tromaktiko: «Έτσι κερδίσαμε την Μπαρτσελόνα!»

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Έτσι κερδίσαμε την Μπαρτσελόνα!»



Ο προπονητής της Φουενλαμπράδα, Σάλβα Μαλδονάδο, που υποχρέωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην 4η εφετινή της ήττα στο ισπανικό πρωτάθλημα, καταθέτει στο gazzetta.gr τα ρίσκα που πρέπει να πάρει ο Παναθηναϊκός για προκριθεί στο φάιναλ φορ.

Μέχρι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας και κάτοχος του τροπαίου, μετρούσε 15 συνεχόμενες νίκες στις εγχώριες διοργανώσεις (12 στο πρωτάθλημα και 3 στο Κύπελλο) και 22 ροζ φύλλα αγώνα –αν προσθέσει κανείς και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια– ενώ είχε να χάσει από... πέρυσι (για την ακρίβεια από τις 16 Δεκεμβρίου του 2010, όταν ηττήθηκε στο Βίλνιους από τη Λιέτουβος Ρίτας).

Παρά τη σημαντική απώλεια του Πιτ Μάικλ, ο οποίος τραυματίστηκε στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου κι ακόμη δεν έχει επιστρέψει, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ πήρε σημαντική βοήθεια από τις προσθήκες του Αμερικανού Άλαν Άντερσον και του Αυστραλού Τζο Ίνγκλες και κατόρθωσε να βρει ρυθμό στην πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς, τελειώνοντας τη φάση των «16» της Ευρωλίγκας αήττητη (ρεκόρ 6-0).

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλό της της έδωσε το πλεονέκτημα της έδρας και παρότι στον δρόμο της δεν θα βρεθεί μία τυχαία ομάδα, αλλά ο Παναθηναϊκός των δύο ευρωπαϊκών τίτλων την τελευταία τετραετία, ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι η παρουσία των «μπλαουγκράνα» στο εφετινό φάιναλ φορ της διοργάνωσης θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Τα πάντα βέβαια θα κριθούν στα μίνιμουμ τρία και μάξιμουμ πέντε μεταξύ τους παιχνίδια που θα διεξαχθούν από τις 22 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου. Η χθεσινή απόδοση της πρωταθλήτριας Ευρώπης και η ήττα της στο «Πολιντεπορτίβο Φερνάντο Μαρτίν» από την 8η στη βαθμολογία της Λίγκας ACB, Φουενλαμπράδα, έδειξε ότι η αντίπαλος του «τριφυλλιού» μόνο ανίκητη δεν είναι...

«Ποιος είπε ότι η Μπάρτσα είναι ανίκητη;»

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον προπονητή του συλλόγου που εδρεύει στα περίχωρα της Μαδρίτης, Σάλβα Μαλδονάδο, ο οποίος παρεμπιπτόντως γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και η πρώτη ερώτηση που του έκανε ήταν αν περίμενε ότι η ομάδα του μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια την κατά γενική ομολογία καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. «Καταρχήν, να σας πω ότι η μεγάλη διαφορά που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα των μεγάλων ισπανικών ομάδων που έχουν υψηλούς στόχους στην Ευρώπη σε σχέση με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό από την Ελλάδα, είναι ότι το πρωτάθλημα της ACB είναι τόσο ανταγωνιστικό, που αν μία ομάδα δεν βγει στο γήπεδο να παίξει, δεν μπορεί να κερδίσει μόνο με το βάρος της φανέλας ή παίζοντας απλώς μερικά διαστήματα καλού μπάσκετ. Πριν από το χθεσινό παιχνίδι, η Φουενλαμπράδα μετρούσε 10 νίκες σε 11 αγώνες μέσα στο “σπίτι μας” και η Μπαρτσελόνα ήξερε καλά ότι ερχόταν σε μία επικίνδυνη έδρα.

Με δεδομένο ότι εμείς είμαστε μία ομάδα που εντός έδρας στηρίζουμε εν πολλοίς το παιχνίδι στο μακρινό σουτ και χθες (σ.σ. προχθές) σουτάραμε με πολύ χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα (28%), τότε πιστεύω ότι η νίκη μας παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Από εκεί και πέρα, για να κερδίσει κανείς την Μπαρτσελόνα, χρειάζεται καταρχήν τη συνδρομή της τύχης, κατά δεύτερον την κακή της απόδοση και κατά τρίτον την επιτυχημένη λειτουργία του πλάνου που έχει καταρτίσει για να την αντιμετωπίσει... Μπορεί να είναι φοβερή ομάδα, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι ανίκητη, ούτε είναι καλύτερη από πέρυσι...» μας είπε αρχικά ο Καταλανός τεχνικός, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα συμπληρώσει τα 52 του χρόνια και συνέχισε:

Πώς την κέρδισε...

«Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ρισκάραμε πολύ με τα περιφερειακά σουτ που επιλέξαμε να επιτρέψουμε στον Λόρμπεκ (0/2 τρίπ.), τον Άντερσον (0/2 τρίπ.) και κυρίως τον Μόρρις (3/12 τρίπ.). Κυνηγήσαμε όσο μπορέσαμε τον Ναβάρο και τον Λάκοβιτς, στέλνοντας συνεχώς βοήθεια στο pick 'n' roll που συνήθως επιχειρούν να παίξουν και επιχειρήσαμε να τους αναγκάσουμε να στείλουν την μπάλα στον ελεύθερο παίκτη, ο οποίος τις περισσότερες φορές ήταν ένας από τους τρεις προαναφερθέντες... Από κει και πέρα, μας βγήκε πολύ στην επίθεση το inside game του Αγιόν (24π., 8ρ.) καθώς και το ότι σε γενικές γραμμές μάς ταιριάζουν τα μαρκαρίσματα. Γενικά, η Μπαρτσελόνα φάνηκε αρκετά κουρασμένη και νωθρή, άργησε να ξυπνήσει και όταν τα κατάφερε και μας πλησίασε, αποδείχτηκε ότι είχαμε αποθέματα ενέργειας και μπορέσαμε να ακολουθήσαμε το ρυθμό της σε άμυνα κι επίθεση. Σημαντικό στοιχείο ήταν επίσης η μέτρια βραδιά του Άντερσον, ο οποίος φέτος έχει κερδίσει πολλά παιχνίδια για την Μπάρτσα χάρη στη μεγάλη ικανότητα που τον χαρακτηρίζει στο ένας εναντίον ενός», υπερθεμάτισε ο Σάλβα Μαλδονάδο.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός; 

Του ζητήσαμε να μας δώσει τα προγνωστικά του για τη σειρά των αγώνων της Μπαρτσελόνα με τους πρωταθλητές Ελλάδας αλλά και την άποψή του σχετικά με το κατά πόσο ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μπορεί να στριμώξει τον ομόλογό του στην πάγκο των «μπλαουγκράνα»... «Από τη στιγμή που την κερδίσαμε εμείς, εκτιμάτε ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και ο Παναθηναϊκός, που έχει τόσους εξαιρετικούς παίκτες και τον πιο έμπειρο προπονητή στην Ευρώπη; Σαφώς και μπορεί, αλλά το θέμα δεν είναι να την κερδίσει μία φορά, αλλά τρεις και αυτό πιστέψτε με, είναι δύσκολο! Το κακό για την ελληνική ομάδα είναι ότι η Μπαρτσελόνα είναι μία ομάδα που μαθαίνει από τα λάθη της και αφυπνίζεται από τα εκάστοτε στραβοπατήματά της, οπότε αυτή η ήττα από την ομάδα μου ενδεχομένως και να της προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Παρ' όλα αυτά, επειδή οι παίκτες της αποτελούν ένα σύνολο που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην καλή ψυχολογία, πιστεύω ότι το πρώτο ματς της σειράς θα είναι το πιο κρίσιμο. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κερδίσει μέσα στο “Παλάου Μπλαουγκράνα” και ανακτήσει το πλεονέκτημα της έδρας, τότε πιστεύω ότι θα έχει πολλές πιθανότητες, γιατί ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς "ζει" γι' αυτές τις προκλήσεις. Η περυσινή σειρά των τελικών του ισπανικού πρωταθλήματος με την Κάχα Λαμποράλ (σ.σ. η Μπαρτσελόνα έχασε με 3-0 στις νίκες) απέδειξε ότι όταν οι παίκτες του Πασκουάλ αισθάνονται ότι η κυριαρχία τους απειλείται, τότε δυσκολεύονται να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους...» κατέληξε ο έμπειρος Ισπανός τεχνικός που έχει εργαστεί στις υποδομές της Μπανταλόνα, στη Μανρέσα, την Κάχα Σαν Φερνάντο, την Ταουγκρές, την Γκραν Κανάρια και από πέρυσι βρίσκεται στον πάγκο της Φουενλαμπράδα.
http://www.gazzetta.gr/



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!