Ο κ. Φάιμαν θεωρεί ότι η πρωτοβουλία είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως, όπως ο ίδιος πρόσθεσε σε σχετικές δηλώσεις του, "οι αντίπαλοι είναι καλά οργανωμένοι, το πυρηνικό λόμπι από τα ισχυρότερα στον κόσμο και διαθέτει πάρα πολλά οικονομικά μέσα".
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία θα ασκήσει εκ νέου πίεση τόσο στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας όσο και στην "Euratom", ώστε το κέντρο βάρους της έρευνας να μην βρίσκεται στη διεύρυνση των προγραμμάτων πυρηνικής ενέργειας αλλά στη δυνατότητα εγκατάλειψής της, καθώς, κατά την πεποίθησή του "είναι θέμα ανθρωπισμού η εγκατάλειψη τώρα της πλάνης της πυρηνικής ενέργειας και είναι καιρός πλέον για αλλαγή πορείας", κάτι που ο ίδιος θα διατρανώσει με κάθε σαφήνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακόμη ο κ. Φάιμαν ζήτησε σκληρότερες συνέπειες για τους υπευθύνους και να υπάρξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μια αναπροσαρμογή προς τα πάνω των προδιαγραφών ασφάλειας για τα πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας, ενώ θα πρέπει να κλείσουν άμεσα όσα δεν ανταποκρίνονται σε αυτές.
Αντιπροσωπευτική παναυστριακή δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, φέρει το 91% των Αυστριακών να ζητούν την άμεση και μόνιμη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ το 95,4% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να ανησυχεί έντονα ειδικά με τα διαφορετικής τεχνολογίας και διαφορετικών προδιαγραφών ασφάλειας, πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουν σε γειτονικές χώρες της Αυστρίας, η οποία ακολουθεί διαχρονικά πολιτική κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Η πλειοψηφία των πολιτών της Αυστρίας είχαν ψηφίσει "Όχι" στο σχετικό δημοψήφισμα με θέμα την πυρηνική ενέργεια που είχε διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου του 1978, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο την έναρξη λειτουργίας του ήδη πανέτοιμου τότε πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας της χώρας, στο Τζβέντεντορφ, το οποίο μετατράπηκε μετά το δημοψήφισμα σε μουσείο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