Πόσο ακόμα είναι δυνατό ο πλανήτης Γη να φιλοξενεί τον άνθρωπο και να παρέχει όλες εκείνες τις συνθήκες και τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή του;
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος, είναι η λειψυδρία, η απερήμωση, η μείωση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και φυσικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όλα αυτά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα δάση, λοιπόν, αποτελούν τη θεμελιώδη συνιστώσα του περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και η Δασοπονία έρχεται να παίξει το σημαντικότερο ρόλο στην επιβράδυνση και την εξάλειψη τους. Είναι γνωστός πλέον ο πολυλειτουργικός ρόλος των δασών, που αφορά στην παραγωγή ξυλείας, στην προστασία των εδαφών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και στην άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου με τη δέσμευση του άνθρακα.
Το δάσος του μέλλοντος όμως έχει ένα ακόμα μεγάλο ρόλο να παίξει: Την παραγωγή φρέσκου και καθαρού νερού. Είναι μια νέα παράμετρος που συζητείται διεθνώς και πρέπει να δώσουμε έμφαση στα επόμενα έτη. Είναι πλέον γνωστό ότι η ανθρωπότητα μπορεί να ζήσει χωρίς ξύλο, δεν μπορεί όμως να ζήσει χωρίς δάσος.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ....Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συμμετέχοντας στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Δασοπονίας, που όπως είναι γνωστό εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ως αρμόδιο Υπουργείο για την Προστασία και Ανάπτυξη των δασών της χώρας, θεωρεί χρέος του να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό το ξεκίνημα μιας προσπάθειας που έχει να κάνει:
- Με την αποκατάσταση των σχέσεων του Πολίτη με τη Δασική Υπηρεσία.
- Τη σύνταξη, ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών.
- Την αναθεώρηση των προγραμμάτων δασοπροστασίας.
- Την προώθηση του μεγαλύτερου προγράμματος αναδασώσεων της χώρας.
- Την αύξηση των επενδύσεων για τα δασικά έργα μέσα από Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Την Αναθεώρηση και Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας.
Τα δάση μας, λοιπόν, πρέπει να τα προστατεύσουμε από τις νέες συνθήκες που προκύπτουν, να τα διαχειριστούμε αειφορικά και να τα αυξήσουμε. Η χώρα μας που νομοθέτησε και εφαρμόζει την αειφορική διαχείριση των δασών της από το 1937, συμμετέχει σε όλα τα διεθνή Φόρα που προωθούν την προστασία και αειφορική διαχείριση των δασών του πλανήτη, όπως το Παγκόσμιο Φόρουμ του Ο.Η.Ε. για τα Δάση (UNFF), τη Υπουργική Σύνοδο για την Προστασία των Δασών της Ευρώπης (Forest Europe) και όλες της πρωτοβουλίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Με αυτές τις σκέψεις, πολιτικές και δράσεις μπορούμε σίγουρα να συμβάλλουμε στο να είναι 21η Μαρτίου κάθε χρόνο ημέρα γιορτής για όλους μας και αληθινή Ημέρα των Δασών.
Υφυπουργός Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θάνος Μωραΐτης
http://prassia-eyrytanias.