100 πυραύλους Tomahawk από πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά στόχων αεράμυνας στη Λιβύη.
Με τη Γαλλία και τη Βρετανία να έχουν τον πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, οι ΗΠΑ κρατούν για την ώρα υποστηρικτικό ρόλο, δηλώνουν πάντως έτοιμες να συμβάλλουν ακόμα ενεργότερα.
Στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Στη Μεσόγειο πλέουν αντιτορπιλικά, σκάφη υποστήριξης, αποβατικά όπως και τρία υποβρύχια έτοιμα να αναλάβουν δράση, αρχικά για την προστασία και την κάλυψη των δυνάμεων των άλλων χωρών που επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από τη Βραζιλία το Σάββατο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις . «Έχουμε ισχυρή συναίνεση και σαφή θέληση», είπε αναφερόμενος στις συμμαχικές δυνάμεις.
«Ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευτεί και, ενώ δεν υπάρχει άμεσο τέλος στη βία, ο συνασπισμός μας είναι έτοιμος να δράσει αμέσως», υπογράμμισε.
Σε υψηλότερους τόνους, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισε από το Παρίσι ότι, αν αφήνονταν ανεξέλεγκτος ο Μουαμάρ Καντάφι θα φέρονταν με ανείπωτη ωμότητα.
Η υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα αναπτυχθούν στη Λιβύη χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις κάτι που είχε υπογραμμίσει και ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομο διάγγελμα την Παρασκευή.
Πάντως σε ερώτηση αν οι δυτικές χώρες θα επιδιώξουν την ανατροπή του Μ.Καντάφι, η κ.Κλίντον απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πει ότι στόχος είναι η προστασία των αμάχων.
To 2007 όταν οι απώλειες των αμερικανών στο Ιράκ έφταναν στο αποκορύφωμά τους, ένας εργάτης 18 ετών από την ανατολική Λιβύη ταξίδεψε μέσω της Αιγύπτου και της Συρίας στο Ιράκ για να καταταγεί σε ένα από τους πολλούς τρομοκρατικούς πυρήνες που διατηρούσε η al Qaeda στη χώρα αυτή.
Έδωσε το όνομα Ashraf Ahmad Abu-Bakr al-Hasri και ως απασχόληση δήλωσε «μάρτυρας». Ο Abu-Bakr ήταν απλά ένας από τους εκατοντάδες ξένων μαχητών που πύκνωσαν τις τάξεις της al Qaeda στον πόλεμο που είχαν κυρήξει οι τρομοκράτες εναντίον των «απίστων» και των αμερικανών.
Όλοι αυτοί οι μαχητές είχαν έρθει στο Ιράκ από διάφορες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Ομάν και η Αλγερία. Όμως από όλες τις χώρες καμία δεν έστειλε αναλογικά με τον πληθυσμό της στο Ιράκ περισσότερους μαχητές για να σκοτώσουν αμερικανούς από ότι η Λιβύη. Και οι περισσότεροι, αν όχι όλοι προέρχονταν από την αντολική Λιβύη, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το κέντρο της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι, εκεί δηλαδή που αμερικανοί και λοιποί σύμμαχοι, ορκίστηκαν να προστατέψουν στέλνοντας την αεροπορία και τους Tomahawk εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι!
Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με έγγραφα της ίδιας της al Qaeda που κατασχέθηκαν το 2007 στο Ιράκ από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στην πόλη Sinjar στο Ιράκ, εκατοντάδες ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές, πολλοί εκ των οποίων εντελώς ανεκπαίδευτοι αλλά στρατολογημένοι από την al Qaeda έφτασαν στο Ιράκ μεταξύ των ετών 2006 και 2007. Τα έγγραφα που αποκαλούνται «the Sinjar documents» συλλέχθηκαν, μεταφράστηκαν και αναλύθηκαν από το κέντρο αντι-τρομοκρατίας στο West Point, όπου αποδείχθηκε πως τουλάχιστον ένας στους πέντε μαχητές που έφθαναν στο Ιράκ την περίοδο εκείνη προέρχονταν από το κέντρο της σημερινής εξέγερσης εναντίον του Καντάφι στην ανατολική Λιβύη και πιο συγκεκριμένα από τις πόλεις Surt, Misurata και Darnah.
