χρίστος Ιωάννου του είπε το βράδυ του φόνου αν είχε ενημερώσει οποιονδήποτε στο Αστυνομικό Σώμα, πριν τη δολοφονία. Ο κ. Σιάηλος είπε ότι ο συνάδελφος του είχε πει ότι είχε ενημερώσει το θύμα, δηλαδή τον Αντη Χατζηκωστή, ότι κάποιοι σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν, αλλά κανέναν από το Σώμα.
Σε σχέση με την έρευνα στην οικεία του Αντρέα Γρηγορίου και τη μοτοσικλέτα που ανευρέθηκε και ήταν ιδιοκτησίας του Γρηγορίου, ο κ. Πικής υπέβαλε στο μάρτυρα ότι δεν είναι ειδικός, ούτε εμπειρογνώμονας για να μπορεί να κάνει συγκρίσεις του ελαστικού πέλματος της μοτοσικλέτας με μια φωτογραφία. Απαντώντας ο μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι από την εμπειρία του ως Αστυνομικός είναι σε θέση να κρίνει αν ταιριάζει ή όχι. «Εκρινα από την εμπειρία μου ότι τα δύο προσομοιάζουν και ότι έπρεπε να μεταφερθούν για εξετάσεις και αυτό έγινε», είπε ο μάρτυρας.
Ο συνήγορος του 2ου κατηγορούμενου Τάσου Κρασοπούλη, Μάριος Γεωργίου ρώτησε τον μάρτυρα αν γνώριζε ότι ο Κύπρος Μιχαηλίδης χρηματιζόταν από τον Άντρο Ροδοθέου. Ο κ. Σιάηλος είπε πως τον Αντρο Ροδοθέου δεν τον γνώριζε και ότι σε καμιά περίπτωση ο Κύπρος Μιχαηλίδης δεν χρηματιζόταν από το συγκεκριμένο πρόσωπο.
Επίσης, ο κ. Γεωργίου τον ρώτησε αν γνώριζε ότι ο Υπεύθυνος του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών, Υπαστυνόμος Αντρέας Πέττης «χρηματιζόταν από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη». Ο κ. Σιάηλος είπε: «Σε καμιά περίπτωση».
Όπως λέχθηκε εντός της αιθούσης του δικαστηρίου εναντίον του Υπαστυνόμου Πέττη εκκρεμεί πειθαρχική έρευνα, για την οποία λήφθηκε κατάθεση και από το μάρτυρα κατηγορίας. Η αντεξέταση του μάρτυρα διακόπηκε διότι η υπεράσπιση του ζήτησε να προσκομίσει την κατάθεση, που έδωσε αναφορικά με την πειθαρχική έρευνα εναντίον του Υπαστυνόμου Ανδρέα Πέττη.
Η διαδικασία συνεχίζεται και το απόγευμα.
Νωρίτερα, ο μάρτυρα κατηγορίας, Τζέραντ Ντόρφινερ, Υδρολόγος στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το ΤΑΥ στις 19 Ιανουαρίου του 2010, η ροή του ποταμού της Περιστερώνας ήταν 60.8 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, γεγονός που στατιστικά συμβαίνει κάθε έντεκα χρόνια.
Τα νερά του ποταμού καταλήγουν στο φράκτη του Μάσαρη, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα και όταν υπερχειλίσει ο φράκτης τα νερά εκβάλλουν στον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου, είπε ο μάρτυρας κατηγορίας. Όπως πρόσθεσε η ορμή του νερού, συνεπεία της ιδιαίτερα έντονης βροχόπτωσης που προηγήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2010 ήταν τόσο μεγάλη, που μπορούσε να παρασύρει τα πάντα.
Ο μάρτυρας κατηγορίας συμπλήρωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2010 μέχρι και την 11η Ιανουαρίου του 2010, δηλαδή την ημέρα της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή, δεν υπήρξε βροχόπτωση στην περιοχή.
Ερωτηθείς από την υπεράσπιση κατά πόσο θα μπορούσε ένα μεταλλικό αντικείμενο, όπως ένα όπλο να εγκλωβιστεί σε κάποιο θάμνο που βρίσκεται εντός του ποταμού ή ακόμη και στο φράκτη του Μάσαρη και να μην παρασυρθεί, ο μάρτυρας, κατηγορίας απάντησε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά με την ορμητικότητα που είχε ο ποταμός θα ήταν δύσκολο.
Πηγή: ΚΥΠΕ