tromaktiko: ΔΝΤ: Μέτρα, μέτρα, μέτρα

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ: Μέτρα, μέτρα, μέτρα



«Τσουνάμι» νέων μέτρων σχεδιάζει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διά χειρός Πόουλ Τόμσεν στην έκθεση των 90 και πλέον σελίδων... που δημοσιοποίησε για την αξιολόγηση της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος, περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο τα μέτρα για τα οποία ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κρύβει την ανησυχία του για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ στέλνει μήνυμα και προς τις Βρυξέλλες, ενόψει της συνόδου κορυφής, ζητώντας ισχυρή πολιτική απόφαση που θα αποτρέψει μία νέα «επίθεση» των αγορών που θα συνοδευτεί από άνοδο των spreads.

Το παράδοξο είναι πως ο Στρος Καν και οι συνεργάτες του αν και αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα αδυνατεί να επιστρέψει στις αγορές όχι λόγω του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά εξαιτίας των προβλημάτων της ευρωζώνης...

Τα καλά νέα, σύμφωνα τουλάχιστον με το ΔΝΤ, είναι πως η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αν στο μεταξύ έχουν πάει καλά οι εξαγωγές και η τουριστική περίοδος. Και για τα δυο ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά, ζητώντας μάλιστα να γίνονται απεργίες με... μέτρο.
Σε απλά μαθηματικά, το ΔΝΤ βλέπει μείωση του ελλείμματος στο 7,5% από 9,5% του ΑΕΠ μόνο στην περίπτωση που ληφθούν μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ μόνο για φέτος.

«Τσουνάμι» στο δημόσιο

Οι πιστωτές μας ζητούν επιτακτικά αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να μην συνεχιστεί το βατερλό στα έσοδα, ενώ ζητούν και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Νέες αυξήσεις έρχονται στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώ το μισθολογικό κόστος θα συμπιεστεί περαιτέρω μέσω περικοπών και στα επιδόματα, ενώ οργανισμοί του δημοσίου που θα βάλουν λουκέτο, καθώς πολλές από τις αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στα υπουργεία.

«Μαχαίρι» μπαίνει στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία μειώνονται για όλα τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από τα όρια της φτώχειας - δηλαδή 6.900 ευρώ ατομικό εισόδημα.

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται δραστικά με την απόλυτη εφαρμογή της αρχής, μία πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις, ενώ πολλά προσδοκούν οι δανειστές μας από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με το οποίο θα μπουν πλαφόν στις αυξήσεις.

«Πουλήστε για να σωθείτε»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέρχεται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. έπειτα από τη θύελλα που είχε προκληθεί με τη συνέντευξη Τύπου της Αθήνας όπου η τρόικα είχε προαναγγείλει τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Στρος Καν και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι μόνο μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους και αναμένει από την κυβέρνηση τα τελικά σχέδιά της μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Ακόμη και το θέμα των αμυντικών δαπανών θίγει το ΔΝΤ, ζητώντας και εκεί περικοπές, ώστε να φθάσουν στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις στο Αιγαίο και βρίσκεται υπό τη διαρκή απειλή του casus belli από την Άγκυρα.

Τέλος, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα υποστεί, όπως όλα δείχνουν περαιτέρω συρρίκνωση καθώς στην έκθεση προβλέπεται και νέα περικοπή του κατά 2,5%.

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!