Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση σήμερα κοντά στην πόλη Ουκάιλα...
ανατολικά του μετώπου όπου οι εξεγερμένοι αντικαθεστωτικοί μάχονται με κυβερνητικές δυνάμεις για τον έλεγχο της πόλης Ρας Λανούφ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
ανατολικά του μετώπου όπου οι εξεγερμένοι αντικαθεστωτικοί μάχονται με κυβερνητικές δυνάμεις για τον έλεγχο της πόλης Ρας Λανούφ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
«Άκουσα τη μηχανή και είδα το αεροπλάνο», είπε ο άμαχος Χάμζα Μοχάμεντ Σάλεχ, αναφερόμενος στο πλήγμα στην Ουκάιλα, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός έγινε εκτός της πόλης.
Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στην Ουκάιλα είπε ότι είδε μια τολύπη καπνού από το βομβαρδισμό σε ερημική περιοχή κοντά στην πόλη.
Στο μεταξύ οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στη Λιβύη έλαβαν σύντομα μηνύματα κειμένου (SMS) τα οποία αναφέρουν ότι οι πόλεις Ατζνταμπίγια και Βεγγάζη στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους περιοχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα ανακαταληφθούν σύντομα.
«(Κάτοικοι στην) πόλη της Αντζαμπίγια: ευτυχείτε διότι η ημέρα της απελευθέρωσης είναι κοντά», έγραφε το ένα μήνυμα. «Δυστυχισμένες μάζες της Βεγγάζης: ετοιμαστείτε να ευτυχήσετε διότι η ημέρα της απελευθέρωσης έρχεται σύντομα».
Εκπρόσωπος των εξεγερμένων πάντως είπε οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι στην πρώτη γραμμή δεν είναι επαρκείς για να τους αποσπάσουν περιοχές καθώς η κατάσταση παραμένει «ευμετάβλητη». «Η πρώτη γραμμή του μετώπου αλλάζει ώρα με την ώρα», είπε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. «Όταν βομβαρδίζουν μια ζώνη οι δυνάμεις του Καντάφι εισδύουν, αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν τις περιοχές όπου εισβάλλουν. Αποχωρούν λοιπόν όταν χάνουν την αεροπορική τους υποστήριξη», είπε.
Η κρίση στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ σήμερα, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων στη Βόρεια Αφρική λόγω της εξάρτησης της περιοχής από τις εισαγωγές σιτηρών.
«Η συνεχιζόμενη κρίση πιθανότατα θα έχει σημαντικές συνέπειες στην ασφάλεια των τροφίμων στη Λιβύη και γειτονικές επηρεαζόμενες από την κρίση περιοχές», ανέφερε ανακοινωθέν του FAO.
Στο ανακοινωθέν προστίθεται ότι οι πιθανές διακοπές των ροών αγαθών και της παροχής υπηρεσιών και ο εκτοπισμός πληθυσμού προκαλούν επίσης έντονη ανησυχία.