Σε προαναγγελία ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα κατέβουν σε «λευκή απεργία» αν η κυβέρνηση περικόψει κι άλλο τα επιδόματά τους...
προχωρεί ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αρεοπαγίτης Χαρ. Αθανασίου με
προχωρεί ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αρεοπαγίτης Χαρ. Αθανασίου με
Η αποζημίωση της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων ανέρχεται στα 870 ευρώ μηνιαίως και σήμερα έχει μειωθεί κατά 30%. Με το ίδιο ποσοστό μειώθηκε και το επίδομα βιβλιοθήκης, το ύψος του οποίου είναι σε συνάρτηση με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τον βαθμό του δικαστικού λειτουργού.
Εξηγώντας τη θέση του ο κ. Αθανασίου αναφέρει πώς «εάν λοιπόν η κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει τους δικαστές, τότε πρέπει να αντιληφθεί και τις συνέπειες αυτού, διότι οι δικαστές δεν είναι διατεθειμένοι να εργάζονται πέραν από το σύνηθες ωράριο που είναι 3, η ώρα που εργάζεται όλος ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος, δεν είναι διατεθειμένοι να εργάζονται στα σπίτια τους, να έχουν οργανωμένα γραφεία και βιβλιοθήκες, δεν είναι διατεθειμένοι να λειτουργούν τα αυτόφωρα όλη νύκτα, δεν είναι διατεθειμένοι να υπάρχουν ανακριτές και εισαγγελείς σε υπηρεσίες ή ειρηνοδίκες οι οποίες τη νύκτα να κάνουν έρευνες.
Εάν γίνει αυτό, με μελέτη την οποία έχουμε κάνει, η πτώση των εκδιδομένων αποφάσεων θα πάει στο 75%, δηλαδή θα εκδίδεται μόνο ένα 25% των αποφάσεων που εκδίδονται σήμερα, γιατί ο δικαστής τις περισσότερες υποθέσεις, όπως πολύ καλά ξέρετε, τις επεξεργάζεται στο σπίτι του. Εάν γίνει αυτό, ο χρόνος είναι τέτοιος, που θα εκδίδεται μόνο το 25%. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, δύο θέματα, πρώτον την αγανάκτηση των πολιτών που θα αργούν να πάρουν υποθέσεις και οι παραγραφές και δεύτερον την εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης στην Ευρώπη με τις αλλεπάλληλες καταδίκες που ήδη έχουμε από την καθυστέρηση απονομής. Πού θα οδηγηθούμε;».
Σύγκρουση με το οικονομικό επιτελείο
Οι δικαστές είναι ξεκάθαρα πλέον σε συγκρουσιακή πορεία με την κυβέρνηση και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο στο οποίο καταλογίζουν «αντισυνταγματική πρόθεση υπαλληλοποίησής τους». Διαβλέπει όμως και διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και διατυπώνει τα αιτήματα των δικαστών όπως εκφράστηκαν στην πρώτη πανδικαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστικά χρονικά που έγινε προ ημερών στον Αρειο Πάγο:
«Τα αιτήματα ήταν κυρίως θεσμικά. Ήταν τρία βασικά αιτήματα. Το πρώτο ήταν η αντισυνταγματική διάταξη με την οποία υπήχθησαν οι δικαστές στον ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ. Έχουμε πει και πρέπει να πω πάλι εκ προοιμίου, ότι εμείς σεβόμαστε τους εργαζομένους που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, πολύ περισσότερο τους χειρώνακτες εργαζόμενους και αυτό το έχει αποδείξει η πλέον φιλεργατική νομολογία των δικαστηρίων μας, η οποία έχει αναπτυχθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, είναι κοινά αποδεκτό από όλο το ευρωπαϊκό νομικώς γίγνεσθαι ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν την πλέον φιλεργατική νομολογία, κάτι που μας αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως, άλλη είναι η θέση του δικαστικού λειτουργού και άλλη η θέση του ασφαλισμένου στο ΙΚΑ. Ο δικαστικός λειτουργός είναι δημόσιος λειτουργός ισόβιος και συνδέεται με το κράτος, όπως οι βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης με σχέση δημοσίου δικαίου. Αυτό είναι το Σύνταγμά μας, το οποίο εξ όσων γνωρίζω δεν έχει καταργηθεί.
Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ συνδέονται με τον εργοδότη τους με σχέση συμβάσεως ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, και σε κάθε περίπτωση δεν είναι λειτουργοί με την έννοια που θέλει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμά μας, λοιπόν, έχει επιφυλάξει για τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως και για τους λειτουργούς της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μία διακριτή θέση. Και αυτό το έχει κάνει προς το συμφέρον των πολιτών, του δικαζόμενου πολίτη, διότι ο ανεξάρτητος δικαστής είναι ο αδέσμευτος που μπορεί να αποδώσει το δίκαιο και να υπερασπιστεί τα δίκαια των πολιτών.
Άλλο αίτημα είναι ότι δεν μπορούν οι δικαστές να υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Με υπουργική απόφαση το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε εκπόνηση μελέτης σε ιδιωτική εταιρεία, όπου μας εντάσσει στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο δικαστικός λειτουργός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος και αναφέρομαι στην επιχειρηματολογία την οποία σας ανέπτυξα πριν. Συνεπώς, έχουν και εκ του Συντάγματος ειδικό μισθολόγιο, δηλαδή ειδικό καθεστώς αποδοχών που ρυθμίζεται από το άρθρο 88 του Συντάγματος. Μάλιστα δε, οι αποδοχές αυτές ρυθμίζονται από ειδικό δικαστήριο το οποίο η ίδια η Βουλή συνέστησε με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 και το δικαστήριο αυτό αποτελείται από εννέα μέλη (τρεις καθηγητές πανεπιστημίου, τρεις δικηγόρους του ΔΣΑ και τρεις δικαστικούς λειτουργούς).
Είναι λοιπόν ανακριβές αυτό που ακούστηκε ότι οι δικαστές δικάζουν τις αποδοχές τους και μάλιστα υπουργός της κυβέρνησης πριν λίγες μέρες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή το επανέλαβε και μάλιστα με στόμφο θέλοντας να καταδείξει ότι "Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει", όπως χαρακτηριστικά είπε. Δεν είναι αληθές, οι δικαστές δεν δικάζουν τις αποδοχές τους. Τις δικάζει ειδικό δικαστήριο στο οποίο οι δικαστές είναι η μειοψηφία και οι αποφάσεις έχουν παρθεί ομόφωνα ή με μία πλειοψηφία 8-1».
capital.gr