tromaktiko: Η Ιταλία θα προτείνει στη Γερμανία να υποστηρίξουν από κοινού ένα σχέδιο για τη Λιβύη

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η Ιταλία θα προτείνει στη Γερμανία να υποστηρίξουν από κοινού ένα σχέδιο για τη Λιβύη




Η Ιταλία θα προτείνει στη Γερμανία να υποστηρίξουν από κοινού ένα σχέδιο για τη Λιβύη, το οποίο θα προβλέπει κατάπαυση του πυρός, γέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας και εξορία για το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Ο Φρατίνι τονίζει ότι η Ρώμη θα...




 προσπαθήσει να πείσει το Βερολίνο να συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και ότι θα το παρουσιάσει σε συνάντηση στο Λονδίνο, την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ιταλία θα ζητήσει τη δέσμευση του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ενωσης, κυρίως για ένα διάλογο με τη λιβυκή αντιπολίτευση. Στη συνάντηση της Τρίτης θα πάρουν μέρος αραβικά κράτη.

Ο Φρατίνι δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του Καντάφι στην εξουσία όποια λύση κι αν επιλεγεί και πρόσθεσε ότι η Αφρικανική Ενωση εργάζεται, για να τον πείσει να παραιτηθεί και ότι ακόμα και μέλη του καθεστώτος προσπαθούν να τον πείσουν να το πράξει.

Η Βρετανία και η Γαλλία άσκησαν πιέσεις για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, η Γερμανία τάχθηκε κατά και η Ιταλία φαίνεται ότι έμεινε έξω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται οι βάσεις της.

«Σ΄αυτές τις δύσκολες ημέρες, η Ευρώπη έχει ίσως χάσει ορισμένα κομμάτια της. Δε θέλουμε να χάσουμε τη Γερμανία και μια εξέλιξη προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός θα διευκόλυνε την επιστροφή της», τόνισε ο Φρατίνι και πρόσθεσε: «Θα εργαστούμε για να βαδίσουμε σ΄αυτό το τελευταίο τμήμα του δρόμου μαζί. Θα κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!