τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρει με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Κουτσούκος. Ως αιτίες αναφέρονται η υπερπαραγωγή, τα προβλήματα διεθνούς ανταγωνισμού με την Κίνα, τα προβλήματα δασμών και η αδυναμία της εγχώριας βιομηχανίας να απορροφήσει το προϊόν.
Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Οργανώσεων Παραγωγών που διαχειρίζονται το ροδάκινο, υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα (στη διάρκεια του 2010 υλοποιούνταν επιχειρησιακά προγράμματα με εγκεκριμένη δαπάνη, περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ), δεν έχουν ακόμη καταστεί ελκυστικές και ανταγωνιστικές», αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει όμως ότι με την ενδυνάμωση και την ισχυροποίηση των Οργανώσεων Παραγωγών, μέσω σωστής οργάνωσης και προγραμματισμού της παραγωγής και εμπορίας, μπορεί η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών-μελών των Οργανώσεων Παραγωγών να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Σημειώνεται επιπλέον ότι οι οργανώσεις παραγωγών, ενισχύονται για δράσεις σε ποσοστό μέχρι και 60% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Κουτσούκου, διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου, για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών. Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι σημαντικός αριθμός παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, παραμένει απλήρωτος για το προϊόν που παρέδωσε πέρσι το καλοκαίρι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Η κ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου έχει προειδοποιήσει ότι καλλιεργητές προχωρούν σε εκριζώσεις ή εγκαταλείπουν ολοκληρωτικά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια εξαιτίας των χαμηλών τιμών παραγωγού και τις συνεχείς καθυστερήσεις πληρωμών.