Ελληνικές καπνοβιομηχανίες οι οποίες αναγκάστηκαν να πωλούν με ζημία για να μπορέσουν να κρατήσουν τα μερίδια τους στην αγορά. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από την ΑΤΕ στο 11.7% και στη συνέχεια η μη χρηματοδότησή της εταιρίας.
Η ΣΕΚΑΠ όμως δείχνοντας ευελιξία στράφηκε σε αγορές τρίτων χωρών με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών της στο Β Εξάμηνο του 2010 και τους δύο πρώτους μήνες του 2011, σε αυτό αν προστεθούν ο εκσυγχρονισμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και η μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων από 450 σε 280 εργαζομένους καθιστούν τη ΣΕΚΑΠ απόλυτα βιώσιμη.
Πιστεύουμε ότι η διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΣΕΚΑΠ και των θέσεων εργασίας είναι καθαρά πολιτική απόφαση και προϋποθέτει τη στήριξη της εταιρίας από το Ελληνικό Κράτος και από την ΑΤΕ.
Επίσης δεν έχουν αποδοθεί στη ΣΕΚΑΠ οι επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού λόγω παραμεθορίου περιοχής οι οποίες ανέρχονται στα 2.400.000 ευρώ και δεν έχουν εισπραχτεί από το 2008 όπως επίσης και η επιδότηση για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού η οποία ανέρχεται στα 6.000.000 ευρώ.
Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός εργοστασίου όπως η ΣΕΚΑΠ το οποίο προσφέρει εργασία και κρατάει τους νέους ανθρώπους σε μια ευαίσθητη περιοχή με Εθνική σημασίας όπως είναι η Θράκη.