tromaktiko: Ο Καραμανλής δίχως… «φρύδια»

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο Καραμανλής δίχως… «φρύδια»



Για το ότι συνηθίζουν να ξεχνούν οι λαοί, υπάρχει η Ιστορία για να το υπενθυμίζει, όταν και όπο­τε αυτό καθίσταται χρήσιμο και ανα­γκαίο.
Όπως όλα τα καλά πράγματα, έτσι και η Ιστορία θέλει τον χρόνο της για να ωριμάσει, να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα, να υπερβεί το πρό­σωπο, το γεγονός, τη σκοπιμότητα και να παραδώσει μια τεκμηριωμένη ύλη, αναγκαία για το μέλλον. Ο Κωνσταντί­νος Καραμανλής υπήρξε μια έντονη, το δίχως άλλο, προσωπικότητα της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας. Η αποτίμηση της ιστορικής του πορεί­ας δεν παρέκκλινε στο ελάχιστο από την κατάρα της σύγχρονης και άγριας κομματικής αντίληψης που κυριαρχεί στα πολιτικά μας ήθη και έγινε με βά­ση κομματικά κριτήρια και μόνο.

Έτσι, προσπάθησαν να παραδώ­σουν αψεγάδιαστο τον επονομαζό­μενο και… Εθνάρχη, Κωνσταντίνο Κα­ραμανλή, οι διαχειριστές της μνήμης του. Μετά τον θάνατο του «Εθνάρ­χη», μπήκε μπροστά μια ολόκληρη φάμπρικα εξωραϊσμού της προσω­πικότητάς του κατασκευάζοντας μια δημόσια εικόνα εξιδανικευμένη σε βαθμό προσβλητικό για τον λαό και την ιστορία του. Πριν από λίγους μή­νες κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δημή­τρη Ν. Σακκά με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κράτος του της περιόδου 1955-1963». Πολύ ενδια­φέρουσα περίοδος! «Το κράτος του» μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Πιο πολύ ωστόσο με κέρδισε η σημεί­ωση κάτω από τον τίτλο «Χωρίς Εξι­δανίκευση». Κανονικά, το «Χωρίς εξι­δανίκευση» θα αποτελούσε κόλαφο, μια και είναι βασικές συνθήκες της ιστορικής μελέτης η αντικειμενικό­τητα και οι αποστάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις. Ο Καραμανλής, ο επο­νομαζόμενος με το στανιό και Εθνάρ­χης, επιμένει ακόμα να προκαλεί την Ιστορία του τόπου διαμέσου της μνήμης του. Μιας μνήμης εξαιρετικά επιλεκτικής, πλαστής πέρα για πέρα και φτιασιδωμένης σε τέτοιο σημείο, ώστε να αναγκάζεται ο σύγχρονος με­λετητής να προειδοποιεί τον υποψια­σμένο αναγνώστη από το εξώφυλλο της έκδοσης ότι δεν πρόκειται για μι­αν ακόμα αγιογραφία, αλλά για μιαν αντικειμενική προσέγγιση του εν λό­γω πολιτικού προσώπου.

