tromaktiko: Νεκρός και στις ΗΠΑ από το τσουνάμι της Ιαπωνίας

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Νεκρός και στις ΗΠΑ από το τσουνάμι της Ιαπωνίας



Το τσουνάμι που προκλήθηκε από το χτύπημα των 8,9 ρίχτερ στην Ιαπωνία είχε θύματα και στην άλλη άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Καλλιφόρνια των ΗΠΑ.... Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, ένας 25χρονος αμερικανός πήρε αψήφιστα την απαγόρευση των αρχών για προσέγγιση των ακτών. Πήγε σε αυτές στην κομητεία Ντελ Νόρτε με σκοπό να φωτογραφίσει το φαινόμενο, ωστόσο παρασύρθηκε από το κύμα κοντά στις εκβολές του ποταμού Κλάμαθ και έχασε τη ζωή του.
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέσσερις περιοχές της πολιτείας εξαιτίας των πληγών που προκάλεσε το τσουνάμι στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Η απόφαση ελήφθη περισσότερο, προκειμένου να αποδεσμευτούν πιο εύκολα τα χρήματα που απαιτούνται για την επανόρθωση των καταστροφών παρά επειδή πράγματι υπήρξε κάποια ακραία κατάσταση.
Μια από τις χειρότερα πληγείσες κοινότητες των ΗΠΑ από το παλιρροϊκό κύμα είναι η Κρέσεντ Σίτι, 560 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου τουλάχιστον 35 πλεούμενα καταστράφηκαν σε λιμάνι. Περίπου 7.000 άνθρωποι στην περιοχή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους για λόγους ασφαλείας. Ζημιές προκλήθηκαν και νοτιότερα, στο Όρεγκον, καθώς και στις κομητείες Ντελ Νόρτε, Χούμπολντ, Σαν Ματέο και Σάντα Κρουζ.
Προβλήματα και ζημιές δεν παρατηρήθηκαν πάντως στην Χιλή, όπου επίσης έφτασε το τσουνάμι, περίπου 24 ώρες μετά τον σεισμό. Σχεδόν 50 χώρες από την Ρωσία και την Ταϊβάν μέχρι την Κολομβία και την Νέα Γουινέα τέθηκαν σε συναγερμό εξαιτίας των παλιρροϊκών κυμάτων που προκλήθηκαν, ενώ πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε προληπτικές εκκενώσεις των παράκτιων ζωνών.

star.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!