tromaktiko: Απτόητος ο Καντάφι, απτόητοι και οι αντίπαλοί του Υποψίες για νέο κύκλο επιθέσεων σε διάφορες περιοχές στη Λιβύη

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Απτόητος ο Καντάφι, απτόητοι και οι αντίπαλοί του Υποψίες για νέο κύκλο επιθέσεων σε διάφορες περιοχές στη Λιβύη



Ναρκομανείς και Αλ Κάιντα «βλέπει» ο Καντάφι πίσω από τις αναταραχές στη Λιβύη και δηλώνει ότι θα νικήσει τους εξεγερμένους, σε συνέντευξή του σε σερβικό τηλεοπτικό σταθμό.
Στην Αλ Κάιντα και σε νεαρούς που δρουν υπό την επήρεια ναρκωτικών, επέρριψε την ευθύνη για τις αναταραχές στη Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι, με συνέντευξή του που παραχώρησε στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό Pink, από το γραφείο του στην Τρίπολη. Ο Καντάφι υποστηρίζει ότι στη χώρα του επικρατεί ηρεμία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επεισόδια και στη Λιβύη επικρατεί ηρεμία». Ο Λίβυος ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι οι νεκροί είναι κατά πολύ λιγότεροι απ' ό,τι μεταδίδεται από τα ξένα ΜΜΕ και για τον θάνατό τους ευθύνονται οι συμμορίες της Αλ Κάιντα. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι "οι συμμορίες της Αλ Κάιντα", στη Βεγγάζη και σε άλλες πόλεις, επιβάλλουν ισλαμικούς νόμους, απαγορεύουν στις γυναίκες να κυκλοφορούν και τρομοκρατούν τον πληθυσμό. Ενώ, όπως είπε, οι κάτοικοι των πόλεων αυτών κάνουν συνεχώς εκκλήσεις στις Αρχές να τους απελευθερώσουν από τους ένοπλους συμμορίτες.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του, που απορρίπτει κατηγορηματικά, τονίσε ότι "αντιτίθενται σε κάθε λογική, διότι αν ήθελε το Συμβούλιο Ασφαλείας να γνωρίσει την αλήθεια, θα έπρεπε να στείλει μία επιτροπή να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί και ύστερα να λάβει οποιαδήποτε απόφαση". Στη συνέντευξή του, ο Καντάφι δηλώνει αποφασισμένος να αντισταθεί στους εξεγερθέντες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Ο λαός της Λιβύης είναι στο πλευρό μου, οι μικρές ομάδες των ανταρτών έχουν περικυκλωθεί και θα τους αντιμετωπίσουμε".

Σημείωσε, τέλος, πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και του στενού περιβάλλοντός του είναι άκυρο.

Νέες εξεγέρσεις

Πολλές πόλεις της δυτικής Λιβύης βρίσκονται ''στα χέρια του λαού'' εδώ και πολλές ημέρες και ''ετοιμάζουν μία πορεία για να απελευθερώσουν την Τρίπολη'', δήλωσε στη Ναλούτ, 60 χλμ από τα σύνορα με την Τυνησία, ένας αξιωματούχος της επαναστατικής επιτροπής στην πόλη αυτή. Η Αστυνομία, οι στρατιωτικοί και οι άλλες δυνάμεις που ήταν πιστές στο Λίβυο ηγέτη εγκατέλειψαν τη Ναλούτ. Σε όλες αυτές τις πόλεις οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν φύγει και έχουν δημιουργηθεί επαναστατικές επιτροπές.

Πυροβολισμούς στον αέρα έριξαν οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι όταν περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στο προάστιο Τατζούρα, ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη.
Κάτοικοι σε συνοικίες της Τρίπολης έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος. Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα.

Αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μιζουράτα και κατέρριψαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, δήλωσε χθες αυτόπτης μάρτυρας.

Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη.

