Και καθώς οι δύο αυτοί ξένοι παίκτες μόνο τυχαίοι δεν είναι, οι φήμες και τα σενάρια ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Η ουσία όμως παραμένει, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανώριμο για deals και... βαθιά κρατικό, αν και για την περίπτωση Alpha και ΕΤΕ, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να περιμένουμε έναν ακόμη γύρο. Πώς ξετυλίχτηκε ο μίτος των εξελίξεων;
Την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley, η οποία είχε υπάρξει σύμβουλος της Εθνικής και έχει δράσει τόσο στην υποβολή της φιλικής πρότασης προς την Alpha όσο και στην αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισ. της Εθνικής, ανακοίνωσε ότι απέκτησε το 5,1% της ΑΙρΙΐΗ Βank. Η αναστάτωση ήταν προφανής.
Η κίνηση απόκτησης του θηριώδους όγκου των 27.300.000 μετοχών έδειχνε να «φωτογραφίζει» αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν: ότι οι «ευγενικές» κινήσεις από την πλευρά του Απόστολου Ταμβακάκη και της ΕΤΕ είχαν τελειώσει και πως τον λόγο είχαν πλέον οι επιθετικές. Η Εθνική, βέβαια, διέψευσε ότι βρισκόταν πίσω από την αγορά του πακέτου, αλλά τα ερωτήματα παρέμειναν (και πυροδοτήθηκαν από την πλευρά της Alpha).
Πότε ακριβώς απέκτησε το πακέτο αυτό η Morgan; Είχε εσωτερική πληροφόρηση ως σύμβουλος και συνεργάτης της Εθνικής; Και ποιοι ήταν οι πελάτες της;
Αν αποδειχτεί ότι έγινε χρήση εσωτερικής πληροφόρησης, η αμερικανική τράπεζα μπορεί να τα βρει μπαστούνια στη συνέχεια. Η ίδια πάντως με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι ενήργησε για λογαριασμό πελατών της και υπό την ιδιότητα του θεματοφύλακα, διορθώνοντας έτσι την αρχική της δήλωση ότι η μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής της στην Alpha Bank έγινε για λογαριασμό της ίδιας.
Επισημαίνει μάλιστα (θέλοντας να δείξει πως δεν προτίθεται να ταράξει τα νερά) ότι το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Βηπκ δεν διαφοροποιεί την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που απορρέουν από αυτές. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι αγορές των πακέτων μετοχών της ΑΙρΙΐ3 έγιναν από τη Morgan στα τέλη του περασμένου έτους και τις αρχές του 2011, όταν η μετοχή βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά. Ποια καλύτερη ευκαιρία λοιπόν για μια μεγάλη (και επενδυτική) τράπεζα να λάβει θέσεις για να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, εν αναμονή εξελίξεων.
Έρευνες
Με την μπάλα στην... κερκίδα και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (αλλά και την εισαγγελία Αθηνών) να ερευνά όλες τις συναλλαγές στο πλαίσιο της πρότασης συγχώνευσης της Εθνικής προς την Alpha, όλοι είναι προσεκτικοί, όχι όμως στις φήμες. Έτσι, τη σκυτάλη πήρε το Reuters, το οποίο, επικαλούμενο τραπεζική πηγή, ισχυρίστηκε πως η Alpha περίμενε βελτιωμένη πρόταση από την πλευρά της Εθνικής, κίνηση που δεν έγινε.
Ωστόσο στο ίδιο θέμα γινόταν επίσης λόγος για ενεργό διάθεση επίτευξης μίας συμφωνίας, παρά τα πρόσφατα σχόλια από τον Σπύρο Φιλάρετο, κεντρικό στέλεχος της τράπεζας, ότι η συμφωνία «είναι νεκρή». Το Reuters επικαλέστηκε μάλιστα και το πρωτοσέλιδο του «Βήματος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο «...το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε, η Alpha αντιπρότεινε μια σχέση ανταλλαγής 10 μετοχών της Εθνικής για κάθε 12 μετοχές της Alpha, πρόταση η οποία απορρίφθηκε σε μία ώρα και με αρνητικό τρόπο». Λεπτομέρεια, αλλά κρίσιμη: το ρεπορτάζ ήταν ανυπόγραφο... Ένδειξη ότι είχε «ειδικό λόγο» που μπήκε και ότι το θέμα Alpha - Εθνικής δεν έχει ακόμη λήξει. Άλλωστε η Morgan έχει ήδη τοποθετηθεί με μεγάλο ποσοστό (άρα κάτι περιμένει), ενώ και η Goldman σε ανάλυσή της πριν από λίγα 24ωρα έβλεπε ευκαιρίες στις ελληνικές τράπεζες...
Μύλος η κατάσταση, με ξένους οίκους, εκδοτικά συμφέροντα, ιδιότυπες συμμαχίες και συμφέροντα μεγαλοστελεχών να περιπλέκονται στην πιο ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ιστορία των τελευταίων ετών. Και μάλιστα υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών μας (ΔΝΤ-ΕΚΤ), τις διαρκείς παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προ-βόπουλου για συγχωνεύσεις, αλλά και σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη διακηρυγμένη (και συνάμα προφητική....) εκτίμηση του Γιάννη Κωστόπουλου περί «χώρου για δυόμισι τράπεζες».
Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως οι τραπεζίτες, και κυρίως οι ιδιώτες, δεν είναι «έτοιμοι» για τη «νέα εποχή» και τις δυόμισι τράπεζες που έλεγε προ δεκαετίας ο ισχυρός άνδρας της Alpha.
Πώς θα μοιραστούν το πακέτο
Το νέο πακέτο θα δοθεί μόνο αν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι. Ωστόσο, όπως σημείωναν τραπεζικοί κύκλοι, είναι... έτοιμο ανά πάσα στιγμή και διαθέσιμο στην πρώτη ζήτηση. Στην πιάτσα άλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό πως η κυβέρνηση - έπειτα από σχετικό αίτημα των τραπεζιτών - ζήτησε από την τρόικα να συμπεριλάβει και τέταρτο μηχανισμό εγγυήσεων, που θα υπάρχει στο σύστημα ως απόθεμα (κάβα εγγυήσεων).
Με βάση τις προηγούμενες κατανομές, εάν διατεθούν κεφάλαια από αυτό το πακέτο, η Εθνική θα μπορεί να λάβει άλλα 5,5 δισ. ευρώ, η Eurobankάλλα 5,2, η Alpha Ββπκ άλλα 4,5 και η Αγροτική, που απέτυχε και στο τελευταίο stress test, περί τα 2 δισ.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν, μετά τις συνεχείς «ενέσεις» χρηματοδοτήσεων και ρευστότητας, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή των ίδιων των φορολογουμένων), οι ιδιώτες τραπεζίτες (που πλέον λειτουργούν με τις πλάτες του Δημοσίου όμως) και οι μεγαλόσχημοι παράγοντες συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτε.
Και μάλιστα συνεχίζουν να επιβάλουν τους όρους τους, συνεχίζουν να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη (καθώς αρνούνται ακόμη και σήμερα να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πληρώνουν οι ίδιοι) και να μην συμβάλουν στην ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Σαν να θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα ανοίξει καμία γραμμή χρηματοδότησης με καλύτερους όρους προς τις εκατοντάδες χιλιάδες δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είναι σε αδιέξοδο.
http://www.topontiki.gr/article/15099