Στα σχέδια µοιάζει µε ταινία επιστηµονικής φαντασίας, όµως οι σχεδιαστές της «νέας κιβωτού του Νώε» εξηγούν πως αυτή είναι η λύση για τη Νέα Ορλεάνη και άλλα µέρη που κινδυνεύουν από ακραίακαιρικά φαινόµενα. Το οικοδόµηµα, µε την ονοµασία NOAH, έχει ύψος 400 µέτρα καικαλύπτει µία έκταση2,8 εκατ. τετραγωνικών µέτρων. Μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 κατοίκους. Είναι φτιαγµένο από υλικό που αντέχεισε τυφώνεςµεγάλης ισχύος, όπως ο Κατρίνα, και διατηρεί ανέπαφο το εσωτερικό του προστατεύοντας τους κατοίκους. Το κενό στη δοµή του κτιρίου βοηθά τον άνεµο να περάσει µέσα από αυτό χωρίς να βρει αντίσταση.
Μέσα στην πλωτή πόλη υπάρχουν καταστήµατα, σπίτια, ξενοδοχεία, καζίνο, σχολεία,κήποι,πάρκα, ασανσέρ µεγάλης ταχύτητας και κινούµενοι διάδροµοι για πεζούς. Εµπνευστέςτης πόλης είναιµία οµάδα σχεδιαστών από τη Βοστώνη, που θέλουν να χτίσουν την πόλη στις όχθες του Μισισιπή και να γλιτώσουντη ΝέαΟρλεάνη από τον καταποντισµό στον βυθό του ποταµού.
«Είχαµε τρία βασικά πράγµατα στο µυαλό µας όταν αρχίσαµε τον σχεδιασµό του NOAH»,εξηγεί στην «Daily Mail» ο ΚέβινΣκόφερ, µέλος της σχεδιαστικής οµάδας: «Η πρώτη πρόκληση ήταν να υπερνικήσουµε τις υλικές και ψυχολογικές ζηµιές από επαναλαµβανόµενα καιρικά φαινόµενα. Η ΝέαΟρλεάνη χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια για να ανακάµψει από τις καταστροφέςτου τυφώναΚατρί να. Το δεύτερο πρόβληµα είναι ότι η πόλη έχει πάρα πολύ νερό. Είναι χτισµένη κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, πράγµα το οποίο σηµαίνει πως η στάθµητων υδάτων συχνά ανεβαίνει επικίνδυνα και προκαλεί πληµµύρες. Είναιιδιαίτερα ευάλωτη σε καταιγίδες. Τέλος, το τρίτο σηµαντικό στοιχείοείναι ότι η πόλη είναι χτισµένη πάνω σε µαλακό έδαφος σε µία τεράστια έκταση, κάτι που δυσκολεύει ακόµα περισσότερο τη θέση της».
Εκτός από τις κατοικίες, εξηγεί ο αρχιτέκτονας, η πολιτεία θα έχει σχολεία, εµπορικούς χώρους, πάρκινγκ και δηµόσιες υποδοµές, όπως ακριβώς µία πόλη στην ξηρά.
Στις όχθες του ποταµού Μισισιπή
Αντί για θεµέλια, η πλωτή πολιτεία θα ακουµπά πάνω σε µία υδάτινη βάση, µία δεξαµενή µε διάµετρο 400 µέτρα και βάθος 80. Μέρος της δεξαµενής θα βρίσκεται στην όχθη του Μισισιπή και το υπόλοιπο τµήµα της θα εκτείνεται µέσα στον ποταµό.
Μπορεί οι σχεδιαστές της να εµπνεύστηκαν από τις ανάγκες της Νέας ορλεάνης, όµως η πολιτεία µπορεί να προσαρµοσθεί σε οποιοδήποτε µέρος του κόσµου, το οποίο κινδυνεύει από πληµµύρες.
Η Νέα ορλεάνη χτυπήθηκε από τον χειρότερο τυφώνα στην ιστορία των ΗΠΑ τον αύγουστο του 2005. τρεις µέρες µετά το πέρασµά του, το 80% της πόλης είχε πληµµυρίσει από τα νερά του Μισισιπή, καθώς έσπασαν τα περισσότερα φράγµατα που συγκρατούσαν το ποτάµι.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