tromaktiko: Διετές μπλόκο στους πλειστηριασμούς

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Διετές μπλόκο στους πλειστηριασμούς



Ρύθμιση-ανάσα για τουλάχιστον 300.000 άτομα που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας, που προχωρεί στην αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (πλειστηριασμοί) για μία διετία....Με τροπολογία –που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή– καθορίζεται ο τρόπος για τη ρύθμιση των οφειλών στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο την είσπραξη 1,5 δισεκατομμυρίου

Στη ρύθμιση –που έχει επεξεργαστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης– μπορούν να υπαχθούν όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, αλλά και όσοι είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις και έχουν εκπέσει λόγω καθυστέρησης των δόσεων. Για όσους δεν υπαχθούν στον συγκεκριμένο διακανονισμό θα συνεχιστεί η διαδικασία εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών.
Τη ρύθμιση επεξεργάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης


Συγκεκριμένα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά από τη δημοσίευση του φορολογικού νόμου (στον οποίο θα περιληφθεί η παραπάνω ρύθμιση) και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 εφόσον οι οφειλέτες:
Υποβάλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων.
Καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά.
Καταβάλλουν ανά μήνα παράλληλα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Στην τροπολογία καταγράφονται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ανά ασφαλιστικό φορέα:

ΙΚΑ και άλλα Ταμεία μισθωτών. Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της κατά τα κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ. Εφόσον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ή μέρους αυτού δεν υφίστατο υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ταμείων μισθωτών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού, το καταβλητέο ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, χωρίς να υπολείπεται των 150 ευρώ.

ΟΑΕΕ: Το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των 150 ευρώ. Σε περίπτωση που έχει διακοπεί η ασφάλισή τους στον Οργανισμό, ως εισφορά θεωρείται η αντιστοιχούσα στην ασφαλιστική κατηγορία όπου βρίσκονταν οι αυτοαπασχολούμενοι κατά τον χρόνο διακοπής της ασφάλισης.

Ταμεία ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων και ανεξάρτητα απασχολουμένων (πλην ΟΑΕΕ). Ισχύουν όσα αναφέρθηκαν και στον ΟΑΕΕ, με εξαίρεση τη δόση που είναι μηνιαία και το ελάχιστο ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Στους οφειλέτες χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι ο διακανονισμός τηρείται έναντι όλων των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που δεν έχει αποπληρωθεί το σύνολο της οφειλής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, παύει από 1ης Ιανουαρίου 2013 η περίοδος αναστολής των μέτρων είσπραξης και το υπόλοιπο της οφειλής εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε με νέα ρύθμιση (με βάση τον ν. 3863/2010).

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
Οι κατηγορίες που υπάγονται στον διακανονισμό

Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση καθορίζονται στην τροπολογία. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως «η υπαγωγή στον διακανονισμό συνεπάγεται την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων».

Στον διακανονισμό μπορούν να υπαχθούν και οι εξής κατηγορίες:
Οσοι οφείλουν εισφορές και για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και εφεξής, εφόσον καταβάλουν τις οφειλές αυτές εφάπαξ ή τις ρυθμίσουν.
Για το υπόλοιπο της οφειλής, όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις, με παράλληλη απώλεια των ευεργετημάτων που τους είχαν παρασχεθεί.
Οσοι οφειλέτες του ΙΚΑ ή άλλων φορέων μισθωτών δεν απασχολούν υπαλλήλους, εφόσον απασχολήσουν έναν ή περισσότερους υπαλλήλους για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Στην τροπολογία προβλέπονται τα ακόλουθα:

Οφειλέτης του ΟΑΕΕ που προκαταβάλλει τις εισφορές δικαιούται έκπτωση, η οποία ορίζεται για τον πρώτο μήνα προπληρωμής σε 1%, προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής (μέχρι 12 συνεχείς μήνες).

Στις διατάξεις δύνανται να υπαχθούν οφειλέτες ανεξαρτήτως ποσού οφειλής. Ειδικότερα, σε όσες περιπτώσεις το ποσό της οφειλής υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, τα 200.000 στον ΟΓΑ και τα 80.000 ευρώ στα άλλα Ταμεία, οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Νόμου 3863/2010 και βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται να τύχουν ευνοϊκότερης ρύθμισης ως προς το ποσό της δόσης. Το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 0,80% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα:

Να δίνουν εντολές παρακράτησης της χρηματικής απαίτησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την είσπραξη της οποίας ζητείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του οικείου ασφαλιστικού φορέα και μέχρι του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις το παρακρατούμενο ή συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο της προβλεπόμενης δόσης.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Ειδικό καθεστώς δόσεων για αγρότες

Ειδικά για τους αυτοτελώς απασχολούμενους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές 600 ευρώ και άνω, παρέχεται η ευχέρεια εξόφλησης σε δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους:

Προβλέπονται έως 20 τριμηνιαίες δόσεις, ελαχίστου ποσού 150 ευρώ έκαστη. Η πρώτη δόση προκαταβάλλεται μαζί με τις τρέχουσες εισφορές κατά την έναρξη της ρύθμισης.
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών συνεπάγονται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστούν άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.
Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας έως έξι μηνών.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις, όσον αφορά το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.
Με την υπαγωγή τους στη ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης εναντίον τους.


ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!