, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στα όρια μιας πυρηνικής καταστροφής. Συγκεκριμένα, η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, εκτίμησε ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον "στα χέρια του Θεού"!
Την ίδια ώρα "πολύ σοβαρή" χαρακτηρίζει την κατάσταση ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι από το πρωί, γύρω στις 9.40' τοπική ώρα, ξεκίνησε η ρίψη νερού από ελικόπτερα του Ιαπωνικού στρατού, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων, που έχουν υπερθερμανθεί, μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε. Συγκεκριμένα, τα δύο ελικόπτερα περιέλουσαν 4 φορές, με ποσότητες θαλασσίου ύδατος και βορίου, την υπερθερμασμένη δεξαμενή των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων του αντιδραστήρα 3. Είναι χαρακτηριστικό της νευρικότητας που επικρατεί ότι ενώ αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή ώστε να προστατευθούν από τη ραδιενεργή ακτινοβολία τα πληρώματα τους, η κλιμάκωση των ποσοστών ραδιενεργού ακτινοβολίας στις ατμοσφαιρικές μετρήσεις, οδήγησε την κυβέρνηση στην αναβολή της απόσυρσής τους. Επίσης να αναφέρουμε ότι πυρηνικοί επιστήμονες από όλον τον κόσμο θεωρούν τη στρατηγική την οποία ακολουθούν οι Ιαπωνικές αρχές ως πραγματικά απίθανές να αποφέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ενώ μιλάνε την ίδια ώρα ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο. Βέβαια πέραν των παραπάνω και βασιζόμενοι κυρίως στα εσωτερικά θέματα και αν αποφευχθεί ένα εφιαλτικό σενάριο από το μέτωπο της Ιαπωνίας, του οποίου οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να υπολογιστούν, εμείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, κατά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το ενδιαφέρον θα στραφεί στην πολύ κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου. Στα αμιγώς τεχνικά η κατάσταση είναι γνώριμη, με το ζητούμενο στην περίπτωση του ΓΔ να είναι η παραμονή υψηλότερα των 1.585 – 1.595 μονάδων, ενώ οι άλλοι δύο δείκτες, FTSE/ASE 20 και Τραπεζικός Δείκτης κινούνται ακριβώς στα όρια των πολύ κρίσιμων επιπέδων τους, με το “στοίχημα”
να είναι η κίνηση υψηλότερα αυτών ή στη χειρότερη περίπτωση η διατήρηση της επαφής με αυτά τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, συνεχίζεται η κίνηση του FTSE/ASE 20 πέριξ των επιπέδων των 750 - 760 μονάδων (έκλεισε ο δείκτης ακριβώς στα όρια αυτών των επιπέδων) και του Τραπεζικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.380 – 1.390 μονάδων (επίσης ο δείκτης έκλεισε ακριβώς σε αυτά τα όρια).
http://www.greekfinanceforum.com/