Ο Μούσα, που υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου επί μία δεκαετία, είχε δηλώσει το Φεβρουάριο και ενώ οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να προηγείται στην κούρσα των υποψήφιων, ότι θα πάρει την οριστική του απόφαση, για το αν θα κατέβει στη μάχη για την προεδρία, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές τροποποιήσεις.
" Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθούν οι προεδρικές εκλογές των βουλευτικών, καθώς στο κοινοβούλιο χρειάζεται να υπάρχουν ισχυρά κόμματα ", ανέφερε ο 74χρονος ηγέτης, σε ομιλία του, ενώπιον νεανικού ακροατηρίου, σε κέντρο πολιτισμού, την Τρίτη.
Η 30χρονη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρόεδρο Μουμπάρακ που είχε απαγορεύσει τις πολιτικές συναθροίσεις και παρεμπόδιζε τις δραστηριότητες των ανατικαθεστωτικών, άφησε τα πολιτικά κόμματα της Αιγύπτου, ανοργάνωτα και χωρίς σοβαρό προγραμματικό σχέδιο.
Μια πρόσφατη σφυγμομέτρηση της τάσης της κοινής γνώμης, μέσω διαδικτύου, που διενήργησε η ηλεκτρονική έκδοση της ημερήσιας εφημερίδας αλ-Αχράμ, κατέδειξε τον Μούσα να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα για την προεδρία, από τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και τιμημένο με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέϊ.
Η επιτροπή των στρατιωτικών, που διαδέχθηκε τον Μουμπάρακ στην εξουσία μετά την πτώση του, έχει σχεδιάσει την πολιτική μεταρρύθμιση για τη μεταφορά της εξουσίας στους πολίτες, με τις βουλευτικές εκλογές να προηγούνται και τις προεδρικές να έπονται 6 μήνες μετά.
Οι διαφωνούντες με αυτό το σχέδιο, στηρίζονται στην πεποίθηση ότι το χρονικό διάστημα για τα πολιτικά κόμματα να προλάβουν να οργανωθούν σε συμπαγείς ιδεολογικούς φορείς, είναι πολύ μικρό, γεγονός που παρέχει πλεονέκτηματα στους πολιτικούς σχηματισμούς που απέμειναν από την εποχή Μουμπάρακ, όπως το Εθνικό Κόμμα των Δημοκρατών και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.