tromaktiko: «Όχι» σε ρύθμιση για νομιμοποίηση δαπανών σε έργα και προμήθειες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Όχι» σε ρύθμιση για νομιμοποίηση δαπανών σε έργα και προμήθειες



Αποκλείει νομοθετική ρύθμιση για νομιμοποίηση δαπανών σε έργα και προμήθειες που θα απορρίψουν τα ελεγκτικά όργανα του κράτους ο υφυπουργός Υποδομών.
"Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υποβάλλει όλες τις...
 δαπάνες (προμήθειες, λογαριασμούς έργων κ.λπ.) για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση νομιμοποίησης δαπανών για προμήθειες και έργα, που ενδέχεται να απορρίψουν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του κράτους".

Την απάντηση αυτή δίνει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου "αν το υπουργείο θα επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως και το υπουργείο Υγείας έχει πράξει, για να καταργήσει στην πράξη και να παρακάμψει ελεγκτικούς μηχανισμούς νομοθετώντας την πληρωμή δαπανών σε προμηθευτές και μεγαλοεργολάβους".

Ο υφυπουργός, με έγγραφό του το οποίο επίσης διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Τσιάρα, για την απειλή χρεοκοπίας των εργοληπτικών εταιρειών δημοσίων έργων, διαβεβαιώνει ότι "το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταβάλλει προσπάθειες για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους εργολήπτες Δημοσίων Έργων".

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου με άλλες οφειλές των εταιρειών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ο Γιάννης Μαγκριώτης σημειώνει ότι είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών να απαντήσει.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τσιάρας, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι σήμερα περισσότερες από 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας, που εκπροσωπεί η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αντιμετωπίζουν την απειλή χρεοκοπίας εξαιτίας της ουσιαστικής στάσης πληρωμών. "Οι οφειλές της ελληνικής πολιτείας προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 1% του ΑΕΠ και πρόκειται για αμοιβές που δεν έχουν καταβληθεί για έργα, που οι εργολήπτες έχουν εκτελέσει και παραδώσει τα τελευταία πέντε χρόνια και για τα οποία έχουν πληρώσει ΙΚΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους", αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τσιάρας.

Πηγή: ΑΠE
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!