tromaktiko: Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Παρασκευής

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Παρασκευής



Το ενδεχόμενο καταστροφικής έκλυσης ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής, η απόφαση να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων για να...
παρεμποδίσει την εισαγωγή στην Κύπρο τροφίμων ή άλλων προϊόντων που ενδεχομένως να έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, καθώς και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα αντισταθμιστικά μέτρα, είναι μερικά από τα κύρια πρωτοσέλιδα θέματα των εφημερίδων. Προβάλλονται, επίσης, η υπερψήφιση του πορίσματος για το Φάκελο της Κύπρου, οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα πορνείας, δημοσκοπήσεις και το συνέδριο του “The Economist”.

«Ο Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Ξεφούσκωσε ο Συνεταιρισμός» αναφέρει ότι οι θυελλώδεις συζητήσεις, το παρασκήνιο, οι αλληλοκατηγορίες, οι αιχμές, για το θέμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη, «ξεφούσκωσαν» την Πέμπτη με απρόσμενο τρόπο. Η Βουλή παρέπεμψε το κεφάλαιο αυτό μετεκλογικά, παρόλο που το ζήτημα απασχόλησε τις δημόσιες συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τα δύσκολα στη Νέα Υόρκη» και γράφει ότι παράλληλες διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία (μεταξύ Χριστόφια-Ερογλου) και στη Νέα Υόρκη (μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών χωριστά με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ) υιοθετεί πλέον ο ΓΓ του ΟΗΕ και έτσι παραπέμπει το θέμα των εποίκων στους εμπειρογνώμονες του οργανισμού UNFPA. Αλλού αναφέρει ότι έρχεται αύξηση επιτοκίων και γράφει ότι η Μαρφίν ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου από το Μάιο και ο Υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι είναι αρνητική εξέλιξη.
Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Εχασαν τον έλεγχο» και γράφει παγκόσμιος είναι ο τρόμος για τα πυρηνικά της Φουκοσίμα. Στην Κύπρο, τρόφιμα και ζωοτροφές που φθάνουν από την Ιαπωνία μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων υπηρεσιών. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα. Αλλού γράφει ότι ανοίγουν οι λογαριασμοί των υπόπτων στο δίκτυο πορνείας και ότι χθες το Δικαστήριο έθεσε υπό κράτηση τον Υποδιοικητή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και άλλους δύο υπόπτους.

«Η Σημερινή» υπό από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ραδιενεργός εφιάλτης από την Ιαπωνία και το Ακιουγιου» γράφει ότι παρ’όλες τις διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος, λόγω της απόστασης δεν κινδυνεύει άμεσα από τη διαρροή ραδιενέργειας, σήμανε συναγερμός και ο Υπουργός Υγείας ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων, για να παρεμποδίσει την εισαγωγή στην Κύπρο τροφίμων ή άλλων προϊόντων που ενδεχομένως να έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία. Αλλού αναφέρει ότι σε ανταγωνιστικό κλίμα διεξήχθησαν χθες οι φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η «Χαραυγή» υπό από τον τίτλο «Αποκαθιστάται η ιστορική αλήθεια» γράφει ότι τους πρωταίτιους για την κυπριακή τραγωδία και την τουρκοφόρο προδοσία (ΝΑΤΟ, Χούντα και ΕΟΚΑ Β’) καταδεικνύει το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου που καταψήφισαν χθες στη Βουλή ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι υπερψήφισαν το πόρισμα. Γράφει αλλού ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα αντισταθμιστικά μέτρα της Κυβέρνησης, ύψους 23.6 εκ. Ευρώ για τις χαμηλά αμειβόμενες ομάδες και τους συνταξιούχους μετά την αύξηση του ΦΠΑ ύψους 5%.
Η «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Οδεύοντας προς τη λανθασμένη κατεύθυνση» και γράφει ότι ανασκόπηση της Cymar δείχνει ότι οι περισσότεροι Κύπριοι παρουσιάζονται απογοητευμένοι και τα δύο τρίτα είναι δυσαρεστημένοι με τον Πρόεδρο. Προβάλλει επίσης το συνέδριο του “The Economist” που πραγματοποιείται στη Λευκωσία και δήλωση του πρώην Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ο οποίος χαρακτήρισε ανεξέλεγκτες τις δημόσιες δαπάνες.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωση “The Cyprus Weekly” με τίτλο «Δεν είναι αρκετά», γράφει ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για αντισταθμιστικά μέτρα για τους συνταξιούχους και τους άνεργους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους Κυπρίους. Αλλού γράφει ότι την 1η Ιουλίου η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση θα αντικαταστήσει την αναλογική εκπομπή τηλεοπτικού σήματος το οποίο λαμβάνεται μέσω της παραδοσιακής κεραίας λήψης.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Πυρηνική αποκάλυψη…» γράφει ότι με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα ολόκληρη, έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ιαπωνία, ενώ είναι άμεσο το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου Τσέρνομπιλ. Προβάλλει επίσης την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκη Κεραυνού, ο οποίος έκανε σφοδρή επίθεση κατά των ευρημάτων των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ουρά της Δεξιάς οι ηγεσίες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ» και γράφει ότι ανοικτή γραμμή συνεννόησης ακόμα και σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, έχει εγκαθιδρύσει με την Πινδάρου ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ενώ ερωτηματικά αιωρούνται για τις ηγεσίες της ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ. Αλλού αναφέρει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιείται από τις τοποθετήσεις της ηγεσίας της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό.

«Το κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Κοινή στρατηγική άσκηση Κύπρου – Γαλλίας» γράφει ότι απορίες και ερωτηματικά προκαλεί προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποκρύψει μεσαίας κλίμακας στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε συνεργασία της Εθνικής Φρουράς με τις Γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αλλού αναφέρεται σε τρία σενάρια για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!