Η άνθιση του παρακράτους
Το βιβλίο ασχολείται λοιπόν με τον Καραμανλή της μεταπολεμικής περιόδου τού 1955 - 1963, εντάσσοντάς τον μέσα στο ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του. Μιας εποχής που ενώ στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώ­πη εμπεδωνόταν μια μακρότατη πε­ρίοδος ειρήνης, ανάπτυξης και πρω­τόγνωρων κοινωνικών κατακτήσεων, στη χώρα μας ευημερούσαν οι ταγματασφαλίτες, οι γερμανοτσολιάδες, οι άθλιοι κομμουνιστοφάγοι των ελε­εινών τόπων εξορίας και ντροπής και το παρακράτος - η πιο καλά οργανω­μένη υπηρεσία του… κράτους! Αυτόν τον «δημοκρατικό» ηγέτη, του οποί­ου οι δυο πρώτες εκλογικές νίκες βα­σίστηκαν σε πρωτοφανή αλλοίωση, βία και νοθεία των αποτελε­σμάτων («τριφασικό» σύ­στημα…, δέντρα - «ψηφο­φόροι»), αυτόν τον από­λυτο εκφραστή της ολι­γαρχίας και υπηρέτη της πλουτοκρατίας, τον εχθρό του βασανισμένου και βαθιά δημοκρατικού λαού, τον απόλυτο «yes man» των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, μας παρουσιάζει ο συγγραφέ­ας, δίχως τις εξωραϊστικές επεμβά­σεις των κομματικών χειρουργείων που οργανώνουν ιδρύματα και στή­νουν ανδριάντες... Συγκεκριμένα, ο Καραμανλής παρουσιάζεται ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που στις κυβερνήσεις του ενέταξε και μοίρασε ρόλους - κλειδιά σε όλα τα εγκληματικά καθάρματα που επέ­βαλαν την αμερικανοκίνητη χούντα στη χώρα, για να επιστρέψει μετά τον επταετή εφιάλτη ως «η μόνη λύση», επιβεβλημένη από την ευρωπαϊκή Δεξιά, η οποία στο μεταξύ του έμαθε «τρόπους», μετατρέποντας τον άξε­στο χωριάτη και τραμπούκο πολιτι­κό με τα κομψά κοστούμια, σε έναν «Ευρωπαίο» ηγέτη. Πρόκειται για τον τραχύ εκφραστή του παρακράτους, που δολοφόνησε τον Λαμπράκη, και τον ένθερμο υποστηρικτή της βασιλι­κής αυλής, ο οποίος μισούσε την κοι­νωνία αλλά και περιφρόνησε επιδει­κτικά τον κοινοβουλευτισμό με το να μη δεχτεί μέσα στην παθολογική του αρχομανία να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης (μοναδικό φαινόμενο πολιτικού) ή να δώσει μια τίμια μάχη με τους πολιτικούς του αντιπάλους! Πρόκειται για τον Καραμανλή της πε­ριόδου του εθνικού διχασμού, που αρνήθηκε σκόπιμα λόγω της υπερ­συντηρητικής του ιδεολογίας και του άσβεστου μίσους του για τους κοινω­νικούς αγώνες να αναδειχτεί σε ηγέ­τη που θα έβαζε τέρμα στον εθνικό διχασμό σώζοντας κυριολεκτικά το μέλλον της χώρας. Αντ’ αυτού, συνο­μιλούσε με τον εκδότη της χούντας Σάββα Κωνσταντόπουλο, στη διάρ­κεια της «ηρωικής» του αυτοεξορίας στο Παρίσι εκφράζοντάς του τα συγχαρητήριά του για την έκδοση του «Ελεύθερου Κόσμου».


Πολεοδομική βαρβαρότητα
Πρόκειται για τον πολιτικό ηγέ­τη που ουδέποτε αξιώθηκε να ανα­μετρηθεί με οτιδήποτε απαιτούσε ίχνος ρίσκου, που στη Θεσσαλονίκη βιάστηκαν να τον «υψώσουν» δίπλα στον Μεγάλο Αλέξανδρο, έχοντας μάλιστα λάβει και δημοσκοπική νο­μιμοποίηση από το γκάλοπ του ΣΚΑΪ! Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρου­σιάζει η αναφορά στην πολεοδομική «δραστηριότητα» του Καραμανλή, με την πρωτοφανή καταστροφή της Αθήνας, που προβλήθηκε και ως μο­ντέλο, για να επακολουθήσει αυτή η λαίλαπα κακογουστιάς και αρχιτε­κτονικής βαρβαρότητας σε ολόκληρη τη χώρα… Επί των ημερών του καθιε­ρώθηκε το εργολαβικό κατεστημένο που ενδημεί στα σπλάχνα της πολι­τείας σαν βαριά και ανίατη αρρώστια, η διαφθορά στις πολεοδομίες και η εμπέδωση της «οριζόντιας ιδιοκτη­σίας» που χρέωσε στο έθνος με έναν αθεράπευτα χυδαίο μικροαστισμό και μια κλίση προς την κακογουστιά το ιδιωτικό συμφέρον και την παθο­λογική ροπή στην παρανομία.

Πρόκειται για μια βιογραφία της δράσης ενός πολιτικού προσώπου σε μια συγκεκριμένη περίοδο, γραμμέ­νη με κοινωνική συνείδηση, επιστη­μονική επάρκεια και ιστορική ακρί­βεια, που καλό είναι να διαβαστεί από όλους και κυρίως από τους νέ­ους, για να μη… μασάνε!

http://www.topontiki.gr/article/14460

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!