Η Ευρώπη αποφάσισε μεγάλες κυρώσεις


Εξάλλου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν χθες ένα πακέτο κυρώσεων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και της κυβέρνησής του, στις οποίες περιλαμβάνεται εμπάργκο όπλων και απαγόρευση των ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι και της οικογένειάς του και θα απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων, όπως δακρυγόνα και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση των ταραχών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά των διαδηλωτών, δήλωσαν διπλωμάτες.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα "απαγορεύσεις ταξιδιών, πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, απαγόρευση πωλήσεων όπλων και αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μέτρα καταστολής", διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών "είναι πολύ πιο μακρύς από αυτόν του ΟΗΕ", διευκρίνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι αφορά τον Καντάφι και 25 ανθρώπους του στενού του κύκλου. Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε σε σύνοδο των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ελήφθη πιο γρήγορα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσαν οι διπλωμάτες. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τις προσεχείς ημέρες, μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να πείσουν την κυβερνώσα ελίτ της Λιβύης να εγκαταλείψει τον Καντάφι, δήλωσε παράλληλα Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Γενεύη καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει μια πιο σκληρή απάντηση στην κρίση στη Λιβύη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στον Καντάφι και τους σημαντικούς υποστηρικτές του μπορεί να στερήσουν τον Λίβυο ηγέτη από τους εναπομείναντες συμμάχους του και να σφραγίσουν την πολιτική του μοίρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν κάθε πτήση πάνω από τη Λιβύη για να εμποδίσουν τη σφαγή αμάχων από την λιβυκή Πολιτική Αεροπορία που στηρίζει τον Καντάφι, ανέφεραν νωρίτερα οι New York Times. Απαραίτητη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην εν λόγω απαγόρευση, δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Ποινική εξέταση

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε χθες πως ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε χθες στη Γενεύη τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη εναντίον των πολιτών. Ο Λαβρόφ τάχθηκε επίσης εναντίον της διαίρεσης του κόσμου σε "καλούς και κακούς", λέγοντας πως αυτό θα έβλαπτε την πολυμερή συνεργασία.

Εξάλλου ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, μιλώντας επίσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη για να βοηθήσει στην πρόληψη των θανάτων αμάχων.

Στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε χθες ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής αναχώρησαν με προορισμό της Βεγγάζη.

Η διεθνής κοινότητα "φέρει τη μεγάλη ευθύνη" για να βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή και θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση απέναντι στο ενδεχόμενο αντιποίνων κατά του πληθυσμού στη Λιβύη, δήλωσε η ύπατη επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι. Η ύπατη εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι το Συμβούλιο οφείλει να παραμείνει σε επιφυλακή για τη Λιβύη την ώρα που η απειλή βίαιων αντιποίνων επί των πολιτών πλανάται ακόμη.

Σήμερα, η Λιβύη θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, όπου οι εκπρόσωποι των χωρών συνέρχονται για να ενισχύσουν την πίεση επί του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα έχει, στο περιθώριο της συνόδου, διμερείς συνομιλίες με ομολόγους της από την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Κύμα μεταναστών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ασταθείς μεταβατικές κυβερνήσεις. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη", δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Περίπου 40.000 υπολογίζεται ότι κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία και άλλες 55.000 στην Αίγυπτο.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Κύπρος είναι οι χώρες που θα δεχθούν το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών, νόμιμων και μη, από τα όσα συμβαίνουν στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ισπανική οικονομία στο πετρέλαιο


Στη ραγδαία αύξηση του πετρελαίου και για όσο διαρκεί η κρίση στη Λιβύη και τα υπόλοιπα αραβικά κράτη, η Ισπανία απαντά κατεβάζοντας ταχύτητα. Όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλφρέδ Πέρεζ Ρουµπαλκάµπα, από τις 7 Μαρτίου οι Ισπανοί οδηγοί θα κληθούν να ακολουθήσουν τα νέα όρια ταχύτητας, από τα 120 χλµ. / ώρα στα 110. Χάρη στο νέο µέτρο, οι αξιωµατούχοι της κυβέρνησης ευελπιστούν σε εξοικονόµηση ενέργειας και κυρίως σε µείωση της κατανάλωσης του αργού πετρελαίου κατά 15% και του ντίζελ κατά 11%. Σε µια χώρα που κάθε αύξηση της τάξεως των 10 δολαρίων στην τιµή του πετρελαίου ισοδυναµεί µε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ, η µείωση αυτού του µεγέθους κρίνεται ιδιαίτερα σηµαντική.

