tromaktiko: Στο Σχολείο των Φυλακών Νέων Αυλώνα

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Στο Σχολείο των Φυλακών Νέων Αυλώνα



«Προσωπικά» στη ΝΕΤ με την Έλενα Κατρίτση
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
Στο Σχολείο των Φυλακών Νέων Αυλώνα
Προσωπικές ιστορίες κρατουμένων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα που βρίσκουν καταφύγιο και ελπίδα στα θρανία του σχολείου που λειτουργεί μέσα στις φυλακές και καθηγητών που στέκονται δίπλα τους και τους δίνουν τα κίνητρα να αλλάξουν ζωή… Όλοι έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα , ακόμα και έγκλημα. Και βρίσκονται εδώ για να πληρώσουν το τίμημα….
Μαθητές στην ίδια τάξη, αυτός που κατηγορείται για κλοπή με αυτόν που καταδικάστηκε για φόνο. Κι αυτός που πιάστηκε για εμπορεία ναρκωτικών με αυτόν που μπήκε παράνομα στη χώρα μας. Συγκρατούμενοι και συμμαθητές…
Πριν από μερικές ημέρες η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία απένειμε αργυρό μετάλλιο σε ένα από τα παιδιά για τις επιδόσεις του στα μαθηματικά. Ένα άλλο παιδί κατάφερε να περάσει σε ΤΕΙ της επαρχίας. Μιλούν για τη ζωή τους πριν, αλλά και μέσα στη φυλακή, για τις σκέψεις που κάνουν για το μέλλον.
Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. 365 νέοι ηλικίας 15 έως 25 ετών, εκ των οποίων οι 90 είναι Έλληνες, κρατούνται εδώ.
Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής στον Αυλώνα λειτουργεί σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Καθημερινά 150 κρατούμενοι παρακολουθούν τα μαθήματα.
« …Για κάποιους από αυτούς το σχολείο είναι η ευκαιρία που τους δίνεται να μειωθεί η ποινή τους, αφού κάθε ημέρα παρακολούθησης μαθημάτων αντιστοιχεί με δύο ημέρες ποινής. Για κάποιους άλλους είναι ένας τρόπος διαφυγής από τη σκληρή καθημερινότητα που ζουν πίσω από τα κάγκελα...»
Όποιος κι αν είναι ο λόγος …έστω κι ένα παιδί να καταλάβει τα λάθη που έκανε και να αλλάξει δρόμο στη ζωή του, αξίζει η προσπάθεια. Ο αγώνας που δίνουν όλοι αυτοί οι καθηγητές που βρίσκονται εδώ είναι για να τα βοηθήσουν όχι μόνο να ξανακερδίσουν τη ζωή τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να μην την χάσουν.

«Προσωπικά», Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, στις 16.00





     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!