tromaktiko: Στήνεται σκηνικό πολέμου στην "δική" μας γειτονιά από ΗΠΑ και Αγγλία

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στήνεται σκηνικό πολέμου στην "δική" μας γειτονιά από ΗΠΑ και Αγγλία



 Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise, το οποίο βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, έχει πλέον ρότα προς την διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα και στην συνέχεια προς την Λιβύη.
Η Αμερική και η Βρετανία αρχίζουν να αυξάνουν θεαματικά την πίεση ενάντια στον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι.
Παρόλο που το Πεντάγωνο δεν θα επιβεβαιώσει ποτέ αν η αποστολή που προετοιμάζεται είναι αποστολή παρέμβασης, οι ηγέτες του κόσμου δραματικά επεκτείνουν τις πιέσεις προς τη Λιβύη σήμερα , με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να υπόσχεται ότι θα δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με την χρήση στρατιωτικών μέσων για την προστασία του Λιβύης από περαιτέρω επιθέσεις.
Ο κ. Κάμερον δήλωσε: «Δεν πρέπει να ανεχόμαστε από αυτό το καθεστώς την χρήση στρατιωτικής βίας κατά του λαού της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό έχω ζητήσει από το Υπουργείο Άμυνας και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας να συνεργαστεί με τους συμμάχους μας σχετικά με τα σχέδια για μια στρατιωτική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Το μήνυμά μου προς τον συνταγματάρχη Καντάφι είναι απλή: «Φύγε τώρα».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός απείλησε τον Καντάφι με στρατιωτική δράση, λέγοντας ότι αν επιχειρήσει ξανά να βομβαρδίσει από αέρος τους αντάρτες, τα πολεμικά αεροσκάφη της RAF θα παρέμβουν.
Από την πλευρά των Αμερικάνων δεν υπήρξε άμεση αντίδραση για τα σχόλια του κ. Κάμερον αλλά οι σημερινές κινήσεις του ναυτικού των ΗΠΑ δείχνουν ότι πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση ενάντια στον Καντάφι .
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν τόνισε ότι η επανατοποθέτηση των στρατιωτικών δυνάμεων γίνεται έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να βοηθήσει σε περίπτωση που μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν είχε εκτελεστεί. Επίσης είπε ότι, το πιθανότερο, είναι ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ να κληθεί να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια όταν θα έχει επιλυθεί η τεταμένη κατάσταση.
Φυσικά το USS Enterprise μόνο την εικόνα ανθρωπιστικής βοήθειας δεν δίνει με την παρουσία του κάτι που ο Καντάφι το γνωρίζει πολύ καλά όπως και ότι ένα ακόμα πλοίο διοίκησης το USS Mount Whitney έχει αλλάξει τη θέση του στη Μεσόγειο, ενώ οι Αμερικάνοι προσανατολίζονται να μεταφέρουν στην μεσόγειο και το πλοίο USS Kearsarge (πλοίο αμφίβιων αποστολών) το οποίο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Πληροφορίες θέλουν ένα τάγμα πεζοναυτών να βρίσκεται ήδη στο πλοίο Kearsarge.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!