"Είμαστε πολύ σοκαρισμένοι ακόμα και λυπημένοι από τη στάση σας διότι είστε ο πρώτος εταίρος της Λιβύης παγκοσμίως", δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ στις ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και Republica.
"Ο Μπερλουσκόνι είναι φίλος μας. Είμαστε γείτονες, φίλοι. Μπορούσαμε να το περιμένουμε (την προδοσία) από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, αλλά όχι από την Ιταλία", πρόσθεσε.
Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι επεσήμανε εξάλλου ότι "οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Ρώσοι και οι Νοτιοαφρικανοί υποστηρίζουν" το καθεστώς, ενώ πρότεινε στην Ιταλία να "προσέξει" διότι "αν προδώσεις τον εταίρο σου, πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσει;".
"Το μήνυμα προς την Ιταλία είναι πολύ απλό: ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος και σύντομα θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Στη συνέχεια θα κανονίσουμε τους λογαριασμούς μας με όλο τον κόσμο. Θα είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσουμε την Ιταλία με την Κίνα ή τη Ρωσία", προειδοποίησε.
"Ξέρετε τί θα γίνει αν οι αντάρτες αποκτήσουν τον έλεγχο της χώρας; Θα είστε τα πρώτα θύματα, θα έχετε χιλιάδες παράνομους μετανάστες, τρομοκράτες θα φύγουν από τις ακτές της Τρίπολης προς τη Λαμπεντούζα και τη Σικελία".
"Θα είναι εφιάλτης για την Ιταλία, ξυπνήστε!", υπογράμμισε.
Το Εθνικό Συμβούλιο ζήτησε αναγνώριση από Αραβικό Σύνδεσμο
Το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι αντικαθεστωτικοί, ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να το αναγνωρίσει ως εκπρόσωπο της Λιβύης και να συμφωνήσει στην επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως δήλωσε μία εκπρόσωπος της λιβυκής αντιπολίτευσης.
Μία αντιπροσωπεία αντικαθεστωτικών επέδωσε επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης στον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, λίγο πριν τη σύνοδο του Συνδέσμου με θέμα τη Λιβύη.
Το Εθνικό Συμβούλιο ζητεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο «να βάλει τέλος στην αιματοχυσία μέσω μίας απόφασης για την επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης και αναγνωρίζοντας το Εθνικό Συμβούλιο μετάβασης ως εκπρόσωπο της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ταχάνι Σιλμάν Μπάρεκ, μέλος της αντιπροσωπείας.
Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Μαυριτανίας, του Κονγκό, του Μαλί, της Νότιας Αφρικής και της Ουγκάντα ορίστηκαν από την Αφρικανική Ενωση για να δημιουργήσουν μία επιτροπή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.
Άμεση παραίτηση Καντάφι ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής για την κρίση στη Βόρεια Αφρική, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν ομόφωνα την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.
Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από το συνταγματάρχη Καντάφι να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.
«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των "27".
Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι ανέφεραν επίσης την πρόθεση της Ε.Ε. να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο» και τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.
Οι "27" δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.
Αναφερόμενος, τέλος στο τί μέλει γενέσθαι στη Λιβύη, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανατροπή ενός δικτάτορα δεν σημαίνει και το άνοιγμα του δρόμου για τη δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Σαρκοζί δήλωσε ότι η σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. υποστήριξε τη δημιουργία ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, μερικές από αυτές μέσα στη Λιβύη, για να βοηθηθούν οι Λίβυοι, και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές για την προστασία τους.
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να φύγει, και το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων θεωρείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο νόμιμος πολιτικός εκπρόσωπος του λαού της Λιβύης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., και αράβων και αφρικανών ηγετών στις επόμενες εβδομάδες.
Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη». Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους επαναστάτες δε συνιστούν επίσημη αναγνώρισή τους, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και τη Βόρεια Αφρική.
protothema.gr