tromaktiko: Συγχωνεύσεις σχολείων

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις σχολείων



Για το θέμα με τις συγχωνεύσεις σχολείων: Κάθε χρόνο περίπου 5.000 καθηγητές βγαίναν στη σύνταξη και κάπου άλλοι τόσοι προσλαμβάνονταν μόνιμοι.
(Δε συμπεριλαμβάνουμε τους περίπου 20.000 αναπληρωτές- ωρομισθίους κάθε χρόνου.) Πέρυσι με τα μέτρα συνταξιοδότησης και το παραθυράκι που άφηνε την κατοχύρωση θεμελίωσης συνταξιοδότησης, έσπευσαν πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί να βγουν στη σύνταξη με ευνοϊκούς όρους. Θα θυμάστε τη Χριστοφιλοπούλου που είχε βγει το καλοκαίρι σε όλους τους σταθμούς ραδιοτηλεοπτικούς, και καλούσε τους εκπαιδευτικούς να το ξανασκεφτούν και να αποσύρουν την αίτηση. Κι επειδή τα νούμερα δεν τους βγαίνουν και δε θα τους βγαίνουν όσο υπάρχει το μνημόνιο και ο περιορισμός των προσλήψεων, αποφάσισαν να συγχωνεύσουν σχολεία, εξοικονομώντας πόρους όχι μόνο από την λειτουργία τους, αλλά και κατάργηση πάρα πολλών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Και το όλο θέμα το "βάφτισαν" ότι γίνεται για το καλό των μαθητών.
Εγώ θα προσπαθήσω να το δω από την πλευρά των μαθητών. (Σας λέω ότι είμαι καθηγητής που υπηρετώ στα σύνορα για 6 χρόνια τώρα, μακρυά από τη γυναίκα και την κόρη μου, πληρώνοντας διπλά ενοίκια και βενζίνες για να τους βλέπω και έχω πάρει απόφαση ότι με αυτά που γίνονται δεν θα πάω ποτέ στο νομό μου).
Αν αύριο με τις μετακινήσεις κάποιο παιδί που πηγαίνει στο σχολείο με το μηχανάκι πάθει ένα ατύχημα τι θα πεί η υπουργός στους γονείς του?
Κι όσον αφορά το παράδειγμα της Φιλανδίας που αναφέρουν τόσοι παπαγάλοι-δημοσιογράφοι ότι έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα με τους μισούς καθηγητές: τους λέω ότι: Φιλανδία πληθυσμός 5.300.000, εκπαιδευτικοί 100.000, 8%ΑΕΠ για παιδεία
Ελλάδα πληθυσμός 10.900.000, εκπαιδευτικοί 180.000, 2,75%ΑΕΠ για παιδεία
Μια απλή αναζήτηση να κάνατε στο ιντερνετ θα τα βρίσκατε τα στοιχεία, δημοσιογράφοι του καφενείου..


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!