Όπως εκτιμά δε το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) στην τελευταία έκδοση της Σκιαγράφησης (Μάρτιος 2011), δεν παρατηρούνται αυξητικές ή μειωτικές τάσεις στους θανάτους διαχρονικά, με σταθερό μέσο όρο 10 άμεσων θανάτων ετησίως.
Όπως διαπιστώνεται, εξάλλου, από την παρακολούθηση του επιδημιολογικού δείκτη θανάτων και θνησιμότητας, τα οπιούχα και ειδικότερα η ηρωίνη, φαίνεται να ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα των θανάτων.
Σημειώνεται, ότι η ομάδα εργασίας του δείκτη θανάτων και θνησιμότητας αποτελείται από εκπροσώπους της Αστυνομίας (ΥΚΑΝ), του Κρατικού Χημείου, της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Στατιστικής Υπηρεσίας, των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσηλευτηρίων και του Τμήματος Γ’ της Αστυνομίας.
Στους απώτερους στόχους της Ομάδας είναι η πραγματοποίηση έρευνας για τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών στην Κύπρο, γεγονός το οποίο θα δώσει μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικής έκτασης του φαινομένου. Από τη διαχρονική παρακολούθηση του φαινομένου, διαπιστώνεται ότι αν και οι έμμεσοι θάνατοι τείνουν να διακυμαίνονται, οι άμεσοι θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, τηρούν μια σχετικά σταθερή πορεία. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι οι περισσότεροι από τους θανόντες, ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 25-29 ετών.