tromaktiko: Λιβύη: Ολοένα και αυξάνεται η δυσπιστία και η επισφάλεια στα δυτικά συνεργεία δημοσιογράφων που καλύπτουν τα τεκταινόμενα

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Ολοένα και αυξάνεται η δυσπιστία και η επισφάλεια στα δυτικά συνεργεία δημοσιογράφων που καλύπτουν τα τεκταινόμενα



Η κατάσταση για τα δημοσιογραφικά συνεργεία που καλύπτουν τα τεκταινόμενα στη Λιβύη γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής και υπάρχει το αίσθημα ότι αυξάνεται η αντιπάθεια απέναντι στους ξένους δημοσιογράφους, υποστηρίζει σήμερα οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ασφάλειας Τύπου (INSI) ενημέρωσε πως έλαβε αναφορές πως ικανός αριθμός από δημοσιογράφους από διαφορετικά δυτικά ιδρύματα τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές στη Λιβύη, ορισμένοι εξ αυτών διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια, και τουλάχιστον ένας τους υπέστη βιαιοπραγία.

Όπως ανακοίνωσε και το BBC, κάποια από τα στελέχη του στην Τρίπολη τέθηκαν υπό κράτηση όλη τη νύκτα, χωρίς ωστόσο να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι, που έφθασαν στη Λιβύη με ένα επίσημο ομαδικό ταξίδι, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως μπορούν απρόσκοπτα να μεταδώσουν ο,τιδήποτε, συν τω χρόνω όμως έγινε ορατό πως οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα και για μετάδοση χωρίς την παρουσία και έλεγχο των αρχών δεν είναι ευπρόσδεκτη. Κάποιοι από τους δημοσιογράφους συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να εργασθούν ανεξάρτητα.

«Κάποια από τα συνεργεία που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους επιτηρητές τους ετέθησαν υπό κράτηση. Αρκετοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την Ζαουΐγια. Ορισμένοι διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια και τουλάχιστον ένας ξυλοκοπήθηκε», τόνισε η INSI.

Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κάλυψη των γεγονότων συνέπεσε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, με την μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά της Ζαουΐγια, σε απόσταση 50 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, την οποία είχαν επισκεφθεί νωρίτερα πολλοί δυτικοί δημοσιογράφοι.

Ερωτηθείς σχετικά με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ τόνισε «οι στρατιωτικοί δεν έχουν εμπειρία στις επαφές τους με τα μέσα ενημέρωσης. Καθώς είναι απασχολημένοι με τις επιχειρήσεις στο πεδίο των μαχών, δεν θέλουν να μπλέκονται στα πόδια τους τα μέσα ενημέρωσης». Στα, ελεγχόμενα από τους αντικαθεστωτικούς, ανατολικά της χώρας, το ξενοδοχείο στο οποίο καταλύουν οι δημοσιογράφοι πιστεύεται πως δέχθηκε επίθεση με χειροβομβίδα, μολονότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί», τονίζει το Ίδρυμα.

Η ασφάλεια γύρω από το ξενοδοχείο έχει αυξηθεί και ένας άνδρας, που οι αντικαθεστωτικοί πίστευαν πως ήταν κατάσκοπος, εξωθήθηκε από το ξενοδοχείο, όμως αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με τους εξεγερμένους να παραδέχονται πως έκαναν λάθος. Η εμφανής αυξημένη αντιπάθεια προς το πρόσωπο των δυτικών μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να έχει οξυνθεί έπειτα από την στρατιωτική παρουσία των Βρετανών στη Βεγγάζη το προηγούμενο 48 ωρο, τονίζει η INSI.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!