tromaktiko: Λευκωσία: Δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν τις δουλειές τους με οχήματα της υπηρεσίας

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Λευκωσία: Δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν τις δουλειές τους με οχήματα της υπηρεσίας



Δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιούν παράνομα τα κρατικά οχήματα για να πάνε από την οικία τους στην υπηρεσία, αλλά και για προσωπικές εξυπηρετήσεις των ιδίων και των οικογενειών τους.

Όλα αυτά βεβαίως, σε βάρος του δημοσίου, που επωμίζεται το κόστος καυσίμων και συντήρησης.
Μάλιστα, το φαινόμενο έχει προσλάβει διαστάσεις στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, που αριθμεί και τον μεγαλύτερο στόλο, γεγονός που ανάγκασε τη διεύθυνση να λάβει μέτρα αποτροπής, επιστρατεύοντας την τεχνολογία.
Την κατάχρηση των υπηρεσιακών οχημάτων στο Τμήμα Δημοσίων Έργων διαπίστωσε άλλωστε και η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, καθώς ο έλεγχος κατέδειξε, μεταξύ άλλων:
- Στάθμευση/διανυκτέρευση οχημάτων στην οικία λειτουργών, χωρίς τη γραπτή εξουσιοδότηση από το διευθυντή του Τμήματος, όπως προβλέπεται στους κανονισμούς.
- Μη σωστή τήρηση των βιβλίων κίνησης των οχημάτων. Άρα, η διεύθυνση δεν μπορεί να γνωρίζει πού βρίσκονται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Αμέσως μετά τις διαπιστώσεις της κ. Γιωρκάτζη, δόθηκαν οδηγίες από το Υπουργείο Συγκοινωνιών για την ορθολογικότερη χρήση των κυβερνητικών οχημάτων, καθώς και τη σωστή τήρηση των βιβλίων κίνησης των οχημάτων.
Παράλληλα, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως αναφέρει το Υπουργείο σε σχετικό του σημείωμα προς τη Βουλή, προωθεί την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης στόλου με σκοπό τον πλήρη έλεγχο των οχημάτων. Πώς; Απλά με το πάτημα ενός κουμπιού στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα βρίσκεται εγκατεστημένος στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, θα δίνεται το γεωγραφικό στίγμα των υπηρεσιακών οχημάτων, με την ακριβή θέση του στη δεδομένη χρονική στιγμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα από τον έλεγχο της κ. Γιωρκάτζη, αναδείχθηκε άλλο ένα φαινόμενο που παρατηρείται στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, που συνιστά, αν μη τι άλλο, διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Παρόλο που υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων κυβερνητικών οχημάτων, εντούτοις, υπάλληλοι χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα και ζητούν εκ των υστέρων οδοιπορικά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!