Το προσωρινό µέτρο σκοπεύει στην εξοικονόµηση χρηµάτων, σύµφωνα µε τον Ρουµπαλκάµπα, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως δεν συντρέχει καµία απολύτως ανησυχία σχετικά µε τις προµήθειες πετρελαίου στη χώρα. ?στόσο, προτού ξεσπάσουν οι εξεγέρσεις στη Λιβύη κατά του συνταγµατάρχη Καντάφι, περίπου το 9% των εξαγωγών της χώρας αφορούσε την Ισπανία. Εκτός από τη συγκεκριµένη πρωτοβουλία, οι ισπανικές Αρχές αποφάσισαν επίσης να µειώσουν την τιµή του εισιτηρίου των τρένων κατά 5 ευρώ κι επιπλέον να αυξήσουν το ποσοστό του βιοντίζελ στο ντίζελ από 5,8% σε 7%.

Λιγοστεύουν τα τρόφιμα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μια αποστολή εμπειρογνωμόνων του μεταβαίνει στην Τυνησία για να καταγράψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν προκληθεί μετά την εξέγερση στη Λιβύη και τις επιπτώσεις της στον πιο ευάλωτο πληθυσμό, κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά. Το ΡΑΜ τόνισε ότι "τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι" έφθασαν στην Τυνησία από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα και πολλοί μεταξύ αυτών είπαν ότι τράφηκαν ελάχιστα στη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Το ΡΑΜ ανακοίνωσε επίσης την αποστολή 80 τόνων μπισκότων πλούσιων σε ενέργεια στην Τυνησία.

Η ανατολική Λιβύη θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα μέσα σε τρεις εβδομάδες, δήλωσε ένας εθελοντής που εργάζεται στον τομέα της δημόσιας υγείας. Οι ταραχές παρακωλύουν τις εισαγωγές, τις τοπικές προμήθειες φρέσκων τροφίμων και τη βιομηχανική παραγωγή, λένε οι κάτοικοι της Βεγγάζης. Πολλά καταστήματα και εργοστάσια εκεί παραμένουν κλειστά από την περασμένη εβδομάδα.

Επαναπατρισμός πολιτών


Η πρώην Πρώτη Κυρία των Φιλιππινών, Ιμέλντα Μάρκος, κάλεσε χθες το Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία. Σχεδόν 1.500 Φιλιππινέζοι εγκατέλειψαν τη Λιβύη εν μέσω της κλιμακούμενης βίας, ενώ εκτιμάται ότι στη Λιβύη βρίσκονται 31.000 Φιλιππινέζοι και οι Αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον οι 13.000 από αυτούς πρέπει να απομακρυνθούν.

Στην Τουρκία επέστρεψαν όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τον Υπουργό, από τις 19 Φεβρουαρίου ως σήμερα συνολικά 17.734 άτομα, μεταξύ των οποίων 577 ξένοι, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς.

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει σχεδόν 30.000 πολίτες της από τη Λιβύη. Μέχρι σήμερα περίπου 23.000 άνθρωποι είχαν ήδη μεταφερθεί σε άλλες χώρες. Σχεδόν 33.000 Κινέζοι πολίτες εργάζονταν στη Λιβύη όταν ξέσπασαν οι ταραχές.

Κενυάτες που διέφυγαν από την αναταραχή στη Λιβύη δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν επιθέσεις και εχθρότητα από λίβυους πολίτες και αξιωματούχους, οι οποίοι τους κατηγορούσαν ότι ήταν μισθοφόροι του Καντάφι. Μια πτήση της εταιρείας Kenya Airways προσγειώθηκε στο Ναϊρόμπι με 90 Κενυάτες και άλλους 64 πολίτες από το Νότιο Σουδάν, την Ουγκάντα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο, τη Ζάμπια, τη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σιέρα Λεόνε και το Μπουρούντι.

Ο Καντάφι χρωστά σε Έλληνες


Οι περισσότερες οφειλές του Λιβυκού Δημοσίου είναι σε εκτελεσμένες κατασκευαστικές εργασίες από ελληνικές εταιρείες και ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει μεγαλώνει την αγωνία των Ελλήνων επιχειρηματιών που περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος.

Σύμφωνα με το Capital, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συζητηθεί χωρίς αποτέλεσμα σε Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Λιβύης η αποπληρωμή των ελληνικών επιχειρήσεων.
Μεταξύ των περιπτώσεων ξεχωρίζει το ''φέσι'' εκατομμυρίων του Καντάφι σε κατασκευαστική εταιρεία από μεγάλα έργα της δεκαετίας του 1980 που το λιβυκό καθεστώς υποσχέθηκε στους Έλληνες επιχειρηματίες ότι θα τα ξεπληρώσει σε πετρέλαιο!

