tromaktiko: «Κάποιος να κυβερνήσει...»

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Κάποιος να κυβερνήσει...»



Τα φαινόμενα διάλυσης στην άσκηση του κυβερνητικού έργου έχουν κάνει ορατά τα σημάδια στη λειτουργία της οικονομίας, προκαλώντας αρρυθμίες και εκνευρισμό σε...
 τραπεζικούς, επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Για πρώτη φορά, επιστολές Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα, καταφθάνουν βροχηδόν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας προσλάβει τη μορφή κραυγών αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί.

Με την ίδια αγωνία εκφράζεται και το σύνολο των τραπεζιτών της χώρας, οι οποίοι διαμηνύουν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών βρίσκεται σε τέλμα και η οικονομία κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια. Επισημαίνουν μάλιστα ότι έχει γίνει σαφές πως η ανοχή των Ευρωπαίων έχει στερέψει και «δεν θα υπάρξει ο από μηχανής θεός για να σώσει την Ελλάδα και συνεπώς η λύση επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές μας παρεμβάσεις και πολιτικές».

Οι κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες, μιλώντας στη Real news, ζητούν ανοιχτά πλέον από την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς αγκυλώσεις, δισταγμούς και υπαναχωρήσεις στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, βάζοντας το «μαχαίρι στο κόκαλο» στις χρόνιες και συνεχιζόμενες σπατάλες του δημόσιου τομέα. «Ήλθε η ώρα, να αλλάξει το μισό υπουργικό συμβούλιο και να επιστρατευθούν οι καλύτεροι χωρίς κομματικές ταυτότητες, για να σωθεί η χώρα». Πρωτίστως όμως, επισημαίνουν απαιτείται τόλμη και ειλικρίνεια έναντι του ελληνικού λαού.

Οι τραπεζίτες εντοπίζουν σοβαρά κενά στην υλοποίηση ανατροπών στις ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση αγορών και στην διευκόλυνση του επιχειρηματικού κλίματος για την προσέλκυση αλλά και προώθηση επενδυτικών σχεδίων. «Έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου, η κατάσταση στην οικονομία δείχνει χειρότερη από πριν και μάλιστα χωρίς διαφαινόμενες προοπτικές εξόδου από την κρίση και αποφυγής της χρεοκοπίας» επισημαίνει ένας εκ των κορυφαίων τραπεζιτών της χώρας.

«Θηλιά» τα χρεολύσια

Ενδεικτικό του προβληματισμού και της απαισιοδοξίας που επικρατεί στον τραπεζικό χώρο είναι η εκτίμηση ότι, βάσει του σημερινού ρυθμού εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές από το 2012, όπως έχει προαναγγελθεί από το οικονομικό επιτελείο. Νωρίτερα ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες, με την επόμενη 5η δόση του δανείου από την τρόικα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι απλά. «Η επόμενη δόση, δεν θα μας δοθεί με ευκολία, όπως οι προηγούμενες, και θα συνοδεύεται από σκληρές και δεσμευτικές παρατηρήσεις» προσθέτει ο συνομιλητής μας, καταδεικνύοντας τη μεγέθυνση του προβλήματος και τις δυσκολίες που επέρχονται.

Το κυριότερο πρόβλημα θεωρείται η προσπάθεια αποπληρωμής των χρεολυσίων που αναμένεται να διογκωθούν τη διετία 2013-2014. Το ερώτημα που διατυπώνεται από τους τραπεζίτες, είναι εάν, υπό τις παρούσες συνθήκες και εφόσον η κυβέρνηση δεν πετύχει την προσαρμογή της οικονομίας, θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τις αγορές για την επαναγορά του χρέους που λήγει εκείνη την περίοδο.

Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι εταίροι μας δεν θα είναι και τόσο γενναιόδωροι μαζί μας, δεδομένου ότι αποκλείεται η παροχή νέας δανειοδότησης για την επαναγορά του ελληνικού χρέους.

Τους τρέπουμε σε φυγή

Η αβεβαιότητα και η επικείμενη δυστοκία επιτείνουν το ήδη βαρύ κλίμα στην αγορά, κρατώντας κλειστές τις πόρτες των πηγών χρηματοδότησης για τις τράπεζες και κατ’ επέκταση για το σύνολο των επιχειρήσεων. Η έλλειψη πόρων σε συνδυασμό με την παραλυτική γραφειοκρατία του κράτους, έχουν σημάνει συναγερμό στις επιχειρήσεις και τα ξένα κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις επενδυτών, τα στοιχεία των οποίων έχει στην κατοχή της η «R», οι οποίοι έπειτα από πολύχρονες, ανεπιτυχείς προσπάθειες, δείχνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν προς άλλες φιλόξενες επενδυτικά αγορές. Για παράδειγμα, μεγάλος διεθνής επενδυτικός όμιλος που δραστηριοποιείται στις τουριστικές υπηρεσίες, με επιστολή που απέστειλε στις 16 Φεβρουαρίου 2011 στον πρωθυπουργό, τον καλεί να παρέμβει προκειμένου να μην χαθεί επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ και 8.000 νέων θέσεων εργασίας.

Επιστολή

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ, είμαστε στον 45ο μήνα από την κατάθεση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έχουμε ήδη ξοδέψει 20 εκατ. ευρώ για την αγορά γης, έχουμε υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία, ενίοτε και ταπείνωση. Έχουμε επίσης υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία από την αναίτια καθυστέρηση. Έχουμε εξαντληθεί ψυχικά και για πρώτη φορά εξετάζουμε το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της επένδυσης και τις εναλλακτικές οδούς μείωσης κάθε είδους ζημίας».

Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και τα μηνύματα έχουν φτάσει πλέον στο πρωθυπουργικό γραφείο, είναι ότι όχι μόνο δεν προσελκύονται νέοι επενδυτές, αλλά και αυτοί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον απομακρύνονται λόγω της αδράνειας και της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μόνο στο γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος λιμνάζουν εκατοντάδες φάκελοι με υποψήφιες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς κάποιος να ενδιαφερθεί για το ξεμπλοκάρισμα ή την απόρριψη των κατατεθειμένων προτάσεων

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!