Η άλλη, είναι οι ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται σε χιλιάδες νοικοκυριά και αφορούν στην τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα στη μείζονα περιοχή της πρωτεύουσας, Τόκιο.
Για το λόγο αυτό, η ιαπωνική κυβέρνηση καλεί τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα. Οι δέκα αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νο1 και Νο2, που βρίσκονται στην κατεστραμμένη από τους σεισμούς ζώνη, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η ηλεκτρική εταιρεία Tepco, που εξυπηρετεί το Τόκιο, έχει ήδη καλέσει τους χρήστες να μειώσουν την κατανάλωση, εκτιμώντας πως η ζήτηση θα ξεπεράσει τις δυνατότητες του δικτύου της.
Από την πλευρά της, η Ρωσία προτίθεται να χορηγήσει περίπου 6.000 μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος στην Ιαπωνία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ίγκορ Σέτσιν. Ο Σέτσιν υπογράμμισε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει την Ιαπωνία με 200.000 τόννους φυσικού αερίου σε υγρή μορφή τον Απρίλιο και το Μάιο.
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη από την Κυριακή ότι το Τόκιο της ζήτησε την προμήθεια επιπλέον φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα τρόφιμα που παρατηρούνται μετά το σεισμό της Παρασκευής. Τα ράφια σε πολλά καταστήματα τροφίμων ήταν άδεια. Για παράδειγμα, στη συνοικία Νερίμα του Τόκιο, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε ρύζι, ψωμί και μακαρόνια.
Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες
Εν τω μεταξύ, μια άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία, καθώς οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι ολοένα και λιγοστεύουν.
Οι περιοχές όπου «χτύπησαν» τα φονικά κύματα μοιάζουν με νεκροταφεία. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 10.000 στις ισοπεδωμένες παράκτιες περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας. Σήμερα βρέθηκαν περίπου 2.000 πτώματα που ξεβράστηκαν σε ακτές, την ώρα που στη Μιναμισανρίκου, μία πόλη με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, αγνοούνται 10.000
Μία άλλη πόλη, η Ρικουζεντακάτα με πληθυσμό 23.000 κατοίκους, σχεδόν "εξαφανίστηκε", σύμφωνα με την πυροσβεστική. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των επιζώντων, καθώς το 80% και πλέον της πόλης έχει πλημμυρίσει. Στην πόλη Οτσούκι, από τους 15.000 κατοίκους, αγνοούνται οι 12.000 και ο τραγικός κατάλογος συνεχίζεται...
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το πυρηνικό θρίλερ. Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Company ξεκίνησε σήμερα κυλιόμενα μπλακάουτ καθώς τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν διακόψει τη λειτουργία τους εξαιτίας του σεισμού. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος, στο κτίριο του αντιδραστήρα 3 στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα σημειώθηκαν δύο νέες εκρήξεις με αποτέλεσμα 6 άνθρωποι να τραυματιστούν.
Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια Tokyo Electric Power, ο αντιδραστήρας είναι ανέπαφος και η πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού είναι μικρή, ωστόσο πλέον οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αποφύγουν ένα σοβαρό πυρηνικό ατύχημα. Mάλιστα οι φόβοι εντείνονται από το γεγονός ότι το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται και στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Οι αντιδραστήρες Νο.1 και Νο.2 του πυρηνικού σταθμού υπέστησαν αντίστοιχες βλάβες, που προκάλεσαν εκρήξεις
στα κτίρια που στεγάζουν τους δύο αντιδραστήρες. Η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας πάντως απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο δυστυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Στρατηγικής.
protothema.gr