tromaktiko: Στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών από το Υπουργείο Άμυνας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών από το Υπουργείο Άμυνας



Προτεραιότητα για το ΥΠΕΘΑ, η αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών κατηγοριών εργαζομένων και στρατευσίμων.

Ειδική μέριμνα για στρατιωτικούς που αντιμετωπίζουν οξέα κοινωνικά προβλήματα.
Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής κα Έλενα Ράπτη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, γίνονται γνωστά τα εξής:
Η αρμοδιότητα της κοινωνικής πολιτικής κατά το δημοσιονομικό της σκέλος ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.
Από πλευράς ΥΠΕΘΑ, αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση προβλημάτων των ευπαθών κατηγοριών εργαζομένων ή στρατεύσιμων και η αποτροπή φαινόμενων κοινωνικού αποκλεισμού στις Ε.Δ.

Με σχετική ΚΥΑ (2/74840/0022/24-1-2003) που εκδόθηκε με θέμα «Παροχές Οπλιτών», εγκρίθηκε για τους στρατεύσιμους μονογονεϊκών οικογενειών αυξημένη εισοδηματική ενίσχυση σε σχέση με τις λοιπές κατηγορίες. Επιπλέον, έχει εκπονηθεί από ειδικά συγκροτηθείσα Διακλαδική Επιτροπή σχέδιο υπουργικής απόφασης που αφορά γενικά στη μέριμνα κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα, στο οποίο περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ως στόχο τη εξυπηρέτηση των μονογονεϊκών οικογενειών.
Πέραν των ανωτέρω, όλα τα Γενικά Επιτελεία των Ε.Δ. έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν μια σειρά μέτρων με σκοπό τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών με οικονομικές και κοινωνικές παροχές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
α. Ειδική μοριοδότηση για τη φοίτηση των τέκνων τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Ε.Δ..
β. Αποδέσμευση, εφόσον έχουν ανήλικα τέκνα, από ασκήσεις και επιφυλακή που απαιτούν διανυκτέρευση.
γ. Απαλλαγή την επόμενη εικοσιτετράωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης, εφόσον έχουν την επιμέλεια τέκνων και μέχρι αποφοιτήσεως από τη Γ΄ γυμνασίου.
δ. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3883/2010 «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις», οι οικογένειες με έναν (1) γονέα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους.
ε. Κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας και ανεξαρτήτως μοριοδότησης οι μονογονεϊκές οικογένειες δικαιούνται στέγασης και παραθερισμού στα στρατιωτικά οικήματα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερώτηση 12713/09-03-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Κύριοι Υπουργοί,
Η αύξηση του αριθμού των μονογονεϊκών οικογενειών αποτυπώνεται με σαφήνεια σε όλες τις σχετικές μετρήσεις. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει και στη χώρα μας. Το εισόδημα των νοικοκυριών μόνων γονέων είναι πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μια στις τρεις μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ τα νοικοκυριά των μονογονεϊκών οικογενειών στη χώρα μας είναι πολλά περισσότερα από τα αντίστοιχα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το γεγονός πως οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι ευάλωτες σε όρους κοινωνικής φροντίδας και εκτιθέμενες σε έναν δύσκολο διμέτωπο αγώνα οικογενειακών ευθυνών και οικονομικής επιβίωσης, καθιστά απαραίτητη την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών κοινωνικής προστασίας. Την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και την κοινωνία, την εναρμόνιση της οικογένειας με την εργασία, το οργανωμένο σύστημα παιδικής φροντίδας, την επάρκεια των κοινωνικών δομών υποδοχής, τον εξορθολογισμό των προνοιακών ρυθμίσεων και επιδομάτων, τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα. Και με δεδομένο πως η μονογονεϊκότητα είναι γένους θηλυκού (91 % στην Ελλάδα, που αποτελεί και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο), κέντρο του σχεδιασμού πρέπει να είναι η Ελληνίδα μητέρα και οι ανάγκες της.

Πολιτικές υπήρχαν. Με δεδομένη ωστόσο την ανατροπή πολλών κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, που είναι διάσπαρτα σε πολλά νομοθετήματα, το συνολικό πλαίσιο στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών δείχνει να διαφοροποιείται σημαντικά.
Με στόχο την άρση των αδιεξόδων που οδηγούν τις μονογονεϊκές οικογένειες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και με δεδομένο πως η μονογονεϊκή οικογένεια, χρειάζεται πολλαπλάσια προσπάθεια για να καλύψει το πολυεπίπεδο έλλειμμα της σε σχέση με μια τυπική οικογένεια,


Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί,
1.Θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια προσπάθεια κωδικοποίησης των υφιστάμενων κοινωνικών και οικονομικών παροχών;
2. Ποιες είναι σήμερα οι ειδικές παροχές του υπουργείου σας προς τις μονογονεϊκές οικογένειες;
3. Μπορούν να ενισχυθούν τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής σε μια σειρά θεμάτων, με κυριότερα αυτά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της καταβολής της επιδικασθείσας διατροφής, της μοριοδότησης για τους διαγωνισμούς θέσεων του δημοσίου τομέα, της πρόταξης σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, της μετεγγραφής και μετάθεσης στον τόπο κατοικίας, και με την αναλογικότητα που επιβάλλει το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος;
4. Μπορεί κατ' αντιστοιχία, και με αφορμή την προτεινόμενη κωδικοποίηση, να αναπροσαρμοστεί το ύψος των προνοιακών επιδομάτων και των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των μονογονεϊκών οικογενειών;



http://kranosgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_3334.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!