καλούνται να μην ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους ,αφού απαγορεύεται η ρύπανση.
Καλά τα νέα για τους ζωόφιλους σε όλη τη Κύπρο αφού ένα παραθυράκι στον Ευρωπαϊκή Νομοθεσία διασαφηνίζει ότι σε πολλούς δημόσιους χώρους που μέχρι τώρα οι πινακίδες έλεγαν το αντίθετο, οι ιδιοκτήτες μπορούν να βγάζουν για βόλτα τα ζώα τους. Εξαιρουμένων των παραλιών και δημόσιων παιχνιδότοπων, ο κάθε ιδιοκτήτης, από εδώ και στο εξής, μπορεί να αγνοεί τις απαγορευτικές πινακίδες και να μεταφέρει το σκύλο του σε δημόσια πάρκα αφού έχει το δικαίωμα. Προσέξτε, όμως, αφού ο νόμος προνοεί αυστηρές τιμωρίες σε όσους αφήνουν τα ζώα τους να ρυπαίνουν με περιττώματα τούς εν λόγω δημόσιους χώρους χωρίς να τα περισυλλέγουν.
Ο Δήμος Λευκωσίας έχει ήδη ξεκινήσει την αντικατάσταση των απαγορευτικών πινακίδων με νέες, σε χώρους πρασίνου και δημόσια πάρκα. Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Λευκωσίας και φανατική ζωόφιλη Ελένη Μαύρου, αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί όπου υπάρχει η δυνατότητα, αν και θα είναι κάπως χρονοβόρα αφού μαζί με τις πινακίδες τοποθετούνται και ειδικοί κάλαθοι με θήκη για σακούλια.
«Σίγουρα πρέπει να τοποθετούνται αυτοί οι ειδικοί κάλαθοι αφού θέλουμε να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες των σκύλων να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους». Σε δηλώσεις της στη «Σ», η πρόεδρος της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου, Μαίρη Αναστάση, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να αντικαταστήσει τις απαγορευτικές πινακίδες για τα ζώα. «Σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, η διακίνηση σκύλων γίνεται ελεύθερα νοουμένου ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων συμπεριφέρονται υπεύθυνα, μαζεύοντας τις ακαθαρσίες των σκύλων τους και προσέχοντας το ζώο τους να μην είναι ούτε ενοχλητικό ούτε επικίνδυνο για ανθρώπους και άλλα ζώα». Παράλληλα, ευχήθηκε όπως αυτή την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας υλοποιήσουν όλα τα δημαρχεία της Κύπρου, αλλά και τοπικά συμβούλια.
Πάντως, η κ. Μαύρου, σημειώνει ότι το Δημαρχείο Λευκωσίας δέχεται σωρεία καταγγελιών και παραπόνων για ρύπανση με περιττώματα σκύλων όχι μόνο σε πάρκα, αλλά σε πεζοδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους. «Πρόσφατα δεχτήκαμε καταγγελία από σχολείο αφού τα περιττώματα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγιεινή των παιδιών». Όσον αφορά στη νοοτροπία των Κύπριων ιδιοκτητών ζώων, η κ. Μαύρου αναφέρει ότι πολλοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι πέραν των δικαιωμάτων τους, από τη νομοθεσία απορρέουν και κάποιες υποχρεώσεις και τονίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι δεν μπορεί ο καθένας να αφήνει το κατοικίδιό του να ρυπαίνει τους δημόσιους χώρους.
Είναι, όμως, αρκετά δύσκολο να συλληφθούν οι ένοχοι αφού, όπως επισημαίνει η κ. Μαύρου, «δεν διαθέτουμε ακόμα τους κατάλληλους μηχανισμούς για να ελέγξουμε τους παραβάτες και μόνο αν τους πιάσουμε επ' αυτοφώρω μπορεί να δεχτούν την τιμωρία. Το συγκεκριμένο θέμα μάς απασχολεί έντονα». Η κ. Αναστάση συμφωνεί ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων χρήζουν περαιτέρω επιμόρφωσης και ενημέρωσης για τις ευθύνες έναντι του ζώου τους αλλά και των συμπολιτών τους και τα δημαρχεία θα μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοια προγράμματα. «Ως οργάνωση είμαστε στη διάθεσή τους να βοηθήσουμε», συμπληρώνει η πρόεδρος της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου.