Αναλογικά το ποσοστό των Λίβυων που κατέφθασαν στο Ιράκ για να σκοτώσουν αμερικανούς ήταν το διπλάσιο από όλες τις άλλες μουσουλμανικές χώρες, και μάλιστα το κέντρο που έκανε την ανάλυση των εγγράφων διατύπωσε καθαρά την άποψή του λέγοντας πως επρόκειτο περί μιας «λιβυκής διείσδυσης» στο Ιράκ.
Το 2006 και το 2007 τουλάχιστον 1468 αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12.524 τραυματίστηκαν -πολλοί από τους Λίβυους τρομοκράτες- σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Αυτό είναι που ο ηγέτης της Λιβύης Μαουμάρ Καντάφι αποκάλεσε αγώνα εναντίον της al Qaeda, και στον αγώνα αυτό έχει τώρα αντιμέτωπους αυτούς που οργάνωσαν δύο γιγαντιαίες εκστρατείες σε Αφγανιστάν και Ιράκ για να εξαρθρώσουν την ριζοσπαστική αυτή ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση. Και τώρα από ότι δείχνουν τα πράγματα οι ίδιοι αυτοί την προστατεύουν!
Συγκέντρωση δυνάμεων
Όλη την ημέρα το Σάββατο έφταναν σε βάσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία πολεμικά αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στη διεθνή επιχείρηση. Αμερικανικά αεροσκάφη (F-18, C-17s και ένα C-130) έφτασαν στο Αβιάνο της Ιταλίας ενώ έξι δανικά F-16 στη Σικελία.
Έτοιμος μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας δηλώνει και ο Καναδάς.
Δραστηριότητα παρατηρείται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι στην Κύπρο. Εκεί προσγειώθηκε το Σάββατο ένα σμήνος αεροπλάνων Tornado και ένα μεταγωγικό C-130 καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα.
Αυξημένη επίσης δραστηριότητα παρατηρήθηκε στη βάση Ακρωτήρι της Κύπρου
Η Γερμανία, από την πλευρά της, διά της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Μ.Καντάφι. Πάντως παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Επιπλέον, η στρατηγικά τοποθετημένη Μάλτα δηλώνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, επιμένοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί η Μάλτα, η Τουρκία, η Γερμανία και η Κίνα να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός. Και οι τέσσερις χώρες για διαφορετικούς λόγους αλλά όχι από κοινού δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ενέργειες.
Συγκρούσεις γύρω από τη Βεγγάζη
Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται με σφοδρότητα κατά της Βεγγάζης, το τελευταίου προπυργίου των αντικαθεστωτικών, παρά την μονομερή κατάπαυση που είχε κηρύξει αργά την Πέμπτη το καθεστώς.
Αργά το απόγευμα φαίνεται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονταν μέσα ή πολύ κοντά στην πόλη, ενώ, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, σταμάτησαν πιθανόν σε αναμονή της κίνησης των δυτικών δυνάμεων. Πάντως από την πόλη φεύγουν όπως μπορούν χιλιάδες κάτοικοι.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα το Al Jazeera μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.
Σε ένα άλλο περιστατικό, ένα αεροσκάφος των εξεγερμένων καταρρίφθηκε το πρωί του Σαββάτου στη πόλη αν και ο πιλότος του διασώθηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμα. Είναι αβέβαιο από ποιά πλευρά έγινε η κατάρριψη, δεν αποκλείεται όμως να έγινε από λάθος και από τους ίδιους τους εξεγερμένους.
http://logioshermes.blogspot.com/2011/03/blog-post_7994.html