tromaktiko: Σκληρή στάση στις Βρυξέλλες ζητά από την Μέρκελ ο επιχειρηματικός κόσμος

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σκληρή στάση στις Βρυξέλλες ζητά από την Μέρκελ ο επιχειρηματικός κόσμος



Στον χορό των πιέσεων που δέχεται η καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να τηρήσει σκληρή στάση στις επικείμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ μπήκαν οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας. Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να παραπέμπονται σε μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης. Μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους τους θα πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι της Γερμανίας. Μερικές μόνον ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να μην ενδώσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων για έναν ευέλικτο μηχανισμό διάσωσης των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο Σύνδεσμος Γερμανών Εργοδοτών (BDA), η Ένωση Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) και η Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH) τάσσονται κατά της έκδοσης «ευρωομολόγου», υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε την ΕΕ «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων» και θα οδηγούσε στην «κοινοτικοποίηση» των χρεών των προβληματικών χωρών. Τονίζουν επίσης ότι ο μηχανισμός σταθερότητας θα πρέπει να είναι «διακρατικά οργανωμένος» και ότι η βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρούς όρους.

Να συμμετέχουν και οι ιδιώτες στο κόστος της διάσωσης κρατών 
Οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι τάσσονται υπέρ της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης χωρών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και ζητούν από την ΕΕ να εκπονήσει σαφείς κανόνες διαχείρισης της διαδικασίας πτώχευσης κρατών. Οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν αντλήσει οφέλη από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι εκείνοι που θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη σε περιπτώσεις κρίσης και όχι οι φορολογούμενοι, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Έτσι μετά την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), την ομάδα των 200 οικονομολόγων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) έρχεται τώρα το πανίσχυρο λόμπι των εργοδοτικών και επιχειρηματικών συνδέσμων της Γερμανίας να υπενθυμίσει στην καγκελάριο τις επιθυμίες της γερμανικής οικονομίας.

Κοινός παρονομαστής αυτών των προσπαθειών να μην ενδώσει η καγκελάριος στις πιέσεις των ευρωπαίων για μια ευέλικτη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και κυρίως να μην διευρυνθεί το ταμείο σταθερότητας και να μην του εκχωρηθεί η αρμοδιότητα επαναγοράς του χρέους των προβληματικών χωρών. Στο σκηνικό που στήνεται εμφανίζεται αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ η ομάδα οικονομολόγων γύρω από το ινστιτούτο IfO του Μονάχου θέτει το δίλημμα για την Ελλάδα: «Επιστροφή στη δραχμή ή μείωση μισθών και τιμών».

Ρεν: Ευνοϊκότερους όρους για Ελλάδα και Ιρλανδία
Στον αντίποδα των γερμανικών πιέσεων, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, να αποφασίσουν αυτό το μήνα μια συνολική πολιτική στρατηγική κατά της δημοσιονομικής κρίσης. Στις χρηματαγορές έχει δημιουργηθεί μια βίαιη πίεση προσμονής. «Αν απογοητεύσουμε τις προσδοκίες των αγορών, αυτό θα μπορούσε να μας στοιχίσει ακριβά».
Εκτός αυτού ο ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε η ευρωζώνη να προσφέρει στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα ευνοϊκότερους δανειακούς όρους απ’ ό,τι μέχρι τώρα. «Βλέπω τον κίνδυνο ότι έχουμε επιφορτίσει τις δύο χώρες με πολύ αυστηρούς δανειακούς όρους», πρόσθεσε (αναδημοσίευση από Deutsche Welle).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!