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για το χρονικό διάστημα 1984-2005, η Λιβύη οφείλει στον ΟΤΕ 2,2 εκατομμύρια ευρώ γι' αυτό και το 1999 οι τότε Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών Ελλάδος και Λιβύης είχαν υπογράψει Μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης για θέματα χρεών, όπου αναφέρονταν 34 ελληνικές κατασκευαστικές, εμπορικές και τεχνικές εταιρείες.

Πολιτικές αλλαγές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρέτισε την Κυριακή, τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στο Μπαχρέιν και επανέλαβε την προτροπή του προς την κυβέρνηση της χώρας να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια ώρα στην Τυνησία Πρωθυπουργός της χώρας διορίστηκε ο Μπέτζι Κάιντ Σέμπσι διαδεχόμενος τον Μοχάμεντ Γανούσι που παραιτήθηκε, ανακοίνωσε ο μεταβατικός Πρόεδρος Φουάντ Μεμπάζα. Ο Σέμπσι διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών υπό τον Πρόεδρο της ανεξαρτησίας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα. Παραίτηση κατέθεσε χθες και ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στη μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας, Μοχάμεντ Αφίφ Σέλμπι.

Παράλληλα στην Αλγερία ένας νεαρός άνδρας, που αυτοπυρπολήθηκε προχθές το απόγευμα, υπέκυψε στα τραύματά του. Είναι ο πέμπτος θάνατος από αυτοπυρπόληση στη χώρα, λίγο μετά τις ταραχές που προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών των βασικών ειδών.

Στην Αίγυπτο, οι δικαστές απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα στον τέως Πρόεδρο Χόσνι Μπουμπάρακ και στην οικογένειά του. Ο Μουμπάρακ εξακολουθεί να διαμένει στην οικία του στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Ήδη, ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Χόσνι Μουμπάρακ, της συζύγου του και των γιων του.

Επικρίσεις από την Αλ Κάιντα


Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, επέκρινε τους νέους ηγέτες που τοποθέτησαν οι ΗΠΑ στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, καλώντας τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν κατά των "εισβολέων", ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE. Σύμφωνα με το SITE, o αλ Ζαουάχρι μετέδωσε το τρίτο ηχητικό μήνυμά του μετά τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, το οποίο ηχογραφήθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της πτώσης τού καθεστώτος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι και αυτού της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον, ο αλ Ζαουάχρι κάλεσε τους Τυνήσιους να αντισταθούν κατά "του Γάλλου κατακτητή" και να εδραιώσουν ένα καθεστώς που θα αποτελεί "πρότυπο βοήθειας και δικαιοσύνης για τους αδελφούς μας". Σύμφωνα με τον αλ Ζαουάχρι, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον Τυνήσιο πρόεδρο Ζιν Ελ Άμπιντιν Μπεν Άλι στα μέσα Ιανουαρίου όταν φάνηκε σαφώς ότι η υποστήριξη προς αυτόν καθίστατο αδύνατη.

Το ίδιο σημειώθηκε στην Αίγυπτο, πρόσθεσε στο μήνυμά του, καταλήγοντας ότι μια εναλλακτική παρουσιάστηκε στο πρόσωπο του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

Εξέγερση στο Ομάν

Οι διαδηλωτές στο Ομάν, που ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας, παρέμειναν και χθες σε πλατεία της πόλης Σοχάρ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μουσκάτ, μια ημέρα μετά τις συγκρούσεις με την Αστυνομία. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, που έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους της βιομηχανικής αυτής πόλης, από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι. Επίσης οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο σημείο που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Γης, την οποία ονόμασαν πλατεία της Μεταρρύθμισης. Ωστόσο ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα νεκρό. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς είναι οι πρώτες στο Ομάν, ένα σουλτανάτο σε στρατηγικό σημείο στην είσοδο του Κόλπου. Την Κυριακή, ο σουλτάνος Καμπούς ανακοίνωσε έκτακτα κοινωνικά μέτρα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις στη χώρα του.

"Σημερινή"
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!