tromaktiko: Για τις καμπάνες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Για τις καμπάνες



Βλέπω με μεγάλη θλίψη ότι τρωγόμαστε συνεχώς με τα ρούχα μας. Ψάχνουμε αφορμή για να αρχίζουμε τις κόντρες με το παραμικρό. Μια ανάρτηση και αμέσως ξεκινάνε οι κόντρες. Όπως τώρα με τις καμπάνες….
Διαβάζω για άτομα που διαμαρτύρονται για την ένταση του ήχου της καμπάνας σε μερικούς ιερούς ναούς. Διαβάζω (κι ακούω επίσης) για ανταπαντήσεις ανθρώπων που υπερασπίζονται με σθένος την εκκλησία. Κάποιος ανέφερε ότι ο ήχος της καμπάνας είναι ο ήχος της ελπίδας. Φυσικά και δεν διαφωνώ μαζί του.

Όμως ρε παιδιά, εδώ δε μιλάμε για πίστη και μη πίστη. Είναι δυνατόν να συσχετίζετε το παράπονο για την ένταση της καμπάνας με το ότι ο άλλος είναι άθρησκος; Για όνομα του Θεού δηλαδή. Οι εκκλησίες βρίσκονται εντός πόλεων, εντός κατοικημένων περιοχών. Έστω για τις λίγες φορές της μέρας που χτυπάει η καμπάνα, ο εφημέριος του ναού οφείλει να σέβεται τους κατοίκους. Παλαιότερα που οι καμπάνες χτυπούσαν ‘χειροκίνητα’ κανείς δεν είχε εκφράσει ποτέ παρόμοια αγανάκτηση. Από τότε όμως που οι εκκλησίες εφοδιάστηκαν με ηλεκτρονικές καμπάνες, πολλοί έχουν πρόβλημα. Πιστέψτε με, δεν έχει να κάνει με την πίστη. Υπάρχουν μητέρες με μικρά παιδιά, υπάρχουν άτομα που δουλεύουν ωράρια απογευματινά ή βραδινά και θέλουν ξεκούραση άλλες ώρες από εμάς τους υπόλοιπους.

Ζω στην Θεσσαλονίκη εδώ και 10 χρόνια κι έχω αλλάξει 3 σπίτια. Έτυχε σε 2 από αυτά να μένω σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από εκκλησίες. Υπήρχαν πολλές φορές πραγματικά που η ένταση της καμπάνας ήταν επιεικώς εκκωφαντική. Στο χωριό της μητέρας μου τοποθετήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα πριν μερικά χρόνια και έκτοτε ακούγονται συνέχεια παράπονα για την ένταση της καμπάνας. Εντέλει ο εφημέριος χαμήλωσε την ένταση.

ΥΓ: η ένταση πολλών καμπάνων είναι πολύ δυνατή και αποτελεί πρόβλημα. Όμως για να ισορροπήσουμε και λίγο τα πράγματα, καλό θα ήταν να αντιδρούμε και όταν περνάει μπροστά από το σπίτι μας ο κάθε κάγκουρας με το φτιαγμένο αμάξι, τέρμα ανοιχτά παράθυρα και την μουσική στο φουλ ώστε να τρέμουν τα τζάμια στο σπίτι μας. Μιας γειτόνισσάς μου το τζάμι είχε σπάσει μια φορά από τέτοιον κάγκουρα

Αναγνώστης

-------------------------

Να συμμετάσχω και εγώ στον προβληματισμό. Μένω σε βορειοανατολικό προάστιο της Αθήνας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από εκκλησία. Ο ήχος πάντα πολύ δυνατός. Μετά από πολλές διαμαρτυρίες περιοίκων ναι μεν δεν μειώθηκε η ένταση, αλλά τουλάχιστον μειώθηκε η διάρκεια. Να μην αναφέρω πόσες φορές είχα πεταχθεί τις αργίες στις 7.00 το πρωΐ πάνω από το κρεββάτι μου, πόσες φορές προσπαθούσα να ηρεμήσω την έγκυο γυναίκα μου, πόσες φορές αργότερα! έπαιρνα το μωρό στην αγκαλιά μου και έκανα χιλιόμετρα γύρους μέσα στο σπίτι για να το ηρεμήσω... Και στις εντονότατες διαμαρτυρίες μας, τα ίδια παγωμένα μυαλά με τις ίδιες στερεότυπες απαντήσεις: Είναι ευλογία, οι χριστιανοί τις θέλουν (λες και δεν υπάρχουν Έλληνες με άλλο θρήσκευμα ή/και φιλοσοφία), θα σας αφορίσουμε(!!) κ.λπ. Μάλλον ορισμένοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι μαύρες ημέρες του Μεσαίωνος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο χτύπος (αριθμός και ρυθμός) των σημάντρων έχει από την πατρώα θρησκεία (άλλο ένα δάνειο χριστιανικό...) συγκεκριμένο συμβολισμό και αποσκοπεί σε στοχευμένο αποτέλεσμα, είναι σαφές αυτό. Αλλά η όχληση των πολιτών είναι επίσης σαφής και είναι βέβαιο ότι υπάρχει μέση λύση. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Αναγνώστης

-------------------------

Σε λίγο θα μας πείτε ότι και οι λειτουργίες δεν είναι απαραίτητες και όπως ήδη λέτε οτι σας ενοχλούν ας τις κόψουμε τελείως. Για ελάτε λίγο στα ίσια σας λέω εγώ ρε παιδιά. Τώρα μία στιγμή σας πείραξε αυτό?
δίπλα στη τουρκία βγαίνει ο Ιμάμης και φωνάζει το κοράνι κάθε τρείς και λίγο.Είδε κανείς κάποιον να διαμαρτυρηθεί? ή μήπως σταματάνε ότι κάνουν για να προσευχηθούν. Δε λέω να το κάνουμε και εμείς έτσι αλλά τουλάχιστον να μη ξεχνάμε ότι είμαστε χριστιανοί και να μη λέμε "διαφήμιση" τη καμπάνα της εκκλησίας που είναι μέρος του πολιτισμού μας και της θρησκείας μας. Δεν είναι μόνο τα σουβλάκια και τα φαγοπότια μέρος του πολιτισμού μας και της ταυτότητας μας. Και στο κάτω κάτω αν σας ενοχλούν τόσο γιατί δε βάζεται ηχομόνοση η να αλλάξετε ! γειτονιά. Ετσι είμαστε όμως εμείς οι Έλληνες....Με το παραμικρό βγαίνουμε "απελπισμένος πατέρας" κτλ...Να σας δώ τι θα κάνετε σε μία πραγματική περίπτωση ανάγκης δηλαδή, όχι για το χτύπημα της καμπάνας. Σε καμία άλλη χώρα δε διαμαρτύρονται για κάτι τέτοιο..

Aναγνώστης

-----------------------

ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΑΛΙ... ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΕΚΕΙ ΦΤΑΣΑΜΕ! ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 100 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΩ, ΣΙΓΑ ΠΙΑ. ΑΙΩΝΕΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η Ο ΧΡΙΣΤΟΣ; ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ. Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Σ' ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ; ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ ΘΑ ΣΗΚΩÎ! �ΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΙΑ... ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΑΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ... ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!