tromaktiko: Έτοιμο για την επανέκθεση το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Έτοιμο για την επανέκθεση το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας



Εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων οι βασικές αρχές της μελέτης επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.



Το Μουσείο, που κτίστηκε το 1908, βρίσκεται στο χωριό Αλέα, 12 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο, γνωστός για τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του.
Το Μουσείο εκσυγχρονίστηκε την περίοδο 2006-2009 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου, αναμένεται ότι δεν θα αργήσει και η επανέκθεση των ευρημάτων του Μουσείου, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση των μόνιμων εκθέσεων, την επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του υλικού του μουσείου και την παρουσίαση των φημισμένων γλυπτών της Τεγέας, μέσα από μια νέα κριτική θεώρηση και σε συνάρτηση με το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της εποχής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα εκτεθούν συνολικά 770 ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή, καθώς και αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Η έκθεση θα κινηθεί σε δύο θεματικούς άξονες. Ο πρώτος θα έχει τίτλο «Το Μουσείο της Τεγέας» και θα περιλαμβάνει τις ενότητες «Η ιστορία στο Μουσείο» και «Η Τεγέα στα μουσεία του κόσμου».
Μεταξύ των εκθεμάτων θα είναι οι πρώτοι κατάλογοι καταγραφής των μουσείων της Πελοποννήσου (1889) και των επισκεπτών του Μουσείου Τεγέας με την ιδιόχειρη σημείωση του αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ρωμαίου (26 Σεπτεμβρίου 1907), καθώς και φωτογραφίες από ευρήματα της περιοχής που εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου.
Η δεύτερη θεματική ενότητα θα έχει τίτλο «Η πόλις της Τεγέας» και θα περιλαμβάνει τις ενότητες «Οι απαρχές. Η Τεγέα στην προϊστορία» με 77 εκθέματα από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι το τέλος της Εποχής του Χαλκού, «Από τους δήμους στη δημιουργία του άστεως» με 233 εκθέματα από τα ιερά της περιοχής που καταλαμβάνουν την περίοδο από τη γεωμετρική έως την ύστερη αρχαιότητα, «Τεγέα, η πόλις από τα Περσικά στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και την ύστερη αρχαιότητα» με 235 ευρήματα που θα αναφέρονται στις πολιτικές, θρησκευτικές, οικιακές και άλλες δραστηριότητες της πόλης και τέλος «Το Ιερό της Αλέας Αθηνάς και ο Σκόπας», με 221 ευρήματα από το Ιερό, τον γλυπτό διάκοσμο και την αρχιτεκτονική του ναού.
Επίσης, η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα γλυπτά της Τεγέας που εκλάπησαν το 1992, ενώ θα επιχειρηθεί και ανασύσταση των αετωματικών γλυπτών και τμήματος του εσωτερικού του ναού της Αλέας Αθηνάς.
Τέλος, προτάθηκε να υπάρξει μια υπαίθρια έκθεση επιγραφών και αρχιτεκτονικών μελών, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τα ευρήματα του μουσείου.
Οι βασικές αρχές της έκθεσης εγκρίθηκαν με την παρατήρηση τα αντικείμενα που θα εκτεθούν να είναι λιγότερα λόγω του περιοριστικού χώρου των 230 τ.μ. του Μουσείου.


http://erroso.blogspot.com/2011/03/blog-post_02.html#ixzz1FQm4HbeR
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!