Ο κ. Παμπούκης δεν προκρίνει διαγωνιστική διαδικασία, καθώς αφενός το Κατάρ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει και αφετέρου γιατί ένας διαγωνισμός μπορεί να «μπλοκάρει» το έργο για χρόνια. Υπογραμμίζει ότι «η διαφάνεια μπορεί να διασφαλιστεί με πρόσκληση ανοιχτού ενδιαφέροντος, με εγγυήσεις και διεθνή σύμβαση που προσφέρει μεγαλύτερη εξασφάλιση για τα συμφέροντα του Δημοσίου», ενώ τονίζει ότι η διεθνής σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή και η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Ο κ. Παμπούκης στην ερώτηση γιατί να υπογράψει κανείς όταν οι εξεταστικές επιτροπές συστήνονται εύκολα, απαντά: "όποιος υπουργός φοβάται να βάλει υπογραφή να πάει σπίτι του", ενώ σημειώνει ότι «η σημασία συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα είναι να κινήσεις τα πράγματα». Υπερασπίζεται τον πρώτο ενάμιση χρόνο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και χαρακτηρίζει "πολιτική μαγκιά" του πρωθυπουργού το μηχανισμό των 110 δισ.
«Όταν έχεις πρόβλημα χρέους, μπαίνεις στον διάδρομο του θανάτου. Το ήξερες από τον Οκτώβριο και έλεγες ότι μπορεί να έχεις ακόμη και φαινόμενα Αργεντινής. Το χρέος είναι τόσο μεγάλο που η βοήθεια από το ΔΝΤ δεν αρκούσε. Ο πρωθυπουργός λοιπόν έκανε μια μεγάλη πολύμηνη προσπάθεια και πέτυχε έναν μηχανισμό και 110 δισ. Ο μηχανισμός ήταν μια πολιτική μαγκιά του πρωθυπουργού που την πέτυχε όταν η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ήταν μηδενική. Μας έδωσε ρευστότητα και χρόνο για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», υπογράμμιζει ο κ.Παμπούκης και καταλήγει:
«Αν δεν αλλάξουμε, τότε ακόμη και αν έρθει ένας 'θείος Μπομπ' και πάρει πάνω του το χρέος, σε έναν χρόνο θα έχει δημιουργηθεί και πάλι... Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 και του 2000 κατέβασαν τη στάθμη στο ποτήρι του χρέους, η κυβέρνηση Καραμανλή έριξε πάνω ένα μπουκάλι και το ξεχείλισε».