οι καθηγητές Mark Jacobson του Stanford University και Mark Delucchi του California University.
Για τους ερευνητές, η μετάβαση από τις συμβατικές μορφές ενέργειας, σε καθαρές, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, δεν συναντά τεχνολογικά ή οικονομικά εμπόδια. Αυτό που απαιτείται είναι η κοινωνική και κυρίως η πολιτική βούληση. Μια τέτοια αλλαγή, θα μπορούσε να σώσει περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, να μειώσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να περιορίσει την μόλυνση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων.
Το σχέδιο των ερευνητών επιμερίζει τη συνολική παραγωγή ενέργειας ως εξής: 50% Αιολική Ενέργεια, 40% Ηλιακή Ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο 10% μπορεί να καλύψει η γεωθερμική, η κυματική και η παλιρροϊκή ενέργεια. Το υδρογόνο που θα χρησιμοποιείται για καύσιμο, θα παράγεται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία με τη σειρά της θα παράγεται από την αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα μειωθεί κατά 30%. Το σχέδιο των ερευνητών στηρίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια η οποία είναι πιο αποδοτική από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Ωστόσο, πρέπει να βρεθεί λύση, στο πρόβλημα της μεταβλητότητας που παρουσιάζουν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αποτελούν αξιόπιστους αντικαταστάτες της συμβατικής ενέργειας παραγόμενης από ορυκτά καύσιμα. Ο Jacobson τονίζει πως αυτό μπορεί να ξεπεραστεί, με τη δημιουργία ενός υπερ-δικτύου διανομής αλλά και με σωστή διαχείριση. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους και έτσι να καλύπτονται τυχόν κενά.
parapona-rodou.blogspot.com