Τι προβλέπει η νομοθεσία στην Κύπρο
Εν συντομία, ο Τροποποιημένος Περί Σκύλων Νόμος του 2005 αναφέρει ότι όποιος επιτρέπει ή ανέχεται ο σκύλος του να προξενεί θόρυβο με ηχηρό γάβγισμα που προκαλεί οχληρία στο κοινό, ρυπαίνει οποιοδήποτε μέρος με κόπρανα χωρίς να τα περισυλλέγει, περιφέρεται ελεύθερος σε δημόσιο δρόμο ή σε οποιοδήποτε δημόσιο μέρος χωρίς να είναι δεμένος με λουρί, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες (?1708) ή και στις δύο αυτές ποινές και σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες λίρες (?3417) ή και στις δύο αυτές ποινές.
Πάρκο στη Λευκωσία;
Στα σκαριά βρίσκεται και το θέμα με τη δημιουργία πάρκου ή άλλου ειδικού χώρου που θα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ζώων, στην περιοχή Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «sigmalive», έχει συζητηθεί στην Υγειονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκωσίας ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε η Υγειονομική Υπηρεσία για να αποκτήσουν επιτέλους όλοι οι ζωόφιλοι το χώρο που τόσο επιθυμούν εδώ και καιρό. Η πρόταση κατατέθηκε έχοντας ως «φάρο» τα πετυχημένα παραδείγματα παρόμοιων χώρων που βρίσκονται στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη τους ιδιοκτήτες των ζώων, τους περίοικους και φυσικά την εξυπηρέτηση των ίδιων των ζώων. Παράλληλα, έχει υπολογιστεί το κόστος του όλου εγχειρήματος, αλλά το πρόβλημα δεν έγκειται στο κόστος.
Μεγάλο εμπόδιο και προς το παρόν απροσπέλαστο, είναι η εξεύρεση κατάλληλης περιοχής όπου θα γίνει το πάρκο, αφού οι προσπάθειες προσκρούουν σε διάφορα προβλήματα, είτε αυτές λέγονται αντιδράσεις περιοίκων είτε κατοικημένες περιοχές και λόγω του ότι πρόκειται για μεγάλο αστικό κέντρο, αυτή η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Απαραίτητες προδιαγραφές της περιοχής όπου θα γίνει το πάρκο είναι να υπάρχει άφθονο πράσινο και να μη βρίσκεται κοντά σε σχολείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν προταθεί κάποιες περιοχές όπου υπάρχει η πιθανότητα να γίνει το πάρκο αλλά προς το παρόν καμία δεν φαίνεται να προκρίνεται έναντι κάποιας άλλης. Η Δήμαρχος Λευκωσίας δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά μας ανέφερε ότι αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, τότε αυτή η προσπάθεια δεν θα ευδοκιμήσει. Εκ μέρους της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου, η κ. Αναστάση σημειώνει ότι «η δημιουργία χώρων όπου τα ζώα μπορούν να τρέχουν ελεύθερα είναι αναγκαία για να ασκούνται και να συμπεριφέρονται φυσιολογικά». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενέστερα κατά τις επόμενες συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας.
Όπως η Κύπρος, έτσι και η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως και οι πινακίδες απαγόρευσης σκύλων στη χώρα μας είναι καταχρηστικές. Είναι κάτι που το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο adespoto.gr. Οι ταμπέλες που τοποθετούν με θράσος γείτονες που ενοχλούνται ή ακόμα και οι δήμοι επικαλούμενοι το νόμο είναι απαράδεκτες αφού ΔΕΝ υπάρχει διάταξη του νόμου που να απαγορεύει να κάνεις βόλτα το σκύλο σου σε πάρκο. Η περισυλλογή των ακαθαρσιών όμως επιβάλλεται και θεωρείται υποχρέωση του ιδιοκτήτη.
Παρότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων είναι συνειδητοποιημένοι και έχουν μαζί τους σακουλάκι για τις ακαθαρσίες, πολλοί δεν φροντίζουν να μαζέψουν τα κακά του ζώου τους προκαλώντας την πολλές φορές δικαιολογημένη οργή των κατοίκων που φτιάχνουν στη συνέχεια τις αυθαίρετες ταμπέλες. Ελπίζουμε να δούμε και στην Ελλάδα ταμπέλες απαγόρευσης κοπράνων και όχι σκύλων....και ειδικούς κάδους με σακουλάκια, όπως στην Κύπρο και σε κάθε πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης.